В Україну прибула Венеціанська комісія для оцінки "мовного закону"

IMG_20191026_174731-big
Фото: МЗС України

25 жовтня до України прибула делегація Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія), яка має підготувати висновок щодо імплементації закону про мову.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ.

Закон було розроблено у відповідності до Конституції України та з урахуванням досвіду іноземних країн, а також висновків та рекомендацій Венеціанської комісії. Цей Закон регулює виключно порядок застосування української мови як державної.

За словами заступника Міністра закордонних справ України Василя Боднара, прийняття такого нормативного акту важливе не лише з гуманітарної точки зору, але й обумовлюється безпековими факторами в умовах триваючої російської агресії проти України. Україна повністю гарантує захист прав національних меншин та виходить з переконання, що закон про державну мову покликаний розширити можливість для національних меншин відігравати важливішу роль в українському суспільстві.

Василь Боднар акцентував увагу на те, що порядок застосування мов корінних народів та національних меншин України у відповідних сферах суспільного життя, а також забезпечення їх прав в широкому сенсі визначатиметься новим законом про нацменшини, який повинен бути поданий на розгляд Верховної Ради України.

Результатом візиту експертів Венеціанської комісії має стати підготовка висновку Венеціанської комісії щодо імплементації Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який Венеціанська комісія має ухвалити на своєму 125-у пленарному засіданні у грудні цього року.

Нагадаємо, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства, пише Уніан.

При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості. Згідно із законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Зокрема, закон передбачає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. При цьому особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд з державною мовою, мовою відповідної національної меншини України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: