Шокова терапія для туристичної галузі, або Як у Трускавці виходять з локдауну

IMG_6441

Майже порожні вулиці, зачинений бювет і лишень поодинокі відпочивальники у численних готелях та санаторіях – так нещодавно виглядав найвідоміший бальнеологічний курорт України Трускавець.

Деякі заклади зачинялися, деякі продовжували працювати собі у збиток. Щоби дізнатися, що відбувається зараз з бальнеологічним курортом, ІА Дивись.info вирушила до Трускавця.

У парковій зоні, майже навпроти бювету, знаходиться санаторій «Світязянка». Оздоровчий заклад оселився у розкішній віллі, зведеній у стилі «модерн» з яскраво вираженими елементами так званого «швейцарського стилю» 1898 року на замовлення Юзефа Яблонського за проєктом скульптора професора Белтовського. Найімовірніше, своєю назвою вілла завдячує міфічній русалці, що мешкала в озері Світязь на Волині і була оспівана Адамом Міцкевичем у баладі «Світязянка».

Будівельні роботи виконала теслярська фірма пана Дегельмана. Вілла має притаманні для «швейцарського стилю» балки, декоративну різьбу, щипець з широкими карнизами та великі вікна. У часи пана Яблонського у будівлі було 16 житлових кімнат, їдальня, службові приміщення та пивниця.

1905 року у вілли з’явився новий власник – відомий лікар-бальнеолог Тадеуш Прашіль, який також був співавтором путівника курортами Галичини. Будинок розширили – тут вже було 19 елегантно вмебльованих кімнат та 4 кухні, а вартість проживання становила 1,4-4 корони. Після Першої світової війни віллу знову перебудували – з’явився мансардний дах, а веранди на східному та північному фасадах засклили і до 1939 року будівля зберігала такий вигляд.

У тому ж 1898 році поруч зі «Світязянкою» була зведена ще одна вілла у «швейцарському стилі» «Гражина», яка своєю назвою теж завдячує епічній поемі Адама Міцкевича. Обидві будівлі творили незабутній архітектурний ансамбль. Але час минав, а з ним зникала і колишня розкіш. Друге життя «Світязянка» отримала 1998 року, коли управління Південно-Західної залізниці відремонтувало віллу, перетворивши на відомчий санаторій. А 2000 року до «Світязянки» приєднали й «Гражину». Сьогодні споруда є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У санаторії є 26 номерів, де можуть одночасно відпочивати та оздоровлюватися 52 особи, а якщо використовувати додаткові ліжка, то й до 60-ти.

«Світязянка» – санаторій Південно-Західної залізниці, тому залізничники та члени їхніх родин можуть тут перебувати і лікуватися за 20% вартості путівки, але ми відкриті і для усіх інших», – розповідає директор санаторію Любомир Пасемко.

Як і всі інші заклади Трускавця санаторій зазнав значних втрат під час локдауну, починаючи з середини березня минулого року.

«Колектив налічує 54 людини. Через пандемію та запроваджений локдаун у нас суттєво зменшилася кількість відпочивальників. У зв’язку з цим ми відправили працівників на простій. Це означає, що заробітна плата зберігається, але людина не ходить на роботу. А також на простої не нараховуються премії і надбавки, передбачені штатним розкладом. Сьогодні у санаторії працює 22 людини, а інші досі вдома. Але йде прогрес, крива піднімається вгору. В лютому ми будемо відкликати з простою частину людей, бо за заповненістю ми виходимо на 60-70%. Сподіваємося, що до весни буде проблема з вільним місцями у «Світязянці», – ділиться пан Любомир.

Директор пояснює, що за час локдауну фінансова ситуація вкрай погіршилася.

«Але у Трускавці всі опинилися в схожому становищі. Тому більшість вирішили йти на втрати, та не зачинялися повністю. Тобто все працює. Якщо санаторій закрити навіть на два тижні, то знову розпочати робочий процес дуже важко. Водночас, я сподіваюся, що до кінця року ми покриємо збитки і вийдемо на рентабельність на рівні 10-15%. Це мої прогнози», – веде далі директор.

Крім того, каже пан Пасемко, слід тримати марку через високу конкуренцію, стежити за найменшими деталями – від стану номерів до подачі гарячої води.

«Тому мною було розроблено план заходів щодо розвитку санаторію на перший квартал. За цей час вдалося взяти участь у круглому столі з туристичними агенція Трускавця та Львова щодо перспектив розвитку галузі. Також відбувся круглий стіл за участю нардепа Ореста Саламахи, де йшлося про залучення нових відпочивальників на курорт. Налагоджено роботу з туристичними операторами Трускавця щодо продажу путівок у санаторій. Ми почали оновлювати сайт з можливістю онлайн-бронювання. А також запроваджуємо харчування для номерів «люкс» та «напівлюкс» за типом шведської лінії. Натомість відсутність басейну плануємо компенсувати за рахунок укладення угоди з іншими закладами, які б наші відпочивальники могли відвідувати», – пояснює директор «Світязянки».

До речі, до пошуку нових напрямків роботи долучилися лікарі – уролог та фізіотерапевт – і запропонували запровадити комплексну програму відновлення організму після COVID-19.

«Йдеться про відновлення функціонування імунної, легеневої та серцево-судинної системи,  нормалізацію роботи органів травлення та повернення до звичного способу життя. Головні лікувальні фактори – унікальні мінеральні води, чисте карпатське повітря, дієтичне харчування у комплексі з бально та фізіотерапевтичними процедурами. Зокрема апаратна фізіотерапія, дієтичне харчування, суха вуглекисла ванна, мінерально-хвойні ванни, кисневі пінки, галотерапія, інгаляції, лікувальний масаж, теренкур і започатковуємо скандинавську ходу», – каже Любомир Пасемко.

Натомість лікар-уролог Олег Лужецький додає, що новою постковідною програмою вже активно цікавляться, однак не слід забувати, що курорт Трускавець є бальнеологічним курортом, де показане лікування при захворюваннях сечовидільної системи, органів травлення, а також при захворюваннях, пов’язаних з порушенням обміну речовин.

«Йдеться про хронічні пієлонефрети, сечокам’яну хворобу, сольові діатези, хронічні цистити та простатити. З боку шлунково-кишкового тракту – це проблеми, пов’язані із захворюваннями стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки, печінки, жовчовивідних шляхів, жовчного міхура, підшлункової залози, кишківника. Йдеться про недуги, які не перебувають на стадії загострення, тобто вони у фазі стійкої ремісії. Основним лікувальним фактором на курорті Трускавець є унікальна вода «Нафтуся», поряд з якою використовуються й інші – «Софія», «Марія», «Броніслава» та «Юзя».

З лікувальних процедур у нас є підводний масаж, мінеральні ванни з добавками, лазерний душ, висхідний душ, фізіотерапія, суха вуглекисла ванна, ручний масаж, інгаляції, соляна кімната, озокеритотерапія, а також розроблені комплекси, які дуже актуальні після перенесеного ковід-захворювання. Є розроблені програми для лікування хронічних запальних процесів у чоловіків», – розповів Олег Лужецький.

Тим не менше досі найактуальнішою проблемою будь-якого трускавецького закладу залишається відновлення роботи після локдауну і залучення більшої кількості відпочивальників.

«Щоб подолати кризу, ми маємо вийти на прибутковість. Ми навіть не можемо бути рентабельними на рівні нуля, прибуток має становити 10-15%. Все залежить від команди,я мушу мати на робочих місцях професіоналів, які розуміють мету і готові працювати на її досягнення», – резюмував Любомир Пасемко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: