Як працюють девелопери у період карантину

4
ЖК «Ваш Дім» на Пасічній

Будівельна галузь – одна з небагатьох, яка не зупинила діяльність на час карантину. Проте забудовники зіштовхнулись з багатьма викликами.

Поспілкувались із комерційним директором компанії «Ваш Дім» Тарасом Цибульським, членом Асоціації Західноукраїнських забудовників про те, як компанія переживає карантин та налагодила роботу на всіх ланках.

Тарас Цибульський, комерційний директор компанії «Ваш Дім»

Карантин порушив діяльність та терміни всіх бізнесів, зокрема і будівельного. Виклики, з якими ми зіштовхнулись з перших днів карантину та з якими працюємо досі, вплинули на роботу всіх виробничих ланцюжків. Це, до прикладу, ускладнення доїзду будівельників до роботи. Певні наші постачальники (такі як бетонні чи цегельні заводи) теж призупинили свою роботу через доїзд персоналу. Такі монополії, як Львівобленерго, Львівгаз теж на карантині, і певні процеси відкладено до закінчення пандемії. Ще одна проблема полягає у тому, що наша компанія закуповує частину будівельних матеріалів у європейських виробників. Головним принципом у цьому питанні для нас слугує їх якість, а зараз постачання матеріалів з Європи під питанням. Незважаючи на всі ці виклики, ми продовжуємо працювати і будувати.

Досвід роботи під час криз

У виграшній позиції зараз компанії, які мають досвід діяльності під час криз. «Ваш Дім» працює на ринку нерухомості з 2002-го року, ми пережили кризи 2009 та 2013 років та за 18 років діяльності збудували все задеклароване. Так, терміни здачі об’єктів можуть бути посунуті і це природний процес у турбулентні часи.

Нашій команді пощастило у тому, що об’єкти компанії перебувають на 92%, 70%, 55% етапах готовності. Значна частина робіт профінансована, більшість будівельних матеріалів вже куплена. Складніше буде забудовникам, які лише почали будівництво та чиї об’єкти перебувають на етапі котловану. Їм буде важко виконати свої обіцянки в повному обсязі.

Детальніше про динаміку будівнитцва об’єктів компанії

 На що зважати покупцям при виборі забудовника

У людей зараз більше часу для вибору забудовника, аналізу тощо. Звичайно, обмеження щодо пересування мінімізували фізичне відвідування об’єктів, проте зараз увесь процес відбувається онлайн, а з покупцями ми зустрічаємось на етапі підписання угоди.

При виборі забудовника завжди рекомендую зважати на досвід компанії, наскільки рендери і красиві візуалізації відповідають збудованим будинкам. Гарним варіантом «відсікти» недобросовісного забудовника є  відгуки клієнтів. Сьогодні насамперед слід звернути увагу на купівлю готових квартир або квартир у будинках,  що перебувають на фінальних етапах будівництва.

Ще одним чинником є ціна продажу нерухомості. Вартість квадратного метра в багатьох системних забудовників зазвичай відрізняється не більше ніж на 5000 грн. Крім того, варто пам’ятати, що ціна продажу нерухомості за 8000-10000 грн/кв.м є нижчою, ніж собівартість будівництва, тому таких цін сьогодні апріорі не може бути.

ЖК Villa Magnolia компанії «Ваш Дім»

Зростання цін після карантину

Завдяки раніше перерахованим чинникам, компанія «Ваш Дім» тримає ціну на квартири сталою, проте покупці мають розуміти, що так не буде завжди. Тенденцію на зростання цін ми спостерігаємо останні кілька років. Це результат збільшення вартості будівельних матеріалів, робочої сили, коливання валюти.

Ця тенденція точно залишиться без змін, а після карантину ще й посилиться. Коли відкриють кордони, в нас знову буде конкуренція з іншими країнами за будівельників. Більше того, будівельна галузь – частково імпортозалежна, тому зростання долару впливає на нас, відповідно коригування вартостей на нерухомість буде.

Є також і інший тренд, якщо економіка країни не покращуватиметься і купівельна спроможність населення буде низькою, забудовники, відштовхуючись від цього, пропонуватимуть у своїх проєктах дешевші і економніші рішення. Сьогодні вартість житла не значно відрізняється від її собівартості. Часи, коли забудовники мали високі прибутки, за рахунок яких покривали свої інвестиційні ризики, минули.

Якість має свою ціну. Якісні забудовники не можуть дозволити собі підміну матеріалів, тому ціна таких житлових проєктів буде зростати у вартості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: