«Об'єднаймося заради здоров'я»: у Львові волонтери та меценати запустили громадський штаб

шевкині
Фото Богдан Ємець

Пандемія коронвірусу COVID-19 стала викликом для усього світу, загалом, і для України, зокрема. Держава не може впоратися з усім самотужки. Тому підприємці, волонтери і меценати почали об’єднуватися задля єдиної мети.

Одним з таких проєктів у Львові став громадський штаб «Діємо разом». У межах спецпроєкту про бізнес в умовах карантину Made in Lviv ІА Дивись.інфо розповідає про успішні приклади соціального підприємництва. Сьогодні ми поспілкувалися з засновником громадського штабу «Діємо разом» Ярославом Рущишином та очільницею медіанапрямку Анною Герич.

«Лікарям у Львівській обласній інфекційній лікарні потрібно приблизно 50-70 костюмів індивідуального захисту на добу. Всі костюми є одноразові, їх потрібно змінювати щодві-три години, після кожного контакту з хворим з підозрою на корона вірус. Один костюм індивідуального захист для лікаря коштує 250 гривень. Для того, аби врятувати чиєсь життя, насправді треба не так багато», - розповідає очільниця медіа відділу громадського штабу «Діємо разом» Анна Герич.

Волонтери і меценати штабу запустили роботу з перших днів карантину.  За півтора тижні вдалося співнаправити зусилля жертводавців і передати обладнання, засоби індивідуального захисту, засоби гігієни до низки шпиталів.

Однак допомога лікарням – не єдина галузь діяльності центру #Діємо_Разом. Волонтери також допомагають бізнесу з переведенням підприємств в онлайн-режим, навчають жити в самоізоляції, допомагають з пошуком роботи тим, хто її втратив через запровадження карантину.

Держава не впорається самотужки

«У тому, що зусиль держави і місцевого самоврядування виявиться замало, аби перебороти пандемію в Україні, ми не сумнівалися. Тут у пригоді стала напрацьована горизонталь довіри між бізнесом, меценатами, волонтерами і безпосередньо штабом. Ми вже мали зв’язки, контакти з часів попередніх революцій, тому запустити штаб у роботу вийшло доволі оперативно», - розповідає Ярослав Рущишин.

«Пандемія коронавірусу і запроваджений карантин докорінно змінили життя багатьох з нас, - зауважує Анна Герич. – Багато людей опинилися без роботи або пішли у вимушену відпустку за власним бажанням. На жаль, небагато українців мають «подушку безпеки» із власних заощаджень. Тому один з напрямків штабу «Діємо разом» - економічний: ми намагаємося стати платформою, завдяки якій більше українців дізнаються про вільні вакансії. Співпрацюємо зі службами таксі, доставки, які зараз шукають працівників.  Також шукаємо роботу для фахівців IT-галузі», - додає Анна Герич.

Робота в умовах карантину

Для підтримки населення штаб також запустив щоденні вебінари: юристи, фахівці HR, мікробіологи проводять лекції, під час яких в онлайн-режимі консультують користувачів, що звертаються з тією чи іншою проблемою.

«Здебільшого експерти самі звертаються до нас, аби поділитися важливою інформацією. Ми стаємо майданчиком для поширення. В юристів здебільшого питають про те, чи правомірним було звільнення/відпустка за власним бажанням;  фахівці HR діляться порадами, як перевести працівників в онлайн-формат роботи, як зберегти підприємство в умовах карантину; мікробіологи відстежують фейкові вкиди про коронавірус і розвінчують міфи і так далі», - пояснює Рущишин.

Читайте також: Українські підприємці проти пандемії: на що здатні меценати в умовах карантину

Інший напрямок діяльності штабу – соціальний. «Діємо разом» закликає українців допомагати літнім сусідам, бабусям і дідусям.

«Перед виходом з дому зателефонуйте до сусіда, може йому треба ліки або хліба, а як принесете, залиште у пакунку під дверима», – радить Рущишин.

Важливо також, аби той, кому пакунок призначений, користувався рукавичками, а потім утилізував пакет.

Перші здобутки

За півтора тижні роботи ініціатива «Діємо разом» вже може похвалитися першими здобутками. У четвер, 26 березня, до лікарень Львова надійшли 5 кисневих концентраторів. Завдяки вкладення компаній «Ензим», «Кормотех», «SoftServe» вдалося придбати медикаменти та обладнання, зокрема апарати штучної вентиляції легень для лікарень Львова.  Завдяки ініціативі «Діємо разом» вдалося закупити 10 км тканини для пошиття костюмів індивідуального захисту лікарів.

«Насправді важить кожна гривня. Адже зі збільшенням кількості пацієнтів у лікарнях постає проблема браку туалетного паперу, мила, рушників. Важливо скеровувати кошти і на ці напрямки також. Напередодні організація «Пацієнти України», з якою ми співпрацюємо, прозвітувала про закупівлю засобів гігієни для шпиталів. Однак важливо розуміти, що така потреба є постійно. Лікарні часто потерпають від браку елементарних речей», - зауважує Анна Герич.

Долучитися до громадського штабу «Діємо разом» може кожен.

Якщо Ви маєте змогу допомогти, то можна переказати гроші на рахунок:
5169 5415 0008 1798
(Це рахунок Комітет підприємців Львівщини, бо потрібно було діяти швидко, і тому громадський штаб «Діємо разом» попросив про співпрацю)
або
Реквізити
ГО “КПЛ”, ЄДРПОУ 33533042
IBAN UA573395000000026000941377001
в АТ "ТАСкомбанк" МФО 339500
Призначення: безповоротна фінансова допомога для забезпечення статутної діяльності громадської організації.

Громадський штаб зобов'язується щотижня звітувати про всі використані кошти за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: