П'ять міфів про сон, які шкодять здоров'ю

pexels-photo-1755226

Сьогодні, у п’ятницю, 13-го березня, світова спільнота відзначає Міжнародний день сну. Це свято запровадила ВООЗ у 2008 році в рамках проекту з проблем сну і здоров’я. 

Сьогодні, у п’ятницю, 13-го березня, світова спільнота відзначає Міжнародний день сну. Це свято запровадила ВООЗ у 2008 році в рамках проекту з проблем сну і здоров’я.

З нагоди свята ІА Дивись.інфо поцікавилася, в які найпопулярніші міфи про сон вірять українці і спробувала їх розвіяти або спростувати.

Алкоголь сприяє кращому сну

Алкоголь – розповсюджений метод боротьби з безсонням, однак цей метод не має наукового підгрунтя.

Вино, горілка чи віскі дійсно допомагають заснути краще, однак при цьому погіршується якість сну.

У цьому переконані дослідники Національного Фонду сну США. Згідно з даними Фонду, вживання алкоголю перед сном призводить до зниженої активності мозку під час сну, що натомість веде до погіршення якості сну.

Люди, які вживають алкоголь перед сном, більш схильні до нічних пробуджень і проблем з повторним засинанням. Крім того, алкоголь блокує процеси мозку, пов’язані з фазами швидкого сну. Як наслідок, після пробудження людина не отримує звичного відчуття відпочинку.

Аби швидше заснути, треба рахувати овечок

Насправді овечки рідко допомагають заснути швидше, радше навпаки, людина збивається з рахунку і роздратовується ще більше. Аби запобігти безсонню, МОЗ  радить лягати у ліжко тільки коли відчуваєте сонливість і вставати, якщо не можете заснути довше двадцяти хвилин.

Американський лікар Ендрю Вейл розробив дихальну техніку «4-7-8», яка сприяє швидкому засинанню. Виконувати техніку лікар рекомендує з глибокого видоху через рот. Потім потрібно спокійно вдихнути через ніс на чотири рахунки і затримати дихання, рахуючи до семи. Після цього потрібно на вісім рахунків видихнути ротом. Вейл рекомендує повторяти цю техніку, поки не відчуєте сонливість і розслаблення, приблизно 3-4 рази. Лікар пояснив, що розроблена техніка підвищує ефективність збагачення легень киснем, а також позитивно впливає на парасимпатичну нервову систему.

5-годинний сон – це ок?

Маргарет Тетчер, Ангела Меркель, Александр Македонський – заради професії і політики цим людям доводилося і доводиться спати менше, ніж рекомендується загальноприйнятим правилом. Однак кар’єрні успіхи цих особистостей аж ніяк не корелювалися зі станом здоров’я.

МОЗ України радить дорослим спати у середньому 7 годин на добу, підліткам 8-10, так само людям, що мають хронічні захворювання.

Нічні жахіття завжди несуть лихо

Погані сни покращують ефективність роботи людського мозку в тому, як він реагує на страшні та лякаючі ситуації в реальному житті, пише наукове видання Psychology Today.

Вчені дійшли висновку, що ділянки мозку, які активізуються під час поганих снів, - ті самі, що активізуються за наявності реальної загрози. Таким чином погані сни слугують своєрідним тренуванням мозку перед ситуаціями, що можуть статися в реальному житті.

Іноді нічні жахіття можуть викликати і зовнішні фактори: алкоголь, атидепресанти та інші ліки, що змінюють роботу мозку. Крім того, від жахіть найчастіше страждають люди, що знаходяться в апатії, депресії, загальній втомі і так далі.

Однак якщо жахіття надокучують регулярно, варто звернутися до лікаря.

Брак сну можна компенсувати на вихідних

Після «сонних» вихідних дійсно можна почуватися краще, однак це короткостроковий ефект. Коли ви скоротите час сну, наслідки недосипання вдарять знову, пише Уляна Супрун.

«Відсипання» дійсно покращить обмін глюкози, активність щитоподібної залози та роботу так званої «вісі стресу». Але якщо з понеділка знову продовжити спати менше, ніж потрібно — всі негативні наслідки недостатньої кількості сну повернуться.

Дослідження свідчать, що за вихідні люди не можуть компенсувати тижневу прогалину у сні. Крім того, «відсипання» на вихідних може мати і негативний ефект — спричиняти так званий «соціальний джетлаг». Із часом збивається режим, і нам складно заснути в неділю ввечері та прокинутися вранці у понеділок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: