Як українцям стати щасливішими: поради та секрети

525848907

Сьогодні, 20 березня, у всьому світі відзначають Міжнародний день щастя.

Відтак, ІА Дивись.info підготувала для вас добірку із найцікавішої інформації про це свято та порад, як стати щасливішими.

Передісторія

ООН проголосила Міжнародний день щастя 28 червня 2012 року. І в цьому ж році, з нагоди Конференції ООС, підготували перший рейтинг країн світу за рівнем щастя населення (World Happiness Report 2012). ІА Дивись.info вже повідомляла, що цьогоріч у рейтингу World Happiness Report Україна зайняла 133-е місце, піднявшись на п’ять позицій порівняно з минулим роком.

Втім, ще у липні 2006 року для відображення добробуту людей і стану навколишнього середовища був введенний Міжнародний індекс щастя.

Відтак, за даними Міжнародного індексу щастя Україна займає 70-е місце серед 140 країн.

Додамо, що для розрахунку індексу та рейтингу щастя використовуються такі показники: задоволеність життям, очікувана тривалість життя, «екологічний слід» а також щедрість, свобода вибору у житті, ВВП, соціальна підтримка та сприйняття корупції.

В чому щастя українців

Соціологи зазначають, що щастя пересічного українця певною мірою залежить від економічних показників, але передусім все ж від соціальних. Відтак, пріоритетним показником вони виокремлюють гармонію в особистому житті.

У той же час війна має далеко не такий сильний вплив на щастя українців, як можна припустити на основі міжнародних рейтингів.

За даними одного із провідних українських порталів з пошуку роботи, станом на 2018 рік 54 % українців вважали себе щасливими. Відомо, що серед усіх чинників, які роблять людей щасливими, робота зайняла останнє місце. Опитування показало, що 41% респондентів відчуття щастя дарує сім'я, в той час як 19,4% відчувають себе щасливими через особисті досягнення. 17,4% опитуваним для щастя потрібні гроші. Відпочинок і спілкування з людьми вибрали, відповідно, 11,4% і 7,5%. На останньому місці – робота – всього 3,3%.

Як стати щасливішими

Цієї теми також торкнулась очільниця МОЗ Уляна Супрун. Вона стверджує, що допомога іншим людям та відчуття приналежності допомагають жити щасливіше та довше. Ось, що Супрун зазначила у своїй публікації у Facebook:

  • Варто присвятити себе тій справі, яка найбільше до вподоби. Це може бути не лише робота, а підтримка соціально важливих проектів, волонтерство, хобі, чи допомога близьким. Головне — знати, що ми робимо щось важливе та те, що має сенс.
  • Допомога іншим приносить не тільки позитивні емоції, але й велику користь для здоров‘я.
  • Потрібна приналежність до спільноти, громади, родини чи кола однодумців. Спільнота дає нам відчуття ідентичності та підтримку. Це можуть бути групові заняття спортом, об’єднання для захисту довкілля чи тварин або ініціатива в місцевості, де ви мешкаєте.

Відтак, Супрун повідомляє, що такі зв'язки стимулюють розумову та емоційну діяльність і є каталізаторами хорошого настрою. А натомість ізоляція та самотність діють навпаки.

Що ще потрібно робити, аби почуватися щасливішими:

  • Будьте фізично активні

Від занять спортом виділяються ендорфіни, серотонін, дофамін та ендоканабіоноїди — сполуки, що дарують щастя, задоволення, ейфорію та покращують настрій. Більше про принципи тренування читайте у колонці фітнес-тренерки про те, як бути у формі.

  • Слідкуйте за своїм раціоном

Не пропускайте прийомів їжі, але не переїдайте. Науковці радять обов’язково споживати жирну рибу, горіхи, яйця, нерафіновані злаки та багато свіжих овочів. А молочна продукція, хумус і фалафель багаті триптофаном — амінокислотою, з якої утворюється той самий серотонін. Більше про принципи здорового харчування читайте тут.

  • Соціалізуйтесь та намагайтесь більше спілкуватися

Це потужний стимулятор мозку. Спілкування та підтримка істотно зменшують ризик депресивних станів, синдрому вигорання та серцево-судинних хвороб.

  • Піклуйтесь про психічне здоров’я

Щастя — не лише відсутність явних хвороб та проблем зі здоров’ям. Це також спокій, задоволеність життям та відсутність тривожності. Потрібно вчитись розпізнавати стани, коли всього понад міру та неодмінно шукати шляхи їх подолати. Колонку психотерапевта з корисними порадами читайте тут.

  • Якомога більше перебувайте на світлі

Яскраве світло та часте перебування вдень на вулиці допоможуть простимулювати мозок. А також як денне, так і яскраве світло в приміщенні, покращують соціальну взаємодію та настрій.

Втім, якщо вас все таки спіткала депресія, Уляна Супрун зауважує, що бувають випадки, коли її не вдасться здолати самими лише прогулянками, овочами та спортом. Саме тому у деяких випадках важливо не зволікати та вчасно звернутися по психологічну і медичну допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: