Пільги підприємцям під час карантину: у Львівській мерії розповіли деталі

!497094878
Фото ілюстративне.

Минулої п’ятниці виконком ЛМР погодив низку заходів для підтримки малого та середнього бізнесу.

Йдеться про звільнення від орендної плати за користування комунальним майном та землею, конструктивними елементами благоустрою, призупинення сплати туристичного збору.

«Ми насамперед говоримо, що карантин особливо впливає на середній та малий бізнес. Є чотири ключових пріоритети, на які я хотів би звернути увагу. Передусім ми хочемо допомогти тому бізнесу, що закрився, перепрофілюватися на цей період. Хтось може перейти в онлайн-формат, наприклад, взяти якусь нову нішу, і ми готові у цьому випадку допомогти. Більшість заходів для охочих перепрофільовуватись підприємств відбуватимуться у Центрі підтримки підприємництва.

Другий блок – це допомога малому і середньому бізнесу, є низка окремих пільг, які було надано, зокрема звільнення від орендної плати в комунальних приміщеннях. Третій блок стосується допомоги туристичному бізнесу, зокрема призупинення стягнення туристичного збору, а також рішення розробити антикризову та маркетингову стратегію після завершення карантину, аби допомогти розвинути внутрішній туризм. І четвертий – відтермінування сплати пайової участі для забудовників», – розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Як розповів начальник управління економіки ЛМР Олег Забарило, за підрахунками департаменту економічного розвитку, сума втрат до міського бюджету за лише звільнення підприємств від орендної плати за землю до кінця квітня становитиме близько 12,5 млн гривень.

«Йдеться про звільнення від тих податків, по яких нам делеговано право звільняти підприємців. Насамперед це орендна плата за землю, за комунальне майно. Ми звільняємо від сплати орендної плати за землю на час карантину. Орієнтовно, до кінця квітня сума становитиме понад 12 млн гривень втрат до міського бюджету. Ми також звільняємо підприємців від орендної плати за користування окремими конструктивними елементами благоустрою, зокрема літніми майданчиками, атракціонами та тимчасовими архітектурними формами. Крім цього, буде звільнення від плати та розміщення зовнішньої реклами, це буде десь 9 млн.400 тис.грн. Призупинення туристичного збору обійдеться десь у 500 тис.грн. Також звертаємось до власників об’єктів нерухомості з проханням посприяти та зі свого боку звільнити тих орендарів, які використовують їхні приміщення з метою впровадження господарської діяльності, аби вони також зменшили орендну плату або відтермінували її», – розповів Олег Забарило.

За словами радниці міського голови Вікторії Довжик, місто також оновлює механізм відшкодування відсотків підприємцям на закупівлю обладнання.

«Ми запроваджуємо новий механізм – відшкодування відсотків за кредитами, залученими на закупівлю обладнання. Ми вже мали такий механізм. Тоді були певні фільтри за кількістю працівників, із зарплати, тобто не кожен міг скористатися цим. Але зараз будемо його змінювати, власне для тих підприємців, які бажають перепрофілюватись і мають потребу взяти нове обладнання, ми спростимо доступ до таких кредитів і будемо відшкодовувати відсоткову ставку в розмірі відсоткової ставки НБУ. Ми відшкодовуємо основну частину відсоткової ставки – підприємцю залишиться відшкодувати 3-4%. Буде комісія, яка прийматиме рішення. На програму підтримки підприємництва маємо 3 млн.грн», – розповіла Вікторія Довжик.

Вона додала, що місто намагається допомогти тим підприємствам, які мають проблеми із довозом на роботу працівників.

«Ми працюємо і в місті, і з органами, які це регулюють, зокрема з поліцією, щоб ці підприємства мали спеціальні дозволи на перевезення. Сьогодні відбувся, на мою думку, кричущий випадок. Картонно-паперова фабрика звернулася до нас на гарячу лінію, що поліція не погодила їм маршрут перевезення, бо не вважає їх критично важливим підприємством. Я вважаю, що це неприпустимо, це понад 500 людей і вони  дотримуються заходів безпеки. Будемо працювати над всіма зверненнями підприємців», – заявила Вікторія Довжик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: