Що буде з рожевим Богданом Хмельницьким у Кунині

1

Фарбу з пам’ятника Богданові Хмельницькому потрібно зняти, а сам монумент реставрувати.

Про це сказав керівник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури і містобудування ЛОДА Василь Петрик, повідомили у департаменті.

«Пам’ятник Хмельницькому є в реєстрі пам’яток місцевого значення, внесений туди рішенням Львівського обласного виконкому 1972 року. Це був час, коли такі різні пам’ятники, зокрема і пам’ятники радянським героям, вносили до реєстру.

Тому розмальовувати його так, як це зроблено, не мали права. Ми вдячні користувачам соцмереж, які оперативно реагують і цікавляться станом пам’яток, адже людського ресурсу для моніторингу стану пам’яток області в нашого управління справді не вистачає.

Світлини оновленого пам’ятника з’явилися насамперед на сторінці місцевої Добросинько-Магерівської громади. Вона сама похвалилася, що місцева громадська організація вклала гроші і ось так «відновила» пам'ятник Хмельницькому.

Думаю, такі випадки непоодинокі. Просто про них нам невідомо. І таких пам’ятників багато, це пам’ятники воїнам Радянської Армії, діячам і героям Радянського Союзу. Вони розставлені свого часу по всьому Союзі. І дуже часто місцеві громади ставляться до них, як до атрибуту історії, вони не знають, що це є пам’ятки.

А після адміністративно-територіальної  реформи багато громад досі навіть не мають органів управління і охорони культурної спадщини, тому найчастіше взагалі не розуміють, що є пам’яткою, а що ні, не мають уявлення, що є в реєстрі.

Які наші подальші кроки? Управління охорони об’єктів культурної спадщини області звернеться до місцевої територіальної громади. Ми повідомимо, що це пам’ятка і що її треба відреставрувати.

Можливо, це тепер складніше буде зробити, бо ми не знаємо, які дії вже були зроблені. Цей пам‘ятник Хмельницькому – бетонна відлита фігура, яка, як бачимо на попередніх фото, була вкрита мохами-лишайниками, мала часову патину.  І також є постамент з цегли, отинькований цементним розчином. Мені зараз важко сказати, які роботи зроблені до того, як покладені шари фарби.

Прикро, що вже витрачені гроші, але тепер треба це все знімати і реставрувати.

Кожна громада області має зробити інвентаризацію культурної спадщини на своїй території, взяти на баланс пам‘ятки, які в неї є і підписати охоронний договір з їхніми користувачами. У ньому буде зазначено, хто за що відповідає, хто має реставрувати, хто консультує, як залучати кошти громадських організацій. Найпевніше, наступного тижня ми виїдемо на місце та оглянемо пам’ятник. Також готуємо інформаційні матеріали про те, як громадам отримати більше інформації та як правильно поводитися зі спадщиною», – сказав Василь Петрик.

Нагадаємо, пам’ятник Хмельницькому у Кунині Добросинсько-Магерівської громади пофарбували в рожевий колір. Так «відновила» його громадська організація «Твори добро».

Дуже бурхливо на «відреставрований» пам’ятник відреагували у соцмережах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: