Чим жила Україна упродовж тижня: 5 подій, що мають значення

колажик

Перевірки нардепів на поліграфі, глузливий виступ хору Верьовки, вибух гранати у Києві, спалах дифтерії та приховане майно міністерки фінансів - Дивись.інфо зібрала топ-5 подій, якими Україна жила упродовж тижня.

Перевірки нардепів на поліграфі, глузливий виступ хору Верьовки, вибух гранати у Києві, спалах дифтерії та приховане майно міністерки фінансів - Дивись.інфо зібрала топ-5 подій, якими Україна жила упродовж тижня.

Сміх крізь сльози

«Квартал 95» разом із хором Верьовки заспівав про підпал будинку ексочільниці Нацбанку Гонтаревої. На мотиви української народної пісні «Горіла сосна» створили пародію, в якій взяв участь відомий народний хор. Зокрема в пісні лунають такі слова:

Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала… Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валерія думає на Валерича… Люди вогонь побачили, допомагати почали, відра схопили, прибігли, в вогонь соляру плескали.

Показово, що запис номеру опублікували на Ютуб у неділю, 20 жовтня, у День народження Валерії Гонтаревої. У відповідь колишня очільниця НБУ Валерія Гонтарева заявила, що «насміхання над горем неможливо уявити в цивілізованому суспільстві».

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов застеріг, що номер «95 кварталу» про Гонтареву прямим чином негативно впливає на інвестиційний клімат в Україні. Адже екс-очільниця Нацбанку відома за кордоном реформаторськими вчинками, як-от перехід НБУ на гнучке ціноутворення та інфляційне тагретування.

У відповідь на закиди громадськості керівник хору ім. Г. Верьовки заявив, що артисти давно співпрацюють з «Кварталом 95», тому було «не зручно» відмовити їм у записі пісні про підпал будинку екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої.

Читайте також: «Квартал 95» та хор Верьовки поглузували з Гонтаревої. Влада і соцмережі відреагували жорстко.

Вибух гранати у центрі Києва

У вівторок, 22 жовтня, близько 22:00 у центрі Києва на вулиці Пушкінській поблизу входу в будівлю прогримів вибух. Унаслідок вибуху загинув учасник АТО Віктор Дегтярьов з позивним «Сенсей» та охоронець офісної будівлі Михайло Микитин. Випадкова перехожа дістала поранення.

Правоохоронці встановили, що загиблі внаслідок вибуху були знайомі. Чоловіки спілкувалися біля офісного приміщення, між ними не було конфліктів. За словами свідків, чоловіки крутили гранату у руках, а тоді вона впала і стався вибух. Основна версія слідства – необережне поводження зі зброєю.

Віктор Дегтярьов був гвардійцем батальйону «Донбас», у якому командував групою «Купол». Під Іловайськом отримав численні поранення – перебите сухожилля лівої руки, відірвані пальці правої та поранення у ребра.

Після отриманих поранень їздив на Донбас для того, аби інструктувати інших бійців. Наслідки від травм рук не дозволяли більше тримати зброї. Після поранення під Іловайськом Віктор Дегтярьов деякий час був радником заступника міністра оборони України Петра Мехеда. У чоловіка залишилося троє дітей.

Читайте також: У центрі Києва вибухнула граната – двоє людей загинули.

Спростувати чутки поліграфом

Спеціалізована антикорупційна прокуратура почала розслідування про можливе отримання 11 депутатами Ради $30 тисяч хабаря за голосування проти одного з законопроєктів. Президент Володимир Зеленський заявив, що всі члени комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на поліграфі для того, щоб довести свою невинуватість.

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та депутат Олександр Дубінський погодилися пройти «детектор брехні». Дубінський під час тестування заперечив отримання хабаря та заявив, що не знає про факти корупції ще когось зі «Слуги народу». Арахамія під час проходження тесту заперечив сприяння олігархам у блокуванні чи лобіюванні законопроектів. Натомість депутат Антон Яценко, якого називають головним фігурантом скандалу, відмовився проходити тестування.

Водночас низка авторитетних експертів заявляють, що тестування на поліграфі не можна сприймати як єдине мірило винуватості. Цю точку зору розділяє, зокрема, Юрій Сивицький, автор програмного забезпечення для поліграфу. Каже – чим ерудованіша людина, тим важче їй буває пройти тестування. «Методики передбачають прості та однозначні відповіді. Однак чим більш людина знає, тим важче їй надати таку відповідь». Прилад не дає однозначної відповіді – сказала людина правду чи збрехали.

джерело: По той бік новин

Читайте також: Правда чи брехня, що думають про поліграф експерти

Спалах дифтерії на Закарпатті

Спершу зафіксували спалах дифтерії на Закарпатті, згодом факт інфекції встановили і в столиці. У середу, 23 жовтня стало відомо, що в Ужгородській інфекційній лікарні перебуває 15 осіб, інфікованих дифтерією. Усі — студенти-іноземці Ужгородського національного університету, які не були щеплені у своїй країні. Відомо, що студенти родом із Індії, де щороку фіксують до 1000 випадків захворювання на дифтерію. Попри відсутність щеплень студентів прийняли на навчання до вузу.

З 15 госпіталізованих чотирьом поставили діагноз «дифтерія». Інші кваліфіковані як носії, їм ввели по 20 тисяч одиниць протидифтерійної сироватки. 24 жовтня для чотирьох інфікованих використали усі наявні в області 8 доз протидифтерійної сироватки та очікують поповнення сироватки в області від МОЗ. В усіх регіонах разом України є в наявності приблизно 192 флакони препарату.

Щоб не допустити поширення інфекції було прийнято рішення припинити учбовий процес в Ужгородському національному університеті. Також всі медичні заклади проводять профілактичні щеплення. Для цього Ужгород отримав додатково 8 тисяч доз вакцини.

У середу, 23 жовтня, випадок захворювання на дифтерію зафіксували у Києві – захворів учень столичного ліцею.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання. Мікроби вражають ротоглотку, а також гортань, бронхи, шкіру та інші органи. Дифтерія може призвести до ускладнень у вигляді паралічу м’якого піднебіння або дихальних шляхів, що загрожує задухою. Єдиним ефективним методом профілактики проти дифтерії є вакцинація.

Читайте також: В Ужгороді призупиняють навчальний процес на медфакультеті через спалах дифтерії.

Читайте також: Через спалах дифтерії в Ужгородському університеті студенти масово вакцинуються.

Елітний будинок за ціною скромного котеджу: схеми міністра фінансів Оксани Маркарової

Міністерка фінансів Оксана Маркарова могла вивести зі збанкрутілого «Актив-банку» елітний будинок в історичному центрі Києва на свою фірму за заниженою ціною, повідомляють Схеми.

У 2013 році подружжя Оксани Маркарової та Данила Волинця стало власником фінустанови «Актив-банк», а вже за рік регулятор визнав організацію неплатоспроможною. Але перед цим банк встиг продати цю будівлю, як стверджують журналісти, самим собі.

Йдеться про будинок площею 4,7 тисячі квадратних метрів на вулиці Борисоглібській в історичній частині Подолу. У цьому будинку розташований «Акордбанк» Данила Волинця, чоловіка Маркарової.

Натомість міністерка фінансів звичувачення відкидає. В коментарі медіа Оксана Маркорова заявила: «Чоловік дійсно один з акціонерів банку. І його банк орендує там приміщення. Я орендую там офіс для музею преси. Це наш зв'язок з цим приміщенням». Також Маркарова заявила, що знає, хто зараз є власником цієї будівлі на Подолі, але не стала розкривати імені власника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: