У Києві презентували унікальний фотолітопис «Українська Державність»

IMG_4429 (2)

У вівторок, 16 квітня, у Києві відбулася презентація унікального фотолітопису «Українська Державність».

Це екскурс в історію нашої країни з ілюстраціями та розповідями до них. На майже 600 сторінках зібрані світлини тисячолітньої історії наших земель: від археологічних пам’яток до сьогоднішнього часу. Фотолітопис презентували під час Національного форуму «Українська державність: витоки, етапи становлення та розвитку» на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Про це повідомляє прес-служба ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» ім. Василя Стуса»

«У фотолітописі зібрані світлини речей, подій, людей, явищ, що є культурним фундаментом України, які зафіксовані в одній монументальній книзі. Упродовж двох років над фотолітописом працювали близько 2000 осіб. Ми показали історичну тяглість, факти та правду про формування держави, державності, постатей і національних перемог», – розповів Степан Кубів, Голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса.

Упродовж заходу відбулися й інші активності: зокрема, відкриття виставки, присвяченої етапам творення української держави та презентація книг виданих за участі ГО «Всеукраїнська громадська організація «Меморіал ім. Василя Стуса». Окрім того, відвідувачі заходу переглянули фільм «Скарби української державності».

«Це фактаж, який не можна заперечити, який в різні часи або замовчувався, або перекручувався, або був під грифом «заборонене». Це вихід у світ правдивої історії правдивих постатей, які працювали в ті чи інші історичні епохи над тим, щоб Україна здобула свою незалежність і державність. Це момент певної провокації до дискурсу, до осмислення того, як ми йшли до своєї державності, де ми зараз стоїмо, з чим ми можемо зіткнутися», – зазначив Євген Нищук, міністр культури України.

У Національному форумі також взяли участь провідні науковці та історики: зокрема, Леонід Губерський, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Валерій Смолій, директор Інституту історії України НАН України; Олександр Святоцький, доктор юридичних наук, правознавець та інші науковці.

«Україні 1180 років, з часу першої письмової згадки, яку зафіксувала Бертинська  хроніка. Сьогодні ми продемонстрували, що українська державність має свої перемоги, має свої етапи, починаючи з Київської держави. Маємо своїх національних героїв, які були привласнені і ми їх сьогодні повернули», – зазначив співавтор ідеї Олександр Святоцький.

Захід проходить з нагоди 30-ти річчя Громадської організації «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: