У Мін'юсті пояснили, куди скаржитись після скасування книги відгуків і пропозицій

picture2_knigu-skarg-skaso_350920_p0-696x392

На початку жовтня нинішнього року в Україні остаточно скасували Книгу відгуків і пропозицій.

На початку жовтня нинішнього року в Україні остаточно скасували Книгу відгуків і пропозицій.

Тому логічне запитання, яке виникає у громадян — куди тепер звертатись у випадку неякісного обслуговування чи внести свої зауваження тощо, про це все пояснюють у пресслужбі Міністерства юстиції України.

Як це функціонувало до скасування

Раніше вимога щодо ведення Книги відгуків та пропозицій була встановлена на законодавчому рівні і вона завжди мала бути у всіх місцях, де продавали товари гуртом чи вроздріб , ресторанах, та знаходилась в кутку споживача на видному місці.

Споживачі мали можливість залишати в ній свої зауваження чи відгуки, а керівництво закладу протягом 7 днів з дати запису у Книзі повинно було повідомити споживачу, яку роботу проведено у зв’язку з його зверненням.
Якщо керівництво закладу не реагувало на звернення, споживач міг звернутися до контролюючого органу (Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів).

У зв’язку з таким зверненням контролюючий орган проводив перевірку, за результатами якої, у тому числі, мав право притягнути суб’єкта господарювання до адміністративної відповідальності.

Що робити тепер

Однак на сьогодні, зазначають у відомстві, з розвитком цифрових технологій, з’явилися більш зручні та ефективні способи для споживача залишити скаргу або відгук. І форма захисту прав споживачів у вигляді паперової Книги відгуків та пропозицій втратила свою ефективність. Відтак, Кабмін скасував обов’язковість її ведення.

У Мін'юсті кажуть телефонувати на гарячу лінію торговельного закладу чи закладу надання послуг.

Можна також залишати відгуки на офіційному вебсайті, сторінці в соціальних мережах чи в профілі в Картах Google торговельного закладу чи закладу надання послуг або на спеціалізованих незалежних вебсайтах з відгуками (форумах).

Крім цього, споживач має право звернутися для захисту своїх прав до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і її територіальних органів як в паперовому, так і електронному вигляді.

Чому Книгу відгуків і пропозицій скасували

За даними Міністерства економіки, на адміністрування Книги, яка знаходилася у кожному торговому відділі та у кожному залі закладу громадського харчування, підприємці були змушені витрачати понад 44 млн гривень щороку.

У відомстві вважають, що ефективнішими та зручнішими інструментами контролю та захисту прав споживачів стануть відгуки через «гарячу лінію», електронне та класичне листування, чи соціальні мережі.

Нагадаємо, що в березні торік уряд скасував обов’язкове ведення Книги відгуків та пропозицій. Проте вимоги та згадки про книгу скарг залишалися в низці нормативних документів, зокрема, наказах Мінекономіки. Сьогодні цей інструмент захисту прав споживачів скасований остаточно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: