Щоб продавати свої товари за кордон, вже недостатньо конкурувати за ціною та якістю, – Руслан Гашев

187840144_316122720023919_4420692714665807455_n

Експорт товарів з України за січень-березень 2021 року становив 13,71 млрд дол., що на 12% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Такими є дані Державної служби статистики.

Водночас у структурі експорту традиційно переважають сировинні товари, такі як чорні метали та зернові культури. Як суттєво збільшити український експорт та покращити його структуру і як цьому може допомогти держава, говоримо з головою правління Експортно-кредитного агентства Русланом Гашевим.

– Що таке ЕКА і які принципи його роботи?

– Протягом 30 років український бізнес так чи інакше займається експортом, і робить це у складних умовах глобальної конкуренції. Та в нинішньому висококонкурентному світі, щоб успішно продавати свої товари, вже недостатньо конкурувати за ціною та якістю. Часто, щоби здобути контракт, українським компаніям треба запропонувати умови кращі за ті, які пропонує іноземний конкурент. Банально, але відтермінування платежу чи можливість розрахуватися за контрактом на умовах розстрочки є суттєвою перевагою при поставці товарів за кордон. Експортери інших країн вже давно користуються продуктами ЕКА своїх країн і можуть пропонувати іноземним покупцям додаткові опції, як-от відтермінування чи розтермінування платежів за контрактом. Чи багато українських підприємців готові давати такі опції своїм партнерам на ризикових ринках інших країн, не знаючи свого контрагента? Мені здається, відповідь очевидна.

2018 року уряд України створив ЕКА. Як того вимагав прийнятий Верховною Радою закон 2016 року. Але працювати ЕКА почало лише з кінця 2020 року. Внаслідок вольового рішення було ініційовано зміни до законодавства, сформовано повноцінний склад правління та призначено Наглядову раду, змінено модель роботи ЕКА. Крім того,  ми переглянули лінійку продуктів, які пропонували ринку, і визначили ті, які справді очікує ринок, і які ми можемо надати.

Сьогодні ЕКА – це професійна, відкрита, клієнтоорієнтована державна компанія, яка допомагає українським експортерам бути конкурентними на світовому ринку.

Наша інституційна задача – створити ефективну організацію, яка дотримується ключових принципів прозорості та ефективності. А для цього нам ще потрібно багато змін: закони та підзаконні акти, фінансування, якісний та вмотивований персонал, підтримка акціонера. Ключове для успішного запуску ЕКА та його продуктів – довіра партнерів, клієнтів та ключового акціонера ЕКА – платника податків.

– Які можливості дає ЕКА для українського бізнесу?

– Продукти ЕКА дозволяють експортерам працювати з клієнтами на умовах відстроченого платежу або розстрочки, знизити ризик отримання збитків від експортної операції для підприємців, які працюють з покупцями на ринках, що вважаються високоризиковими, суттєво спростити доступ до банківського фінансування в Україні.

Наш базовий продукт – страхування зовнішньоекономічного контракту. Він підійде підприємцю, який з якихось причин не впевнений у своєму контрагенті або хоче надати йому додаткову перевагу у вигляді відстрочення платежу чи розстрочки.  Крім того, цей продукт підійде бізнесу, який планує вийти на нові ринки і хоче  пом’якшити ризики виходу.

Страховий поліс ЕКА – це гарантія того, що якщо експортеру не заплатять, ЕКА відшкодує збитки. Максимальна сума покриття – 85% вартості контракту. Крім того, приблизно 8 з 10 експортерів, з якими ми спілкуємося, мають одну спільну проблему – доступність фінансування для виконання експортного контракту.

ЕКА не надає фінансування, але ми можемо спростити отримання передекспортного фінансування в банку за допомогою нашого другого продукту – страхування експортного кредиту.

Наприклад, коли в експортера немає достатньої застави під майбутній кредит, банк може мінімізувати свої ризики неповернення кредиту застрахувавши його в ЕКА. Сьогодні ми працюємо з НБУ над розширенням можливостей в цій сфері, а саме над включенням страхового полісу ЕКА до переліку прийнятного забезпечення

І наш третій продукт – страхування банківських гарантій. Якщо експортер хоче взяти участь в іноземному тендері або за умовами майбутнього контракту покупець готовий надати аванс, але в обох варіантах висувається вимога наявності гарантії банку (або участі у тендері або повернення авансового платежу, або виконання зобов’язань) – експортер має отримати таку гарантію у банку. Для банку видача гарантії є подібною до видачі кредиту. Зі страховим полісом ЕКА банку комфортніше буде прийняти рішення про надання гарантії. А можливо, і на кращих фінансових умовах.

– Як можна оцінити ефективність роботи ЕКА?

– Ефективність роботи ЕКА має оцінюватися за вкладом Агентства у зростання українського експорту, якісною зміною його структури шляхом збільшення частки товарів з доданою вартістю та появою українських товарів на тих ринках, на яких раніше вони не були представленні. Після обрання Наглядової Ради ми якраз займаємось розробкою стратегічних документів ЕКА, в яких і має бути закладений даний принцип оцінки ефективності ЕКА.

– Чи є приклади успішної експансії українських експортерів на світових ринках саме за допомогою ЕКА?

– Так. До прикладу, український виробник високоточного обладнання за підтримки ЕКА почав  постачати свою продукцію на умовах відстроченого платежу до однієї з африканських країн. Ми вже застраховували їх зовнішньоекономічний договір на 250 тисяч доларів. Після успішного старту співробітництва ми розглядаємо страхування їх поставок на ринки інших країн.

– Нещодавно статутний капітал ЕКА був збільшений на 1,8 мільярда гривень. Який це дасть ефект для українського експорту?

– Після збільшення статутного капіталу на 1,8 мільярда гривень, за оцінками ЕКА, обсяг покритого експорту до 2024 року може становити 100 мільярдів гривень. Але обов’язковою умовою досягнення таких результатів є схвалення народними депутатами проєкту змін до закону №3793 в частині розширення кодів продукції, за якими може надаватися підтримка ЕКА, а також внесення змін в низку законів, які дозволять ЕКА укладати угоди з перестрахування ризиків та врегулюють питань оподаткування діяльності ЕКА.

Оскільки, за нашими оцінками, близько 80% експортерів потребують саме фінансової підтримки своєї зовнішньоекономічної діяльності, то важливими для ЕКА, як було згадано раніше, є також внесення змін до регуляції Національного банку України в частині прийняття страхових полісів ЕКА в якості достатнього забезпечення за банківськими кредитами.

ЕКА потребує внесення усіх цих змін без виключення. Без змін діяльність ЕКА не матиме того очікуваного ефекту, на який наразі розраховують усі партнери та стейкхолдери ЕКА.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: