У Львові представлять екологічно-мистецький проєкт #люДНО

8lyudno

У четвер, 27 лютого, у «Віденській кав’ярні», що на проспекті Свободи, відбудеться форум-виставка #люДНО.

Це презентація серії фоторографій та відеозйомок в екологічно проблемних зонах Львівщини.

«Це спільний проєкт фотографа Вікторії Істоміної і журналістів інформаційної агенції Дивись.info, який я частково патронував. А ідея – загострити увагу на надзвичайно актуальній проблемі екології – це повітря, вода, земля, загалом середовище, в якому ми живемо, наскільки воно безпечне і комфортне. Ми хотіли поставити це питання перед фахівцями, щоби знайти відповідь – що зробити на Львівщині, загалом, і у Львові, зокрема, щоби наше життя було кращим. Вікторія Істоміна – відома мисткиня, і у неї це не перша така виставка. Сподіваюся, що вона буде цікавою щодо візуалізації цієї проблематики. Постановочні фотографії з моделями дуже цікаво демонструють екологічну ситуацію. Зокрема ми хотіли показати, як ця загально українська проблема виглядає а області,  починаючи від загазованості в центрі Львова, до вирубки лісів, сміттєзвалища, забруднення річок і повітря викидами підприємств. Авторка знайшла дуже яскраві образи, щоб показати, наскільки це може зачіпати людей, змоделювати, як ця ситуація розвивається. Це дуже добре видно на фотографіях, де в центрі Львова люди п’ють каву у протигазах – це показує загазованість у центрі міста і викликає питання, чому наші діти мають виростати в таких умовах. В цьому є успішність проєкту, який буде зачіпати людей, адже ці фотографії своєю емоційністю змушують задуматися,  чому ми живемо саме в такому середовищі   спонукати владу до вирішення цих проблем», – каже депутат Львівської обласної ради і куратор проекту Руслан Кошулинський.

Авторка фото та відеозйомок Вікторія Істоміна каже, що до цього проєкту її команду спонукало ставлення людей до природи – забруднення водойм, засмічення та вирубка лісів, стихійні сміттєзвалища та скотомогильники.

«Ми працювали у місцях, де ситуація справді катастрофічна. В таких місцях, як скотомогильник були надзвичайно  складні умови. Наша група екіпірувалася у бахіли та маски, бо запах був такий, що за 500 метрів сльозилися очі. Так само було на сміттєзвалищі. Допомагали нам вибирати локації Руслан Кошулинський та журналісти ІА Дивись.info. Весь цей проєкт – це заклик до людей і влади. Ми хотіли показати, що ситуація може стати ще гіршою, і якщо нічого не робити, воно само по собі не вирішиться. Це намагання стимулювати до рекультивації таких місць», – каже  Вікторія Істоміна.

Загалом під час форуму-виставки науковці та активісти обговорять 9 екологічних проблем. Частина з них безпосередньо стосується Львова. Це зокрема сміття та озеленення міста, а також стан очисних споруд «Львівводоканалу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: