Які свята відзначають 1 травня (іменини, народні прикмети)

h_ua_den_truda

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 травня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 травня в Україні і світі.

Свята та події 1 травня

Свято Весни і Праці та Міжнародний день солідарності трудящих. Традиційну назву цього місяця як «травень», в Україні для останнього місяця весни, офіційно було повернуто в у ХХ столітті з відродженням мови народу Київської Русі. Назва походить від слова трава.

Після оранки земель і посіву, ще стародавні люди ввели звичай весело відзначали перший день травня. Вони робили це в надії, що їх праця дасть хороший врожай. Наприклад, стародавні греки в цей день наряджали смужками вовни своєрідну священну сосну Аттіса, яка символізувала чоловіка матері-Землі - Кібели, в честь його воскресіння. Сосну урочисто несли до храму, і танцювали навколо неї.

Зараз Перше травня відзначають у багатьох європейських країнах. В Іспанії, наприклад, день свята називається Зелений Сантьяго. Це свято квітів і закоханих.
Сучасна історія свята свідчить, що 1 травня 1886 американські робочі організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією.

У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робочих Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах.

Довгий час Першотравень був символом революції, непримиренної класової боротьби. Це свято відзначається в 66 державах світу.

Мир. Праця. Травень. Протягом 70 з гаком років у СРСР цей день відзначався як свято солідарності всіх трудящих. Тепер в Україні 1 Травня відзначається як свято весни і праці. Крім того, в Казахстані це свято єдності народу Казахстану, в Литві - день матері, у Кореї - день народження Будди, у Франції - День конвалії.

  • 1943 — Німецькі нацисти вчиняють масове вбивство 9000 євреїв з гетто в м. Бродах на Львівщині.
  • 1951 —  народився Григорій Шумейко, актор і режисер львівського театру імені Заньковецької, народний артист України.

Іменини 1 травня

Цього дня іменини святкують: Антон, Василь, Віктор, Віссаріон, Юхим, Іван, Кузьма, Тамара та Фелікс.

Народні прикмети 1 травня

1 травня відзначається день святого Косми, єпископа Халкідонського. З цього дня вже можна висаджувати різні овочі. У давнину з цього приводу говорили: «Сій моркву і буряк на Кузьму». У минулі часи вважалось, що якщо початок травня теплий, то в кінці обов'язково буде холодно, і навпаки. Це час ранніх гроз. На початку травня цвіте в'яз, агруз, зеленіє чорна смородина.

Гороскоп 1 травня

Овен

Велика ймовірність брехні, тому перш ніж кидатися на допомогу незнайомій людині, довідайтесь про неї – можливо, вона не так вже й потребує підтримки, як хоче вам показати.

Телець

Розпорядок дня необхідно скласти з самого ранку, щоб потім не відволікатися на його коригування і уточнення, які будуть знижувати робочу активність.

Близнюки

Час добре підходить для завершення старих, "завислих" справ, які гальмують ваш рух вперед: розчистивши простір – як реальний, так і віртуальний – можна буде братися до нових проєктів.

Рак

Несподіваним і приємним сюрпризом стане дзвінок від чоловіка, який деякий час тому розійшовся з вами зі скандалом: прекрасний привід помиритися з ним.

Лев

Будь-які професійні починання обіцяють бути успішними, тому слід підготуватися і взятися до реалізації проєкту, про який ви давно думали.

Діва

Ситуацію, яка не дає вам спокою, рекомендується відпустити: щойно ви припините зациклюватися на проблемі, вона тут-таки, без додаткових заходів самоліквідується.

Терези

Не відмовляйте в допомозі нікому з тих, хто вас про це попросить, але й подяки, щоб уникнути образ і розчарувань, натомість не чекайте: швидше за все, її не буде.

Скорпіон

Назрілому сімейному конфлікту можна запобігти, зав'язавши розмову про те, що заважає вам, найближчим одне для одного людям, знайти спільну мову та дійти консенсусу.

Стрілець

Яким би щільним не було робоче завантаження, постарайтеся знайти час для своєї другої половинки – на щастя, вона у вас під рукою: наприклад, приготуйте романтичну вечерю.

Козеріг

Негативної енергії, яка заважає рухатися вперед, можна буде позбутися, влаштувавши генеральне прибирання і викинувши на смітник або віддавши нужденним речі, які вам не потрібні.

Водолій

Роботу, яку ви довго відкладали – наприклад, через страх перед чистим аркушем – можна починати: в цей день навіть з найскладнішою завданням вдасться впоратися на відмінно.

Риби

Спілкуючись з різними людьми, пам'ятайте, що мова дана людині для того, щоб приховувати свої думки: постарайтеся говорити так, щоб не вибовкати всі свої таємниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: