Які свята відзначають 20 квітня (іменини, народні прикмети) 

h_ua_den_okruj_sreda

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 20 квітня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 20 квітня в Україні і світі.

Свята та події 20 квітня

Український День довкілля. Головна мета свята — це підвищення рівня свідомості українців в питаннях, що стосуються збереження безпеки навколишнього середовища.

Щороку в третю суботу квітня відзначається Український день довкілля. Це свято з'явилося завдяки підписанню спеціального президентського указу в 1999 році.

В принципі, поява цього свята пов'язана не з подіями в самій Україні, а з проведенням Стокгольмської конференції. Саме на річницю цієї події і була призначена дата свята. Конференція, що відбулася в Стокгольмі, зіграла вирішальну роль в глобальному екологічному русі.

Український день довкілля організовується спеціальним комітетом, який займається підготовкою тематичних заходів, пов'язаних з висадкою рослин в лісах і парках, прибиранням паркових територій, плануванням скверів, газонів, клумб в населених пунктах, ліквідацією стихійних звалищ в громадських місцях, місцях відпочинку і дозвілля.

Зазвичай всі ці заходи широко висвітлюються у пресі, оскільки головна мета свята — підвищення рівня свідомості українців в питаннях, що стосуються збереження безпеки навколишнього середовища.

День китайської мови відзначається в рамках святкування тижня офіційних мов 20 квітня.

День китайської мови відзначається в рамках святкування тижня офіційних мов 20 квітня. Поява цього дня пов'язана з рішенням ООН. У 2010 році профільний департамент Організації Об'єднаних Націй ініціював встановлення такого свята в пам'ять про засновника китайської писемності Цан Цзе. Вважається, що Цан Цзе працював при дворі імператора історіографом. Він заклав основи системи ієрогліфів, розробивши цілий ряд піктограм на противагу вузликовому письму.

Перші історичні згадки про людину, на честь якої святкується День китайської мови, датуються III століттям до нашої ери. У трактаті сказано, що знаки письма, придумані Цан Цзе, взяло все суспільство і почало активно використовувати їх.

Сучасна китайський мова належить до найскладніших у світі. У її письмі налічується близько 80 000 ієрогліфів, з яких активно використовуються близько 5000.

Дню китайської мови щорічно присвячуються певні заходи в секретаріаті ООН. Це можуть бути різні виставки майстрів Китаю, концерти за участю артистів Піднебесної, показові виступи з бойових мистецтв.

Іменини 20 квітня

Цього дня іменини святкують: Аркадій, Георгій (Юрій), Євдокія, Данило, Петро, Прокіп

Народні прикмети

Акиліна і Руфін відомі тим, що зуміли звернути 200 римських воїнів у віру. Коли до влади прийшов імператор Максимін, обох стратили.

У цей період, згідно з повір'ям, прокидаються русалки. Тому селянки носили речі до водойм для того, щоб річкові діви мали можливість одягнутися, щоб не замерзнути. В обмін на людську доброту, русалки не чіпали добродійок. Інакше, водяні красуні могли залоскотати аж до смерті людину.

Вважалося, якщо русалок задобрити 20 квітня, то вони будуть оберігати чоловіків і дітей від всяких напастей. Не дивно, що обряди виконувалися саме жінками - вони просили русалок про те, щоб в їхніх сім'ях не було утоплеників. Вірили, що влітку і в середині весни русалок можна побачити в городах. Також русалка могла постукати в двері. У народі розповідали історії про те, що русалками зазвичай стають дівчата, які померли перед своїм весіллям або були задушені уві сні матерями. Також до них зараховували самогубців. Говорили, що русалки водяться в лісах, в полі і на воді.

Коли селянки йшли за водою 20 квітня, русалки намагалися заманити їх у свої володіння. Часто з собою брали пучок полину, яка, як вважалося, захищає від русалок.

У цей день не можна було з вікна визирати - біду накличеш. А ось на вулицю 20 квітня всі виходили з радістю і спостерігали за природними явищами, намагаючись передбачити погоду на найближчі місяці і дні.

Цього дня звертали увагу на народні прикмети: "якщо дощить — це віщувало поганий урожай ярих" . З іншого боку, дощ віщував урожай калини: "дощ на Килину — гарна калина" . Також спостерігали за зоряним небом: "якщо багато зірок, то в лісі буде так само багато грибів і ягід" .

Крім цього, селяни помічали, яка погода на Килину (Акиліна), така буде і 20 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: