Тканинні маски: як правильно носити та очищати

маска
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Через проблеми з поставками медичних масок багато хто намагається убезпечити себе, роблячи маски самостійно. Але у тканинних масок є свої особливості, про які потрібно знати, перш ніж шити і носити подібні засоби захисту.

Маска – це додатковий захід безпеки, а не заміна всім іншим, включаючи самоізоляцію і соціальне дистанціювання. Вам як і раніше потрібно регулярно мити руки, триматися на відстані від інших людей і по можливості залишатися вдома, пише Тобіпорада.

Маски не здатні захистити вас на 100% – навіть медичні. І важливо пам’ятати, що тканинні значно поступаються медичним по ефективності, хоч і збільшують ваші шанси не захворіти.

С вышивкой, принтами и даже стразами: как украинские производители ...

Навіть якщо всі будуть носити маски, вірус як і раніше зможе подорожувати на наших руках, речах і одязі, а заразитися можливо і через невеликі щілини між маскою і особою. І ви як і раніше залишаєтеся потенційним переносником, навіть якщо самі в безпеці. Не використовуйте маску як виправдання і не виходьте з дому, якщо можете без цього обійтися.

Маски з часом можуть стати джерелом зараження
Важливо пам’ятати, що маска покликана ловити крапельки слини при диханні – і з часом просочується ними. Тому потрібно дотримуватися кількох правил, які можна застосувати й до звичайних медичних масок.

Ось що радить ВООЗ:

Не чіпайте маску після того, як наділи її. Якщо доторкнутися все ж необхідно, попередньої вимийте руки з милом або скористайтеся антисептиком.
Як тільки маска стане вологою, змініть її на чисту. Не використовуйте одноразові маски повторно, а тканинні обов’язково періть, перш ніж надягати знову.

Ношение масок станет новой реальностью надолго?

Щоб зняти маску, торкайтеся тільки гумок, які кріпляться за вухами або на голові: не чіпайте частина, яка прилягає до обличчя. Одноразову маску потрібно викинути відразу, а багаторазову – відправити в прання. Після цього обробіть руки і при необхідності одягніть наступну маску.

З другого пункту випливає важливий момент: ви не можете ходити в масці якийсь час, потім сунути її в кишеню, а через кілька хвилин надіти знову. Ставтеся до використаної маски як до джерела зараження – так простіше себе контролювати.

Чому варто носити багаторазові тканинні маски

В умовах дефіциту одноразових засобів захисту у багатьох немає іншого вибору, окрім як робити маски самостійно.

При пошитті тканинної маски намагайтеся, щоб вона щільніше прилягала до обличчя, але при цьому була досить комфортною, щоб ви могли носити її пару годин не знімаючи. Краще зробити відразу кілька масок, щоб ви могли змінювати їх протягом дня і у вас завжди була запасна, поки використана переться або сохне.

Для цього навіть не потрібно вміти шити. І хоча такі маски менш ефективні, ніж медичні, можливо, вам все одно варто користуватися саме ними.

«Якщо всі буде носити тканинні маски, це допоможе знизити передачу вірусу», розповіла виданню CNET Маргарет Гарделя, біофізик і професор Чиказького університету. Вона також зазначає, що медичні маски і респіратори N95 варто залишити медичним співробітникам і користуватися саморобними засобами захисту, оскільки при нестачі масок збільшується ризик зараження лікарів – в руках яких життя людей.

Респиратор – не защита: какие маски лучше носить | Новости ...

Як правильно очищати тканинні маски

Центри з контролю і профілактиці захворювань США відзначають, що машинного прання досить для очищення масок. М. Гардель з ними згодна: «Просто надішліть маску в прання в гарячій воді, і після сушки вона буде придатна до використання». Інші заходи вживати не потрібно, а додаткова обробка антисептиком за порадами з інтернеті, і зовсім принесе більше шкоди, ніж користі.

Варто зазначити, що мова йде виключно про тканинні маски: одноразові, як і випливає з назви, не призначені для повторного використання. Теоретично їх, звичайно, можна очистити – але лише при використанні промислового обладнання. Дома подібне зробити неможливо, хоча в Мережі і з’являються статті і пости, автори яких стверджують зворотне.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: