Водохреще або Йордан - 19 січня: історії свята, традиції та народні прикмети

Йордан
Фото з відкритих джерел

Водохреще, воно ж Хрещення Господнє або Богоявлення, завершує зимові святки, тобто свята різдвяно-новорічного циклу. Воно є одним із найбільших християнських свят.

Що означає свято Водохреще

Згідно з євангельською розповіддю, після посту та мандрів у пустелі пророк Іоанн Предтеча прибув до річки Йордан. Там він розповідав народу про покаяння і хрещення на відпущення гріхів. Народ вірив пророцтвам Іоанна Предтечі, багато хто хрестився у водах Йордану.

Одного разу до берегів річки прийшов сам Ісус Христос. На той момент йому було 30 років. Спаситель попросив Іоанна хрестити його. Пророк був здивований до глибини душі таким проханням, але Христос запевнив його, що «годиться виповнити усю правду».

Під час хрещення розкрилося небо й на Ісуса зійшов святий дух у вигляді голуба. При цьому було чути голос із неба: «Це син мій улюблений, що його я вподобав». Звідси ще одна назва свята – Богоявлення. Християни вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже цього дня Бог з’явився у трьох іпостасях: Бог Отець – у голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба.

Після хрещення Ісус Христос пішов у пустелю, щоб на самоті, молитві і пості підготуватися до виконання місії, з якою він прийшов на землю.

Традиції та обряди

Святкування Хрещення Господнього розпочинається вже 18 січня ввечері. В цей час у храмах правлять служби та освячують воду віруючих. У Водохресний святвечір готується голодна кутя, а сім'я збирається за святковим столом із появою на небі першої зірки.

Читайте також: Щедрий вечір: традиції і звичаї святкування у різних регіонах України.

На 19 січня також освячують воду. Цією свяченою водою починається трапеза, нею ж кожний господар кропить усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі двір, криниці та домашніх тварин. Віряни використовують її впродовж усього року як ліки на випадок хвороби. Дівчата ж намагалися умитися водохресною водою, щоб зберегти красу.

Освячення води відбувається не лише в церкві, але й на берегах річок, струмків, озер. Для цього ще напередодні прорубують у льоді ополонку в формі хреста. А вирубаний великий хрест встановлюють вертикально поруч із ополонкою. 

Після відправи священик занурює в ополонку хрест, таким чином освячуючи воду. Там же на водоймах проходять водохресні купання. Занурення в ополонці символізує очищення від гріхів – люди вірять, що вода на Водохреще набуває цілющих властивостей.

Читайте також: Йорданські пірнання: що кажуть моржі, лікарі, культурологи та священники.

фото з архіву

Народні прикмети на Водохреща

В більшості, усі прикмети на Водохреща, як і на Другий Святий Вечір, стосуються снігу. Чим його більше, чим більші морози та похмуре небо - тим краще.

  • Дивилися цього дня на небо: якщо воно похмуре, то в новому році буде добрий хліб. Якщо хмари тільки на сході - добре вродить жито, а якщо тільки на півдні - то просо. Якщо ж хмари затрималися лише на півночі - це до доброго врожаю гречки.
  • Холодна погода та сніг на Водохреща - до щедрого врожаю та щасливого року. Ясна погода цього дня - до посушливого літа та поганого врожаю.
  • Якщо в цей день випав іній - то саме такого ж числа треба буде потім сіяти пшеницю.
  • Якщо на Водохреща випав повний місяць - вода підніметься з берегів.
  • Ясна зоряна ніч - до щедрого врожаю горіхів та ягід.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: