«Я не можу боротися з усім світом», або Про що говорив Зеленський на пресконференції

зеленський
Володимир Зеленський. Фото: Микита Печеник

Присвячена другій річниці президентства Володимира Зеленського пресконференція 20 травня відбулась на державному підприємстві «Антонов». 

Присвячена другій річниці президентства Володимира Зеленського пресконференція 20 травня відбулась на державному підприємстві «Антонов».

ІА Дивись.info занотувала головне.

Таке місце, як зазначив сам глава держави, обрано невидково. Зеленський спілкувався із журналістами, сидячи спиною до трьох літаків. Він також сказав, що вбачає у цьому символізм, мовляв літак «Руслан» АН-123, що був позаду нього, побудований вперше в незалежній Україні 1994 року. Праворуч від нього стояла недобудований «Мрія», а ліворуч — фюзеляж — один із перших після «Руслана» літаків, який держава замовила п’ять місяців тому для української армії.

Фото: Слово і Діло

«Ми повинні пам'ятати про минуле, розуміти де та в якому стані знаходимось і що будемо робити. Думати і будувати майбутнє. Будувати незалежність і нашу Україну. І питання не в тому, щоби добудувати літак «Мрія», а побудувати країну мрій. Питання не тільки в літаку, а й у тому, щоби підняти нашу Україну високо вгору», – сказав президент у вітальному слові.

Фото: Слово і Діло

Зазначимо, що на відміну від торішної пресконференції, цього разу вона обійшлася без пані експрессекретаря Юлії Мендель, що поводилась доволі грубо із представниками медіа під час попереднього зустрічі.

Сьогодні були присутніми майже двісті журналістів із понад сотні українських і світових ЗМІ, а модераторкою зустрічі стала керівниця департаменту інформаційної політики Офісу Президента Ірина Побєдоносна.

Щоправда, змогу поставити запитання вдалось не всім. Останні здебільшого стосувались насущних запитів українців — щодо споживчих настроїв, комунальних тарифів і, з-поміж іншого, про припинення вогню на Донбасі, вакцинацію, резонансні справи, зокрема про вбивство українського журналіста Павла Шеремети, яку досі не розкрили, політичних соратників та другий термін президентства.

До слова, під стінами ДП «Антонов» під час зустрічі президента із представниками ЗМІ проводили пікет активісти. Втім, як зазначила журналістка «Радіо Свобода», яка була присутня на пресконференції під час етеру, звуків невдоволення учасників пікету не було чутно, адже представників ЗМІ провели довгими коридорами до місця заходу.

З приводу наступної каденції, то Зеленський обійшовся скупою відповіддю на кшталт «рано відповідати», однак у його фразах простежувалась ствердна відповідь. Також він зазначив, що перебуває у доволі «сумнівному оточенні».

«Моє бажання піти на другий термін буде повністю збігатися із бажанням суспільства. Я думаю, це буде залежати від речей і того відсотка, які я пообіцяв та зробив чи не зробив. Подивимось, як буде і як станеться. Я не можу так довго ту чи іншу обіцянку виконувати. Я не можу боротися з усім світом, тому і часто тримаюсь за тих чи інших людей, у яких сумнівна історія, тому що дуже складно битися із корупційно побудовоною країною корупційних різних вертикалей, але будемо битися», - сказав він.

Читайте також: Легко обіцяти, важко виконати: що означають розмови про другий термін Зеленського

Глава держави також зазначив, що якщо він здобуде авторитет як успішний президент і стане кращим за попередників, то другий термін його каденції буде ще ймовірнішим. Однак Зеленський хоче, аби країну після нього очолив «ще кращий» наступник.

До слова, в контексті розмов про другий термін були й питання довкола завершення «епохи бідності та корупції». Тут він пообіцяв впоратись із цими проблемами до кінця каденції. Зараз, говорить президент, цей процес уже запущено і він триває.

У порівнянні із аналогічною зустріччю, яка була присвячена річниці президентства, сьогодні Зеленський став зухвалішим, майже не жартував і дозволяв собі менше конкретизувати у відповідях та майже їх уникати. Проте найбільше говорив про святкування 30-ої річниці Дня Незалежності України, яке, до речі, триватиме щонайменше три дні. Детальніше тут.

Наприкінці він навіть скаже, що за два роки на посаді глави держави став менш сентиментальним та більш прагматичним. Однак якщо 2020-го Зеленський говорив про те, що його ображає, коли у ЗМІ «поливають брудом» його сім'ю, то цього разу зазначив, що почав спокійніше до цього ставитись, проте родина у його житті посідає чільне місце поруч із Україною, тому від цього теж залежатиме чи зможе він успішно впоратись із завданнями президента наступні три роки.

Зустріч Володимира Зеленського тривала близько трьох годин.

Війна на Донбасі

На запитання журналістів про те, чи буде поразкою або перемогою заморожування ситуації на сході України, президент вважає, що Україна використовує 1% зі ста, аби врегулювати ситуацію та не допустити «замороженого» конфлікту. Він зазначив, що 99% залежать від РФ.

Він вважає, що простіше заморозити конфлікт і у цьому не буде «зради, це буде нормально...», бо «багато країн так живуть».

Окрім цього, президент заявив, що ситуацію на Донбасі може стати питанням на загальнодержавному референдумі, а формат референдуму може бути ініційованим українцями, натомість його проведення наразі є одним із наголовніших питань.

«Я впевнений, що через деякий час, тому що у нас декілька планів (A, B, C) – щодо припинення війни та повернення наших тимчасово окупованих територій і людей, ми представимо на розгляд суспільства саме референдум із такою тематикою. Це може бути один із планів, якщо не спрацює інший», – сказав він під час прессконференції.

Розмови також стосувались резонансних справ, зокрема щодо вбивства журналіста Павла Шеремети. У контексті цього президент зазначив, що міністр внутрішніх прав Арсен Аваков піде у відставку, якщо активістів, яких підозрюють в умисному вбивстві журналіста, визнають невинними.

Кадрові зміни в уряді

Прокоментував Зеленський також й передчасні кадрові зміни в уряді, які відбулись напередодні. Нагадаємо, цієї п'ятниці, 14 травня, стало відомо, що заяви на звільнення із посади очільників відомства написали одразу двоє міністрів — Владислав Криклій, який обіймав посаду міністра інфраструктури, та міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко. Цього ж дня з'явилась інформація про те, що уряд відправляє у відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

За його словами, прем'єр-міністр Денис Шмигаль «більше не зміг працювати з міністром охорони здоров’я паном Степановим».

«Я не втручався в цю ситуацію достатньо довгий час, тому що я боявся дестабілізації саме в ковідний час, і змінювати в цей час міністра охорони здоров’я, і достатньо довго я був проти... Чому зараз? Бо неможливо було працювати в такому форматі – це дестабілізувало атмосферу в міністерстві, відносини між міністром, міністерством і в цілому з урядом, і в принципі складна ситуація між працюючими департаментами в міністерстві, і складна ситуація між міністром і головним санітарним лікарем», – повідомив президент України Володимир Зеленський.

Натомість обрання Віктора Ляшка новим очільником Міністерства охорони здоров'я  вважає очевидним вибором.

Пандемія, вакцинація

Очевидно, що питання від журналістів стосувались і пандемії коронавірусу. Президент уникав відповідей щодо відповідальності за провал вакцинації в Україні всього складу уряду, зокрема й його очільника Дениса Шмигаля.

І додав, що станом на зараз Україна законтрактувала орієнтовно 45-47 мільйонів доз вакцини проти COVID-19, чого, власне, має вистарчити для всього населення. Володимир Зеленський додав, що це «максимальна кількість, яку можна було знайти».

«Аутсайдер Україна з вакцинації. Ну, по-перше, ми з вами маємо розуміти, що зробили 1 мільйон вакцин (себто щепилось першою дозою — ред). Ми не країна Європейського Союзу, ми не країна НАТО. Ми не є в пріоритеті для країн Європейського Союзу з точки зору черг постачання тих чи інших вакцин, і це крапка, ви повинні це зрозуміти», – заявив він.

До слова, кампанія із вакцинації проти коронавірусу в Україні розпочалась 24 лютого 2021 року. За цей час щепились двома дозами вакцини понад 48 тисяч осіб.

Оцінка президентства Зеленського українцями

До слова, 42% українців вважає, що другий рік президентства Зеленського був «жахливим», позитивно до цього ставляться — чверть опитах, йдеться в результатах дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» упродовж 16-18 травня.

«Результати опитувань за останні три місяці демонструють стійку позитивну динаміку оцінки напрямку розвитку країни, зростання рівня довіри та електорального рейтингу президента Володимира Зеленського», - сказано в повідомленні.

Серед політиків, які займали посаду президента України, найвищий рейтинг довіри до чинного глави держави Володимира Зеленського (довіряють – 46%, не довіряють – 51%).

У порівнянні балансу довіри/недовіри на другому році президенства ситуація у Зеленського помітно відрізняється у кращий бік, аніж у двох його попередників П.Порошенка та В.Януковича.

Якби найближчим часом відбулися вибори президента, то 30,2% проголосували б за Володимира Зеленського (серед тих, хто голосуватиме та визначився з вибором). 12,8% підтримали б П.Порошенка, 11,9% - Ю.Бойка, 11,1% - Ю.Тимошенко, 7,6% - І.Смешка, 5,1% – Є.Мураєва. Підтримка інших кандидатів нижче 5%.

Якби у другий тур сьогодні вийшли Володимир Зеленський та Петро Порошенко, то 68% серед виборців підтримали б чинного президента, а 32% – проголосували за П.Порошенка. У випадку виходу до другого туру Зеленського та Юлії Тимошенко – 62% на користь чинного Президента, 38% – за лідера партії «Батьківщина».

У випадку виходу до другого туру Юрія Бойка з главою держави, за Володимира Зеленського –  69%, лідера партії «Опозиційна платформа – За життя» – 31%.

Чверть опитаних оцінюють другий рік правління президента Зеленського на відмінно або добре, 34% – задовільно, 42% – незадовільно або жахливо. Відносно краще оцінюють другий рік каденції чинного глави держави мешканці Заходу та Центру, молодь, виборці В.Зеленського.

  • Відносно кращі оцінки отримали такі сфери програми «Держава в смартфоні», «Велике будівництво», звільнення полонених і заручників, зміцнення обороноздатності, міжнародна політика та об’єднання країни.
  • Середні оцінки отримали боротьба з коронавірусом, реформування освіти, оновлення кадрів у органах влади, припинення вогню на Донбасі та соціальний захист населення.
  • Найгірше опитані оцінили реформування медицини, економічний розвиток, земельну реформу, зменшення впливу олігархів на політику та боротьбу із корупцією.

Нагадаємо, Володимир Зеленський обійняв пост глави держави 20 травня 2019 року, склавши присягу після перемоги 21 квітня цього ж року. Свої голоси у другому турі президентських виборів йому віддали 73,2% українців.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: