У Львові на тиждень призупинили використання кінних карет

Безымянный
фото: Varta1

Після суботнього інциденту у міській раді відбулося засідання комісії з туристичного навантаження.  

Після суботнього інциденту у Львівській міській раді відбулося засідання комісії з туристичного навантаження.  

Нагадаємо, 2 листопада у центрі Львова, поблизу пам’ятника Шевченкові, невстановлені наразі особи запустили феєрверки. Поблизу стояла кінна прогулянкова карета. Сполохані коні вибігли на пішохідну частину проспекту Свободи, де травмували 15-річну дівчинку, яку з відкритим переломом забрали до ОХМАТДИТу. Операція тривала понад 6 годин. У мерії запевняють, що дитина вже йде на поправку. Натомість, кобилу, через травми ніг, несумісні з життям довелося приспати.

У мерії нагадують, що використання феєрверків у Львові категорично заборонене.

«У Львові діють два документи, які регламентують можливість використання феєрверків. Перший — це правила дотримання тиші, які були затверджені ще у 2010 році. Вони встановлюють процедуру проведення комерційних феєрверків. Слід звернути увагу на те, що такі заходи взагалі не можуть проводитися в центрі міста, яка належить до списку Спадщини спадщини ЮНЕСКО. Тобто, згідно з правилами, у центрі Львова феєрверки не можна запускати взагалі, адже за це передбачена адміністративна відповідальність. Також із часів, коли розпочалися військові дії на сході, у 2015 році, ми прийняли рішення, відповідно до якого у Львові заборонено запускати будь-які феєрверки. Також управлінню поліції рекомендовано здійснювати контроль за виконанням цього рішення. Обидва рішення є чинними, ніким не скасованими та обов’язковими до виконання на території Львова», – нагадує директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

Сьогодні, під час засідання комісії з туристичного навантаження прийнято рішення призупинити на тиждень дозвіл для діяльності кінних карет у Львові, який видається на рік.

Цього тижня заплановано виїзд на огляд умов утримання коней, також буде організовано два круглі столи щодо ситуації, яка склалася, задля прийняття подальших рішень.

«Було прийнято рішення призупинити на тиждень дозвіл на курсування кінних карет у Львові. Впродовж цього тижня відбудеться виїзд комісії безпосередньо на локацію, аби перевірити умови, у яких утримуються коні. Ми проведемо декілька круглих столів та обговорення на різні тематики. Нагадаю, що у Львові працюють дві компанії, які надають послуги за дозволом Львівської міської ради. Зокрема йдеться про підприємство Банас та Літовченко. Вони отримують дозвіл на рік. Обидві ці компанії були присутні на засіданні комісії і повідомлені про її рішення», – розповів заступник міського голови Андрій Москаленко.

Він додав, що міська рада передала записи із камер відеоспостереження правоохоронним органам.

«Відео з місця подій було передано правоохоронним органам. Так, на відеозаписі можна побачити якої яскравості були спалахи від феєрверків поблизу карет. Саме тому раніше у Львові прийняли рішення про заборону феєрверків та петард на території міста. Принципово важливо, аби винні були знайдені та притягнуті до відповідальності», – додав заступник мера.

Власниця коней Валентина Банас розповідає, що коні були адаптовані до міських умов і навіть до вибухів петард, але вибух був настільки потужним, що тварини виявилися неготовими до нього.

«Ми дуже довго готуємо коней до міста. Більше року ми адаптовуємо тварин до міста та суспільства. Наші коні адаптовані навіть до петард. Проте у цьому випадку йдеться не про звичайну петарду, а про масштабний вибух піротехніки у безпосередній близькості від коней. Оскільки коні не були до такого готові, то сталась механічна реакція і вони повернули направо, де була пішохідна зона.

Хочу зазначити, що пішохідна зона покрита дзеркальною бруківкою, тому лише посилювала спалахи від вибухів, які тривали з високою частотністю та швидкістю. Коні не звикли до вогню у себе під ногами і саме та дзеркальність посилила їх страх», – розповіла Валентина Банас.

За її словами, у постраждалої кобили не було шансів на життя.

«Ми стикнулись з нерозумінням та агресією з боку натовпу, тому обстежити тварину ветеринари змогли лише після транспортування на конюшню. У неї були переломи одразу двох передніх ніг, що було абсолютно не сумісним із життям», - каже власниця тварини.

Вона додала, що її родина перебуває на контакті з батьками травмованої дівчинки і допомагає з коштами на лікування.

Натомість міський голова Андрій Садовий, який нині показово відвідав у лікарні постраждалу дівчинку, заявив, що усі видатки на лікування покриє місто.

Андрій Садовий

«Слава Богу, все погане вже лишилось позаду, вона йде на поправку. Процес лікування буде трохи тривати, місто покриє всі видати, у зв’язку з лікуванням. Нога вже рухається, все нормально, але там складний перелом. Я не знаю, чи власниця зуміє покрити всі видатки, а для мене важливим є здоров’я дитини, дитина буде забезпечена всіма необхідними медикаментами і всім, що необхідно для лікування», – заявив міський голова.

Місто звертається до правоохоронних органів з проханням розслідувати цю ситуацію.

«Ми вимагаємо від поліції знайти тих нелюдів, які кинули петарду, бо в часи війни використовувати петарди і салюти — це злочин, це, фактично, замах на вбивство. Кожна людина може спрогнозувати, як буде вестись кінь, якщо під нього кинути петарду. У нас є камери по всьому місту, якщо буде воля і бажання працівників поліції знайти тих людей, то вони їх знайдуть і мають достатньо жорстко покарати», – додав Андрій Садовий.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: