Ще дві лікарні на Львівщині будуть приймати хворих на коронавірус

корона1

До переліку ковідних лікарень офіційно внесли Львівську клінічну лікарню на залізничному транспорті та Старосамбірську центральну районну лікарню.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

За його словами ці заклади перебувають на етапі контрактування із Національною службою здоров’я України.

«Щойно закінчиться етап контрактування, заклади будуть у повній готовності до роботи. Залежно від епідситуації зможемо їх залучити. Станом на сьогодні, ліжкової бази є достатньо, однак це не означає, що так буде і надалі. Погіршення ситуації може статись найближчим часом, тому готовність має бути 100-відсоткова», - розповів Чемерис. Після укладання угод з НСЗУ лікарні отримають фінансування на закупівлю медикаментів, засоби індивідуального захисту та на виплату 300% медичному персоналу, який буде надавати допомогу пацієнтів із ковідом.

У залізничній лікарні планують розгорнути 100 ліжок, половина з яких є забезпечені киснем. У Старому Самборі буде 70 ліжок, 60 з яких уже мають кисень.

Тим часом, серед хворих, які важко переносять інфекцію зростає частка дітей.

Як розповіла директорка  лікарні «ОХМАТДИТ» Олександра Бурда, частка дітей із загального обсягу становить від 3,5 до 5%.

«Упродовж останнього часу у нас збільшився відсоток дітей, які важко переносять недугу. Зокрема за увесь період лікування коронавірусної інфекції, було проліковано 11 дітей з синдромом Кавасакі», - розповіла Олександра Бурда.

Синдром Кавасакі – це гостре гарячкове захворювання дитячого віку. Характеризується ураженням коронарних та інших судин з можливим утворенням аневризм, тромбозів та розривів судинної стінки. Без адекватного лікування летальність сягає 1 %. Але навіть при інтенсивному лікуванні можлива смерть окремих хворих.

«Це дуже серйозний синдром, який може мати різні ускладнення для життя, зокрема він ускладнюється коронаритом - запаленням коронарних артерій серця. Основне лікування – це введення імуноглобулінів. Таке лікування є дорогим, але всіма зусиллями ми стараємось дітям допомогти», - додала директорка «ОХМАТДИТу».

За її словами, жодна дитина, яка лікувалась у медзакладі із синдромом Кавасакі, немає клінічних ускладнень, діти одужали, їх виписали додому.

Водночас, багато дітей, яких лікують в ОХМАТДИТі від коронавірусу, мають супутні захворювання. Це ускладнює лікування.

«Значний відсоток дітей – це діти, які мають серйозні супутні патології. Цукровий діабет, гематологічні, ендокринні патології, вроджені вади сечовидільної системи, ниркову недостатність тощо»,-  розповіла Олександра Бурда.

Загалом за увесь час від початку пандемії у медзакладі пролікували 475 дітей з підтвердженим ковідом та підозрою на нього. Наймолодші пацієнти – новонароджені, таких приблизно 3%.

Діти першого року життя – 26 %. Найбільше госпіталізованих хворих на ковід дітей – від 1 до 14 років. Це 68 % від загальної кількості госпіталізованих в «ОХМАТДИТ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: