Чи захистить новий закон тварин від знущання

o_1evcvemlg1v662vj1lqku32ca01k_th_lnd_xx

Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт про впровадження в Україні стандартів ЄС щодо гуманного ставлення до тварин. Рішення підтримали 285 народних депутатів.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Документ встановлює заборону винищування з метою регулювання чисельності бездомних тварин, бити, вбивати, отруювати або калічити бездомних і домашніх тварин. Крім того, забороняється жебрацтво із бездомними, свійськими та дикими тваринами.

«Цей закон буде значно кращий, ніж минулий, тому що в цьому законі передбачені певні зміни які усувають недоліки існуючого закону про захист тварин», - розповідає ІА Дивись.info зоозахисниця Наталія Вишневська.

Законом заборонено бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин, дарувати як призи, нагороди чи премії, завдавати їм біль або страждання, дресирувати тварин способом, який завдає шкоди здоров'ю та її загальному стану, топити, душити тварин, труїти і використовувати електричний струм.

«Закон приймається і, відповідно, контрулюючий орган має перевіряти, наскільки держава і громадяни дотримуються цього закону. При цьому ж прийнятий новий закон про екологічний контроль, який також передбачає функцію контролю за дикими і простими тваринами, якщо ці два закони в комплексі почнуть працювати, то, безумовно, ситуація буде покращуватись, залишається тільки питання ефективності діальності поліції», – каже пані Наталія.

Також законом заборонено утримувати в закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, оздоровчих закладах та інших непридатних для показу диких тварин громадських місцях, а також у квартирах, приватних будинках, присадибних, садових ділянках ведмедів, левів, тигрів, кабанів, крокодилів, вовків, великих та отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, які становлять загрозу для людей, або видів тварин, занесених до Червоної книги і до Списку II Бернської конвенції.

«У новому законі передбачена санкція, з якою мають повноваження вилучати тварин у власника: якщо є небезпека для її життя, незадовільні умови дотримання або жорстоке поводження. Раніше такої можливості не було, і потрібно було це робити через суд», – каже Наталія Вишневська.

Крім того, заборонено використання тварин для реклами в розважальних закладах та закладах громадського харчування, а також надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків і дельфінаріїв.

Читайте також: Безкарна жорстокість: чому в Україні викидають тварин на вулицю, а їхнє вбивство – норма

Раніше таких випадків було дуже багато, як показує практика в інших країнах подібних випадків стає менше, коли починає працювати відповідальність власників тварин і є невідворотність покарання та ефективність судової системи.

«В Україні з відповідальністю власників у нас дуже погано, тому що досі не прийнятий закон про обов'язкову реєстрацію сертифікації домашніх тварин. Зараз залишається тільки питання до уряду щодо ефективної судової системи», - додає зоозахисниця.

Законом заборонено всі види рубок лісу за периметром охоронних ділянок у лісах навколо місць проживання та розмноження рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного та рослинного світу в радіусі 500 метрів.

Читайте також: Чому в Україні дикі тварини стають розвагою для туристів

«З мого досвіду особи, які вчиняли жорстокість з тваринами, рідко уникали відповідальність. У нових законах передбачено, що адміністративна і кримінальна відповідальність посилюється», - каже Наталія Вишневська.

Жорстоке поводження з тваринами, як і будь-який паталогічний прояв у поведінці людини, може спричинити кілька факторів. Насамперед соціальний. У нашому суспільстві мало співчуття, милосердя, духовності, натомість багато агресії, яку всмоктують діти з самого малечку. Друга причина – спадковість: коли дитина народжується в родині, де дорослі проявляють агресію один до одного, до тварин і до неї самої, зокрема.

Крайні прояви такої жорстокості – один з симптомів психопатії, що вирізняється відсутністю емпатії, співчуття, совісті. Таким людям, коли вони спричиняють біль іншим, складно зрозуміти, що ті відчувають.

Також значну роль відіграє наслідування прикладу дорослих: ставлення, поводження, зокрема виміщення агресії на менших і беззахисніших.

Читайте також: Там, де живе милосердя: історії порятунку покинутих та скалічених собак

«На мою думку, це проблеми в дитинстві, недостатнє виховання, ставлення батьків до дітей, також невігластво і брак освіти», – наголошує пані Наталія.

Що новий закон допоможе вирішити проблеми пов'язані з беззахисними тваринами, сподваються і в притулку «Милосердя», який знаходиться в Брюховичах.

«Це великий прорив, на який давно чекали. Чіпування, реєстрація, заборона безконтрольного розведення тварин – усе це дуже потрібно. У нас нічого не зміниться, поки не буде указу про заборону розведення тварин, щоби собак не викидали на вулицю, були штрафи і за цим хтось слідкував», – розповідає голова Львівського товариства захисту тварин Наталія Кузнєцова.

За статистикою, у притулку більше тварин-інвалідів, хронічоно хворих або старих собак. Є молоді і породисті песики, але на 90% притулок з хворими собаками.

«У нас дуже багато історій зі скаліченням. Остання про вівчарку Джека, якого сокирою вдарили по голові, ми його лікували, писали заяви в поліцію, але нічого вони не хотіли робити. Зараз ми Джека будем прилаштовувати і шукати інших господарів. Таких історій дуже багато, але якщо б собаки були чіповані, то ми б знайшли, хто це зробив», – каже Наталія.

Європейська конвенція про захист домашніх тварин декларує, що моральним обов'язком будь-якої людини має бути повага до всіх живих істот. Найкраща допомога – це забрати безпритульну тварину додому.

Христина ЧЕМЕРИС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: