Підприємці як таргани – вони завжди виживають, – Микола Савуляк

biznes
Фото з відкритих джерел.

Через карантин малий і середній бізнес змушені скорочувати або призупиняти свою діяльність, що не може не позначитися на підприємцях у майбутньому.

Як вижити в умовах суворих обмежень і що чекає на бізнес, розмова з головою «Клубу Ділових Людей Україна» Миколою Савуляком.

– Експерти прогнозують, що через пандемію особливо дістанеться малому та середньому підприємництву. Чи здатен бізнес тримати цей удар?

– Це перший місяць, коли бізнес відчуває обмеження на ринку через коронавірус. Частина підприємців ще не до кінця усвідомила те, що відбувається, сподіваючись на завершення карантину за 2-3 тижні. Інша частина бізнесу розуміє, що обмежувальні заходи – це надовго і треба пристосовуватися до нових реалій в Україні та й у світі. Моє особисте враження, що ці обмеження можуть тривати місяцями.

Щодо бізнесу, то все залежить від галузей. Найбільш чутливими з повною чи частковою зупинкою бізнесу виявилися сфера туризму, ресторанний, готельний бізнес, організація подій, галузь розваг тощо. Для іншого бізнесу – різноманітні онлайн-послуги, доставка, продаж продуктів харчування, охоронні системи, послуги автоматизації тощо – карантин дав можливість зростати.

Водночас треба розуміти: важливо зберегти малий бізнес. У нашій організації запроваджено неформальний проєкт – купуй у малого бізнесу. Ідучи у супермаркет за покупками, ми повинні розуміти, що робимо  великий бізнес ще більшим, а малий помирає. І багато хто старається купити у малого бізнесу, навіть якщо це дещо дорожче, таким чином давши йому шанс вижити. Про розвиток зараз навіть не йдеться.

Щодо прогнозів, то близько половини малого та мікробізнесу може не пережити карантин, якщо він триватиме місяцями. Поки ще є якийсь резерв, щоб утримувати офіс та персонал, однак ці резерви небезмежні. І цей час потрібно використати, щоби трансформуватись до нових умов, знайти нову нішу. Або ж закривати бізнес та починати щось нове.

– Ми в Україні досить багато часу приділили тому, що називається цінності підприємництва. Ви, «Клуб Ділових Людей Україна», разом з Міжнародним фондом «Відродження» реалізовували проєкт бізнес-інкубатора «Новий відлік». Ця криза здатна змінити ці цінності? Можливо, ті, хто зараз втратить свою справу, буде шукати великого працедавця, чи навпаки – цінності підприємництва будуть розвиватися?

– Моя особиста думка, що, ставши одного разу підприємцем, не відмовишся від цього способу життя. 90% підприємців буде ними залишатися, незалежно від того чи виживуть вони зараз, чи зазнають  збитків, або, навпаки, будуть розвиватися.

Нам потрібно далі робити свою справу – заражати людей вірусом підприємництва, от якби він так швидко поширювався як коронавірус, то було б добре. Однак наш вірус підприємництва має набагато більший інкубаційний період – у 2-3 роки. Крім того, важливо розуміти, що не кожен стартап виживе. Однак здобута у досвіді свобода мислення, прийняття рішень і, звичайно, тягар відповідальності вже не дасть спокою, і будуть з’являтися нові стартапи.

– Чи не приведе розвиток великого бізнесу у період карантинної кризи до збільшення нерівності у суспільстві?

– Не всі великі бізнеси отримають вигоду. Будь-яка криза призводить до перерозподілу ресурсів та прибутків на ринку. Зараз криза пов’язана зі здоров’ям, відповідно перевага надається бізнесам, які пов’язані з медициною.

– На рівні міської, обласної ради діють програми розвитку підприємництва, підтримки бізнесу. Чи були переглянуті ці програми з метою підтримки бізнесу під час кризи?

– Про такі проекти відомо мало. Наша спільнота також робить поки мало, бо у ці дні нам потрібно було по-новому організувати бізнес-процеси. Однак ми можемо багато робити як громадяни. Насамперед – вижити. Для бізнесу важливо зберегти те, що у нього є. Зберегти точку беззбитковості та своїх людей. Друге – планувати доходи та видатки так, щоби могти якісно існувати під час карантину. Бо багато людей не мають фінансової подушки не те, що на місяці, на тиждень вперед. І третє – подбати про сусіда. Можливо, вже зараз йому потрібно допомогти: купити хліб та молоко.

– Ця криза призведе до збільшення конкуренції чи солідарності  бізнес-спільнотах?

– До солідарності, як будь-яка криза.

– Екологічне бережне ставлення до навколишнього середовища чи споживацтво?

– Екологічність.

– Спільноти, зокрема спільноти ставатимуть більш відкритими чи закритими?

– Це буде хвилями. Спочатку будуть дещо закриватися, а згодом спільноти ставитимуть більш відкритими. У найближчий місяць – більш закритими. А найближчий рік – більше відкриття та взаємодія. При чому ми всі скористаємося можливостями онлайн-комунікації і може з’явитися багато нових спільнот.

– Який Ваш рецепт успіху життя на карантині?

– Це хронічний оптимізм.

Розмовляла Оксана ДАЩАКІВСЬКА

#СаміСобіГості: довгострокові виклики пандемії: говоримо про цінності – це спільний проєкт Західноукраїнського представництва МФ «Відродження», проєкту «Київський діалог» та інформаційної агенції Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: