Втратили всі і втратили все: що буде з івент-індустрією Львова

photo-of-people-watching-a-concert-2747449

Епідемія коронавірусу поставила життя на паузу. Але, якщо музеї і культурні установи швидко зметикували, як висвітлювати, розважати і соціалізувати аудиторію онлайн, деякі агентства, які займаються організацією подій, знаходяться в розгубленості.

Епідемія коронавірусу поставила життя на паузу. Але якщо музеї і культурні установи швидко зметикували, як висвітлювати, розважати і соціалізувати аудиторію онлайн, деякі агентства, які займаються організацією подій, знаходяться в розгубленості.

Без роботи і змовлень

У багатьох галузях бізнесу зараз неоднозначний період через карантин. У багатьох країнах закриті кордони, скасовуються масові заходи ділового та розважального характеру, спортивні заходи, заплановані зустрічі, припинена конгресно-виставкова діяльність. Серйозні збитки несуть туристична та івент-індустрії, подієві агентства і продюсерські центри. У зв'язку з рішенням про скасування масових заходів, вони виявилися без роботи і замовлень на майбутній сезон ділових подій, замовних і касових концертів, вистав, шоу і фестивалів.

Втім більшість заходів можна перенести на більш пізній термін, мінімізувавши втрати, відзначають організатори. Але жертви все одно будуть: це передусім ті, хто запланував події на найближчі кілька днів і вже нічого не може переграти. Українська івент-індустрія через карантин уже зазнала збитків на 500-700 мільйонів гривень, галузь уже переживає глибоку кризу, наслідки якої буде відчувати ще багато років після неї.

ІА Дивись.Info поспілкувалася з представниками компаній про те, що зараз відбувається у Львові з івентами і що буде далі.

Денис Ринський, засновник компанії Global Events та міжнародного Форуму івент-індустрії розповів, що у Львові налічується близько ста гравців у цьому бізнесі і їм зараз дуже нелегко, а стан виходу цієї з кризи визначатиметься грошовим запасом.

«Якщо говорити про втрати, які понесла індустрія, слід говорити передусім про недоотримані доходи, тому що івент-агенції чи команії, які займаються організацієми подій, просто втратили замовлення, а їхні постійні витрати — офісні, оплата колективу, технічні речі – опинилися під загрозою. Відповідно постало питання у дуже терміновий спосіб переформатовувати роботу з колективом для того, щоб не втратити спеціалістів, які будуть потрібні, коли закінчиться цей режимний спосіб життя, а з іншого боку, оптимізовувати свої витрати, пов'язані з господаркою», – говорить Денис Ринський.

Він зазначив, що ситуація така сама, як і в будь-якому іншому виді бізнесу, позаяк якщо компанія велика і вона працювала на великі масштаби, то має більше ресурсів пережити відсутність доходів, якщо агенція невеличка, то, найімовірніше, шансів утриматися набагато менше, якщо не просто звільнити людей і чекати кращих часів.

«Нам вдалося переформотували свою діяльність. Частина колективу працює над довготривалими проєктами, інша частина була перепрофільована на проєкти, які виявилися для нас рушієм. Зокрема ми переорієнтували нашу компанію з кейтерингу на службу доставку їжі. Стосовно втрат, то, очевидно, втратили всі і втратили все. Подій немає, ніхто їх не замовляє», – каже Ринський.

Денис Ринський додає, що івент-індустрія перша прийняла удар разом із туризмом, після чого зупинився ресторанно-готельний бізнес, готелі.

«У Львові сотня гравців у цьому бізнесі: івент-агенції, які займаються корпоративним сегментом, весільні агенції, компанії, що проводять концертну діяльність та конференційоного характеру, зокрема в сфері ІТ, іміджеві заходи тощо. І їм зараз дуже нелегко. Однозначно, в кращому становищі є організатори приватних заходів, тобто весілля, дні родження. Ці події збираються невелику кількість людей, і вони першими повернустья на ринок. Що стосується конференцій, то це, однозначно, важко буде повернути і слід очікувати кардинальних змін на оргназації, що вдарить по ціноутвренні. Якщо у червні буде послаблення карантину і дозволять проводити масові заходи, то гальзу івент-ідустрії буде підніматися до нового року, не швидше», – підсумува Ринський.

Попри це він додав, що ринок стане інший, і на ньому слід очікувати нових гравів, які дарма часу не гаяли і прийшли з інших сфер, зокрема діджитал.

Хто постраждає найбільше

Керівник одного з найбільшого креативного простору Львова !FESTRepublic Павло Омельян розповів, що у зв'язку з карантином більшість подій вдалося перенести.

«Станом на зараз життя на !FESTrepublic вирує, але не так активно, як до карантину.  На території простору базується !FEST доставка, маємо запущене пошиття масок від «Авіації Галичини», працює «Братванка», пивоварня «Правда», а також частково офіс холдингу. Звісно, все в рамках дозволених карантином. Стосовно подій, то більшість з них перенесено на літо чи осінь. Це як і великі фестивалі, так і концерти та вечірки. Попри все ми активно комунікуємо з нашою аудиторією в соцмережах. Спілкуємось, запускаємо інтерв'ю з артистами та готуємо проєкт онлайн-вечірок», – розповів Павло Омельян.

Засновник та керівник компанії Gastroli.ua Ростислав Кулик зазначив, що втрати індустрії на сьогоднішній день у районі 500 мільйонів гривень, а до кінця року вже буде близько мільярда гривень. Поза цим найбільше постраждають артисти, музиканти та працівники шоу-бізнесу.

«Якщо ми говоримо про Львів, то зупинилися всі виставки, форуми, конференції, а весілля пренесять. Абсолютно всі артисти залишилися без роботи, музиканти теж, бари, ресторани з живими музикантами теж закриті. Якщо ми глянемо на наші колективи, то у Львові, до прикладу, три великих оркестри: «ІNSO-Львів», оркестр театру Заньковецької, оркестр Оперного театру, разом це 150 осіб. Ці люди на межі виживання», – каже Кулик.

Втрачає і міський бюджет

Один з львівських ведучих подій на умовах анонімності розповів ІА Дивись.Info, що провів останній захід на початку березня. Коли йому знову вдасться повернутися до роботи, він не знає. Поки сидить вдома і не може планувати, тому що не знає, наскільки затягнуться його «вихідні».

«Я працюю сам на себе: попрацював – отримав. Але на місяць мене позбавили цієї можливості, – розповідає він — На даний момент виживаю за рахунок фінансової подушки. Всі заходи, які повинні були пройти в квітні, переносяться на травень і літо».

У зв’язку з карантином Львівська міськрада ухвалила кілька рішень для підтримки підприємців. Зокрема звільнила від сплати оренди приміщень комунальної власності. У Львові запровадили канал комунікації з бізнесом на Гарячій лінії міста, де підприємці можуть проконсультуватись та залишити свої пропозиції.

У міській раді наголошують, що сьогодні держава перенесла навантаження на місцеві бюджети, а це пільги на податок на землю, нерухомість, відтермінування сплати єдиного податку – все це джерела надходжень до місцевого бюджету. За розрахунками департаменту фінансів міськради Львова, це мінус 30% надходжень.

Вся івент-індустрія Львова фактично загальмувалася, а доходи в ній впали до нуля. Фотографи переходять на зйомку товарів, замість людей, але таких замовлень мало, музиканти записують пісні та кліпи, не виходячи з дому. Велика частина представників індустрії належать до самозайнятих. І якщо малий та середній бізнес отримає пільги, то для ведучих, музикантів, фотографів і артистів особливої ​​підтримки не передбачено.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: