Стало відомо, яка компанія організувала опитування Зеленського

IMG_2015

Партія «Слуга народу» найняла компанію «Зе медіа» для проведення опитування щодо 5 питань президента Володимира Зеленського в день місцевих виборів 25 жовтня.

Про це повідомив голова партії Олександр Корнієнко на брифінгу в понеділок, 26 жовтня, передає УП.

«Партія «Слуга народу» взяла на себе фінансування опитування, але, щоб уникнути звинувачень в агітації, ми свідомо відмовилися від організації цього опитування. Його організовувала стороння компанія, яку ми запросили. Вона називається «Зе медіа», - каже Корнієнко.

За його словами, у компанії є повна акредитація і спроможності проводити соціологічні дослідження - і один із засновників є професійним соціологом.

«Вони погодилися організувати це опитування - воно не є соціологічним опитуванням, тому тут не має бути якихось особливих вимог, але організувати цю кількість волонтерів-інтерв'юерів, організувати логістику і так далі ця компанія взялася, - зазначив голова партії.

Окрім цього, він не назвав вартості опитування.

За словами Корнієнка, одна з важливих умов компанії була - відстрочка платежу, тому що «розрахунки по цьому проєкту відбуваються постфактум». Зараз реалістично оцінюють, скільки волонтерів вийшли на місця біля дільниць і за яким графіком - буде певне відшкодування їм. Також є витрати на логістику, на друк анкет і скриньки.

«Зараз це все обраховується - і незабаром компанія як виконавець виставить партії як замовнику рахунок», - додав Корнієнко.

Він наголосив, що опитування оплатять не державним коштом - «це спонсорська допомога наших донорів, яких багато». Корнієнко уточнив, що за останній час донорів у «Слуги народу» було понад 300 — це представники малого а середнього бізнесу. У звіті для НАЗК усе це буде зафіксовано, пообіцяв голова партії.

У відкритих джерелах є інформація про ТОВ «Зе медіа», яке займається діяльністю з виробництва кіно, відеофільмів і телевізійних програм. Уповноваженою особою значиться Володимир Татаренко.

Нагадаємо, опитування у день місцевих виборів в Україні ініціював президент Володимир Зеленський напередодні, 13 жовтня. Тоді він зазначив, що поставить українцям п’ять важливих питань, однак не назвав, які саме це будуть запитання. Пізніше, у Офісі президента поступово їх оприлюднювали.

Натомість в громадян хотіли запитати про ставлення до довічного ув’язнення для корупціонерів, вільну економічну зону на Донбасі, легалізацію медичного канабісу, скорочення кількості нардепів у ВРУ та гарантіїї безпеки для України за Будапештським меморандумом.

Спершу така ініціатива викликала шквал обурення серед українців і політологів чи юристів. Тому в офісі глави держави зробили заяву, що майбутнє опитування не мативе жодних юридичних наслідків, проводитиметься як референдум і буде добровільним.

Під час місцевого голосування працювали волонтери, які пропонували пройти виборцям таке опитування, втім це було необов’язковим. Наприклад, у громадянській мережі «ОПОРА» зазначали: деякі волонтери дозволяють проходити опитування одному респонденту по кілька разів або ж віддають анкети «на пам’ять».

Також відповідали, що укладали договір із соціологічною компанією або ж працюють безкоштовно.

Сьогодні стали відомі попередні результати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: