У Львові планують запровадити шкільний громадський бюджет

6df60c0d75855a65448de7f958e57f21_XL

В Урбан-бібліотеці під час воркшопу учні львівських шкіл провели гру-імітацію «Шкільний громадський бюджет».

Учасники розподілили між собою ролі: координатори бюджету розробляли положення, учні готували проєкти, регулююча комісія перевіряла їх, педагогічна рада та директор школи затверджували та допомагали порадами.

Експерт фундації «Паусі» Костянтин Плоский розповів, що шкільний громадський бюджет набирає все більшої популярності в європейських країнах та США. Це можливість для учнів за кошт міського бюджету змінювати свій шкільний простір.

« У школі учні матимуть змогу подавати ідеї, які стосуються школи, обговорювати їх. Це сприяє діалогу, спілкуванню, налагодженню контактів між дітьми. Тобто школа – як маленьке місто, де учні виступають мешканцями цього міста. Школярі можуть подавати індивідуальні проєкти чи від класу. Ми проводимо аналогію з міським громадським бюджетом, який змінює місто за допомогою цікавих проєктів. Народжуються нові лідери, розширюється діалог мешканців з міською владою. Так і школярі зможуть покращувати свій навчальний заклад».

Зустріч відбулась вперше і мала дослідницьку мету. «Ми вперше обговорюємо цю ідею у Львові. Цей воркшоп мав практичне завдання та імітував повністю шкільний громадський бюджет. Він успішно реалізовується в  кількох країнах, зокрема в Польщі. Поляки вбачають шкільний громадський бюджет як логічне продовження міського із залученням молоді, школярів».

В Україні першими над шкільним громадським бюджетом почали працювати в Івано-Франківську. Створено робочу групу, яка працює над втіленням шкільного громадського бюджету. Його апробують спочатку у двох школах, бюджет – по 75 тис грн на кожну школу.

Начальник відділу громадського бюджету Орест Файфурка розповів, що у Львові також розглядають можливість проведення шкільного громадського бюджету у кількох пілотних школах.

«Львів посідає лідерські позиції в Україні із запровадження громадського бюджету. Разом з тим, ми подумали, що було б цікаво започаткувати його також і в школах, щоб учні могли разом подумати і вирішити, що саме вони б хотіли змінити, що для них є найбільш важливе і цікаве».

У підсумку воркшопу до голосування було допущено чотири учнівські проєкти, усі вони стосувались покращення навчального процесу та відпочинку. А переможцем було визнано проєкт, що передбачав створення лаунж-зони у школі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: