Активісти підрахували, скільки коштували вибори у Львові

вибори78

Чотири–п’ять тижнів виборчої кампанії до Львівської міської та обласної рад обійшлися партіям та кандидатам у 56,7 млн гривень (близько 2 млн доларів).

Про це йдеться в матеріалі руху «Чесно».

Реально ж кампанія тривала значно довше і була суттєво дорожчою.

Через специфіку фінзвітності та законодавства реальні обсяги витрат, які і походження цих коштів, залишаються невідомими навіть через чотири місяці після завершення виборів.

Один донор на дев’ять кандидатів

Кампанія у Львові коштувала стільки ж, скільки витратили загалом партії та кандидати у міські та обласні ради чотирьох сусідніх регіонів — Тернополя (10 млн), Івано-Франківська (14,1 млн), Волині (11,8 млн) та Хмельницького (15,8 млн). При цьому понад половину всіх надходжень припадає на фаворитів мерських перегонів Олега Синютку, Андрія Садового та їхні партії.

Беззаперечним лідером за обсягами залучених коштів є Олег Синютка та «Європейська солідарність». Їхні сукупні надходження становлять 16,2 млн гривень.

Надходження у понад 15 млн гривень позначені у звітності Синютки та ЄС як «власні кошти» партії, що означає, що до виборчого фонду спрямовуються кошти з поточних рахунків партії, якими вона користується у міжвиборчий період. Про надходження на ці рахунки партія також зобов’язана звітувати, однак парламент надав партіям ексклюзивне право не подавати квартальної звітності аж до завершення карантину. Найактивніші партії, в тому числі ЄС, користуються наданою можливістю та зволікають із поданням квартальної звітності. Лише близько 1 млн гривень надійшло до виборчого фонду ЄС в якості внесків від фізосіб. Передовсім це внески від списочників ЄС до міської та обласної рад розміром від 600 гривень до 50 тис. гривень.

Сукупний розмір виборчих фондів Андрія Садового та «Самопомочі» лише на 700 тис. гривень нижчий, ніж у Синютки та ЄС, і сягає 15,5 млн. Всі 100% коштів до виборчих фондів надійшли в якості «власних коштів» із поточних рахунків партії. Звітів за друге півріччя 2020 року «Самопоміч» не подавала, тож з’ясувати походження цих коштів наразі неможливо.

Загалом близько 92% всіх надходжень до виборчих фондів партій та кандидатів на виборах до міської та обласної рад — це надходження «власних коштів партій». З них лише одиниці подали до НАЗК квартальну звітність.

Серед них новостворена «Варта», яку у 3-му кварталі фінансували передусім майбутні кандидати від цієї партії до міської та обласної рад. Щоправда, як з’ясував ЧЕСНО, партійний звіт «Варти» за 3-й квартал не відображає відомостей про витрати на рекламну кампанію вартістю 1 млн гривень, яка тривала з кінця червня по вересень.

У двадцятці найбільших виборчих фондів лише мерські фонди Юлії Гвоздович (УГП) та Ігоря Васюника (самовисування) наповнювалися виключно за рахунок власних коштів кандидатів, а також через внески фізосіб.

Серед кандидатів, які вклали у кампанію найбільше власних коштів, першу позицію займає Ігор Васюник, який перерахував до свого виборчого фонду чверть мільйона гривень. Суттєво вклався у свою кампанію і самовисуванець Назарій Брезіцький — 150 тис. гривень. Ще близько 100 тис. у кампанію Брезіцького вклала його дружина.

Загалом у всій виборчій звітності кандидатів і партій фігурують імена 211 донорів, передовсім самих же кандидатів у депутати чи у міські голови. Сукупно вони перерахували до виборчих фондів 4,5 млн гривень.

Судячи зі звітів, партії та кандидати обирали кардинально різні шляхи до виборця. Майже 50 млн гривень пішло всього на чотири статті видатків — зовнішня реклама, телереклама, друк та реклама в інтернеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: