Опубліковано закон про електронні трудові книжки

Без названия
Фото (ілюстративне), з відкритих джерел

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» офіційно опублікований у парламентській газеті «Голос України» за 10 березня.

Документ вводить облік трудової діяльності працівників в електронній формі:

  • використання цих відомостей для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій тощо.
  • врегульовується питання про автоматичне призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Окрім цього, удосконалюється і реформується система обліку трудової діяльності працівників, що передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок.

Так, упродовж 5 років буде використовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна форма вже наявних або внесених відомостей із зазначеного реєстру, поки до Державного реєстру повинні бути внесені відомості з паперових трудових книжок.

Читайте також: Без трудових книжок: як українцям призначатимуть пенсії

Також документом вводиться можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення особи зі збереженням права відтермінування виходу на пенсію.

Натомість це зменшить витрати роботодавців на ведення паперового документообігу, спростить доступ до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, перш за все в разі тимчасової втрати працездатності.

Також спростить облік даних про освіту (кваліфікацію), яку має працююче населення і яку отримують молоді люди, для забезпечення узгодження пропозицій, які існують на ринку праці, і планування підготовки або перепідготовки фахівців з актуальних напрямків.

Цей закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, себто 10 червня 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: