Гучні голосування в Раді і візит прем'єр-міністра на Львівщину. Головні новини тижня

3

У Верховній Раді сварились «Слуги народу», прем’єр доручив до вихідних зігріти Новий Розділ і Новояворівськ, а у Балкалії від вибухів на військових складах загинуло двоє люде.

У Верховній Раді сварились «Слуги народу», прем’єр доручив до вихідних зігріти Новий Розділ і Новояворівськ, а у Балаклії від вибухів на військових складах загинуло двоє людей. IA Дивись.Info зібрала головні новини дня.

Події, які відбулись у раді за тиждень

В’ятрович стане депутатом замість Ірини Луценко

Верховна Рада підтримала проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата Ірини Луценко («за» – 275 голосів). Близько тижня тому вона сама написала заяву про припинення повноважень за станом здоров’я. Наступною у виборчому списку йшла уродженка Львова Наталія Бойко. Однак вона, найімовірніше, відмовиться від мандату, а відтак депутатом стане колишній очільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Принаймні він у соцмережах уже написав, що йде в політику.

Депутатка від «Слуги народу» заявила про переслідування владою (відео)

Народна депутатка від «Слуги народу» Анна Скороход звинувачує владу у затриманні свого чоловіка Олексія Алякіна. Вона стверджує, що все через голосування всупереч позиції фракції. Її чоловіка затримали «за доручення одного із замів Адміністрації Президента», про це Скороход сказала під час свого виступу у Верховній Раді. Депутатка стверджує, що підставою для цього стали «її голосування в залі, відстоювання державної власності ГТС, а також червона кнопка проти відкриття ринку землі».

Також вона сказала, що за голосування платять по 5 тисяч доларів у конверті, — Скороход (відео)

Народний депутат Анна Скороход, яку виключили з фракції «Слуга народу», підтвердила отримання нардепами політсили грошей у конвертах за голосування. Анна Скороход в кулуарах парламенту прокоментувала своє виключення з фракції «Слуга народу» та відповіла на звинувачення її голови Давида Арахамії.


«Мені розповіли, що я пропонувала по 3 тисячі доларів за рішення в комітеті? Тут зарплати по 5 тисяч доларів в конверті, а ви говорите про три тисячі», – зазначила нардеп.

Сьогодні, 15 листопада, її фракція «Слуга народу» вирішила виключили народних депутатів Анну Скороход і Антона Полякова.

Як голосували у ВР

Верховна Рада проголосувала за продаж землі

Після кількох годин обговорення, сварок і блокувань трибуни, парламент таки проголосував у першому читанні за проект закону №2178-10 щодо скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Рішення підтримали 240 народних депутатів (227 з партії «Слуга народу» і 13 позафракційних»). Із 31-го депутата від Львівщини на зелену кнопку натиснули лише дев’ятеро. У Міністерстві економіки вже порахували, що гектар землі коштуватиме тисячі доларів. А тим часом «Батьківщина», яка виступала різко проти зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі, заявила про перехід в опозицію.

Парламент проголосував за Бюджет-2020

Верховна Рада ухвалила закон «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Відповідний законопроєкт №2000 підтримали в другому читанні та в цілому 280 народних депутатів. Зокрема у держбюджеті на 2020 рік передбачені доходи в сумі 1,09 трлн. грн., у тому числі доходи загального фонду – 974,7 млрд. грн. та доходи спеціального фонду – 119 млрд. грн. Видатки передбачені в сумі 1,18 трлн. грн., у тому числі видатки загального фонду – 1,05 трлн. грн та видатки спеціального фонду – 127, 9 млрд. грн.

Обсяг державного боргу в гривневому еквіваленті становитиме 2 045,1 млрд грн (45,3% прогнозного ВВП). Обсяг платежів із погашення державного боргу на 2020 рік прогнозується у сумі 282,1 млрд грн, в тому числі погашення державного зовнішнього боргу – 120,3 млрд грн, державного внутрішнього боргу – 161,9 млрд грн. На платежі з обслуговування державного боргу на 2020 рік передбачено 141,5 млрд грн. Мінімальна зарплата у держбюджеті-2020 закладена на рівні 4723 гривні.

Як нардепи з Львівщини голосували за законопроект про землю

Із Львівщини законопроект підтримали: Євген Петруняк, Ростислав Тістик, Святослав Юраш, Остап Шипайло, Орест Саламаха, Юрій Камельчук, Мар’ян Заблоцький – усі «Слуга народу» та позафракційний Павло Бакунець. Решта нардепів з Львівщини голосували проти, або утримались.

Візит прем’єра на Львівщину

Гончарук приїхав на Львівщину і пообіцяв тепло до вихідних

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук увечері прибув до Львівської області, щоби проінспектувати ТЕЦ у Новому Роздолі та Новояворівську і вирішити проблему зі зривом опалювального сезону в цих містах. На брифінгу після наради в Новояворівську прем’єр сказав, що вважає зрив опалювального сезону в Новояворівську та Новому Роздолі наслідком безгосподарності та, ймовірно, шахрайства приватних компаній, що досі керували місцевими ТЕЦ. Вирішення Гончарук обіцяє знайти завдяки співпраці з «Нафтогазом України».

Олексій Гончарук, оглянувши кризові ТЕЦ у Новояворівську та Новому Роздолі, наголосив, що вважає владу Львівщини не винною в ситуації, що склалася: «Станом на сьогодні, на мою особисту думку, очільник обласної державної адміністрації зробив все від нього залежне, щоб цю ситуацію вирулити. Проблему я тут бачу в іншому. Цими об’єктами управляє незрозуміла мені приватна структура, яка дивним чином себе поводить, і по якій, на мою особисту думку, має бути порушена кримінальна справа».

Тим часом Львівська міська рада готова допомогти тепловикам Нового Роздолу та Новояворівська у вирішенні питання подачі опалення населенню. Заступники міського голови Львова Геннадій Васьків та Ірина Маруняк, спільно з керівником ЛМКП «Львівтеплоенерго» Валентином Вольським, взяли участь в координаційній нараді щодо відновлення тепла у Новояворівську, яку провів прем’єр Гончарук.

Шахтарям почали виплачувати борги

Міненерго пообіцяло, що борги шахтарям виплатять найближчим часом – не пізніше 15 листопада. Про це повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. Затримка з виплати зарплат тривала 3-4 місяці. Виплата боргів шахтарям стане можливою через ухвалення депутатами змін до бюджету на 2019 рік, якими надається додаткове фінансування державним шахтам. Так, зокрема, на погашення заробітної плати шахтарям Львівщини виділили 225 мільйонів гривень.

Фото з архіву.

Військові новини

На військовій базі в Балаклії лунають вибухи: опубліковані відео сильної пожежі

У п’ятницю, 15 листопада, в Балаклії Харківської області пролунали вибухи, також видно дим неподалік від військового арсеналу. Про це повідомили очевидці з місця подій, виклавши відповідні відео, повідомляє Апостроф.

За уточненою інформацією від чергового Центральної артилерійської бази забезпечення боєприпасами, на превеликий жаль, двоє військових саперів зазнали поранень, не сумісних із життям.

Четверо військовослужбовців ЗС України, про яких повідомлялось раніше, перебувають у медичних закладах. За уточненою інформацією медиків, троє з поранених – у важкому стані, один – середньої важкості, повідомляють у генеральному штабі ЗСУ.

Служити чи не служити: що думають про відмову від призову строковиків військові експерти

Українська влада вчергове заявила про можливість скасування призову до армії. Міністр оборони Андрій Загороднюк вважає, що Україна впевнено рухається до створення професійної армії.

Хорошою і потрібною називає ініціативу військовий експерт Олег Жданов. Але, на його думку, зараз її втілити нереально: «Ми почали шлях до цього ще, напевне, в 2005 році, коли були перші спроби зблизитись з НАТО і взяти конкретно спрямування на Альянс. Що стосується висловлювання Загороднюка, то на сьогодні я скажу, що це просто балаканина. Людина навіть не розуміє, що якщо нині Збройні Сили відмовляться від призову, то вони просто вимруть. Без строковиків на сьогодні ЗСУ існувати не можуть. 3а 3 місяці на посаді міністр оборони не відповів на головне питання – яку армію він збирається будувати для України, яка модель? Документа військової реформи ми так і не побачили».

Учасникам бойових дій у жовтні змінили процедуру отримання пільг

У жовтневих квитанціях за комуналку, учасникам бойових дій змінили нарахування пільг. Про це повідомляють у прес-службі Львівського обласного військового комісаріату. Один з учасників бойових дій Володимир Скоростецькй написав покрокову інструкцію, як себе поводити у такій ситуації: «Пільга «Учасник бойових дій»: нараховано 0%. Скажу з упевненістю, не лише один я отримав подібне паперове повідомлення на оплату житлово-комунальних послуг за жовтень поточного року.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: