В Україні посилять безпеку медичних працівників і покращать умови праці, – МОЗ

швидка-1

Часто працівники екстреної мединої допомоги зазнають кривди з боку пацієнтів, до яких прибувають на виклики, адже людина може перебувати у стані алкогольного сп'яніння, агресувати та навіть вдатись до фізичного калічення медика.

Часто працівники екстреної медичної допомоги зазнають кривди з боку пацієнтів, до яких прибувають на виклики, адже людина може перебувати у стані алкогольного сп'яніння, агресувати та навіть вдатись до фізичного калічення медика. 

Тому в Міністерстві охорони здоров'я України вирішили розібратись в питанні щодо посилення безпеки над медиками та справедливого покарання кривдників у межах правосуддя, заявив очільник відомства Максим Степанов у середу, 29 липня.

«Велике питання, яке досі залишається не вирішеним, стосується безпеки медичних працівників. Дуже часто виїжджаючи на виклик, вони не знають, куди їдуть, і здійснюються напади на медичних працівників швидкої. Такі ж напади здійснюються в приймальних відділеннях. Це не припустимо, і я вже дав відповідне завдання: ми будемо готувати в найближчі терміни та виносити це на засідання Кабінету міністрів щодо посилення відповідальності за напади медичних працівників, тому що вони повинні працювати в найкращих умовах», - заявив Степанов.

Окрім цього, він звернув увагу на некомфортні умови роботи фельдшерів, лікарів і водіїв, які чергують на станціях і підстанціях перед виїздом на виклик.

«Думаю всі погодяться, що ці умови мають бути нормальні, людські, там повинно бути тепле приміщення для відпочинку між викликами, з елементарними речима — нормальний туалет, місце для приготування чаю. Якби ви бачили, в якому стані вони знаходяться, це неприпустимо», - сказав міністр.

Він звернувся до керівників місцевої влади кожного регіону, де є лікарні екстреної меддопомоги, з проханням посприяти відновленню та покращенню умов цих приміщень.

Читайте також: Фінансування екстреної медичної допомоги зросте, - Степанов

«Я звертаюсь до керівників місцевої влади та громад, оскільки часто ці приміщення знаходяться на вашому балансі. Зробіть ремонти, вони не дорого коштують. Працівники екстерної медичної допомоги надають допомогу вашим виборцям», - додав очільник МОЗ.

За його словами, якнайшвидше щодо цих питань складуть відповідні нормативні документи, аби вирішення не розтягувалось на довго.

Нагадаємо, екстрена медична допомога в Україні потребує реорганізації. Зокрема цьогоріч у Міністерстві охорони здоров'я анонсували оновлення автопарку службового транспорту: до кінця року закуплять близько 400 нових автівок, та загалом, необхідно терміново замінити 1807 одиниці спецтранспорту. Проблема полягає в тому, що лише 31% виїздів «встигають» на виклик пацієнтів, що, згідно з нормативами, повинно сягати не більше 10 хвилин у місті та прибувати не пізніше, ніж через 20 хвилин у сільську місцевість.

Окрім цього, у відомстві підкреслюють, що проблема іноді криється й в інфраструктурі, якості доріг і людського фактора — водіїв, котрі не пропускають карет «швидкої», які прямують на виклик.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: