Львів'янка стала доноркою органів для чотирьох людей

a55d1928-ac24-45b5-bf23-a67b59b39d1b
Фото-скрін з відео Олега Самчука

10 лютого, вперше цього року у Львові здійснили одразу чотири пересадки органів.

Доноркою стала 45-річна львів'янка, у якої розірвалась аневризма головного мозку, у разі чого врятувати людину фактично неможливо.

Також це перша в Україні посмертна трансплантація органів у 2021 році.

Від жінки пересадили серце, печінку та обидві нирки. Лікарі кажуть, що 45-річну пацієнтку рятували кілька днів, втім, конкретно у цьому випадку  — медицина просто безсила. У неї залишився чоловік, матір, син і вагітна донька. Родичі дали дозвіл на посмертну трансплантацію, що подарувало шанс на нове життя одразу чотирьом людям.

Трансплантації проводили у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги.

Як розповіла завідувачка відділення анестезії та інтенсивної тепапії медзакладу Наталія Матолінець, жінка, що стала доноркою чотирьом реципієнтам, звернулась за медичною допомогою у суботу, 6 лютого. У львів'янки сталось запаморочення та втрата свідомості, її стан погіршувався на очах.

«Під час обстеження діагностували аневризму головного мозку. Ми намагались цього уникнути, та, на жаль, відбувся повторний розрив, що ускладнився тромбозом, ішемією, яка прогресувала, настав набряк головного мозку», - ділиться лікарка в коментарі ІА Дивись.info.

Пацієнтнці провели трепанацію, однак це її не врятувало. 45-річній жінці констатували смерть головного мозку.

«Після цього була дуже важка розмова з родичами. Були присутні чоловік, неповнолітній син, мама, яка сама є медиком. Спільними рішеннями була підписана згода на проведення трансплантації органів і порятунок життя інших пацієнтів», - додає Наталія Матолінець.

Про операцію із пересадки серця найпершим повідомив Борис Тодуров, директор Інституту серця.

«Тільки-но ми завершили чергову трансплантацію серця у Львській лікарні швидкої допомоги, яку зробили разом із колегами. Вони були інціаторами кількох трансплантацій торік. І ось цей рік ми також розпочали із трансплантації серця саме у Львові. Матимемо надію, що сьогодні ми врятували ще одне життя. Хоча, не одну. Наші колеги у сусідній операційній роблять пересадку печінки та нирок», - розповів він у відеопості в Facebook.

До складу команди фахівців, що здійснювали пересадку органів, входять львівські хірурги, спеціалісти з Інституту серця МОЗ України та лікарі з Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова.

Тільки сьогодні, 11 лютого, вранці головний лікар ЛКЛШД Олег Самчук повідомив про це та зазначив, що минулої доби, окрім цих пересадок, вдалось здійснити ще одну  - третю трансплантацію нирки.

На відео — «коридор пошани» пацієнтці, що, помираючи, рятує чиїсь життя.

У коментарі ІА Дивись.info Олег Самчук розповів, що вчора, 10 лютого, спільними зусиллями лікарів було здійснено п'ять пересадок органів.

«Спершу було пересаджено серце, печінку, також проведено трансплантацію трьох нирок (дві посмертно) та одна від родинного донора. Учора п'ять людей отримали шанс на життя. Велика пошана донору та її родичам, котрі ухвалили таке рішення. Тобто три людини зійшло з діалізу, одна людина отримала шанс на нове життя з печінкою і тепер не буде «прив'язаною» до лікарняного ліжок. Це найважливіший крок», - говорить лікар.

Відомо, що донорка врятувала життя двом львів'янам і жительці області. Серце пересадили 22-річному Василю зі Львова.

Нирку отримала 36-річна львів'янка Оксана, у якої двоє маленьких дітей. Іншу нирку 34-річний Ярослав, у котрого також двійко дітей. Печінку пересадили 48-річній Галині, мешканці Львівської області, на яку чекає троє дітей.

Читайте також: Порятунок з неба: як працюватиме аеромедична евакуація хворих у Львові

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію 37-річного Максима, якому пересадили серце у Білорусі. Окрім цього, про проблеми у системі трансплантації в Україні можна прочитати тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: