25+: в інфекційній лікарні Львівщини серед коронавірусних хворих переважають молоді пацієнти

59c865e-66563c5-0
Фото: УП

У стаціонарі Львівської інфекційній лікарні найбільше пацієнтів з коронавірусом віком від 25 до 45 років.

Про це під час брифінгу розповів лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

За його словами, ще кілька місяців тому переважала вікова категорія 35+.

«Станом на ранок у Львівській інфекційній лікарні на лікуванні з коронавірусом перебуває 42 мешканців області. Вік цих хворих – абсолютно різний. Багато пацієнтів від 25 до 45 років – це напевно найбільша частка. На другому місці – пацієнти від 60 до 75 років. Найменше на сьогодні старших пацієнтів від 75 років, хоча ще на початку пандемії таких хворих у стаціонарах було найбільше», – розповів він.

Медик додав, що стан пацієнтів, які звертають у стаціонари з Covid, важкий, більшість хворих – кисневозалежні.

«На Львівщині наразі підтвердили 5 випадків ковіду, викликаного штамом «Дельта». Троє вже виписані додому. Ще двоє перебувають на стаціонарному лікуванні. Особливістю цього штаму є в тому, що , в першу чергу, вища заразність. Небезпека інфікуватися є значно вищою, ніж раніше. Ознаки клінічної картини «Дельти»: головний біль, кашель, швидкий розвиток легеневої недостатності. Якщо ще пів року тому легенева недостатність розвивалася на 12-14-ий день, інколи пізніше, то зараз фіксуємо її вже на 5-7-ий день у важкій формі, такі пацієнти потребують подачі кисню», клінічний перебіг також супроводжується кашлем з кров’ю», – розповів лікар.

За його словами, єдиним дієвим способом вберегтися від важкого перебігу хвороби залишається вакцинація.

Так, до інфекційної лікарні наразі не потрапляв жоден пацієнт з коронавірусом, який був вакцинований.

«Вакцинацію потрібно проводити, бо видно, що вона дає свій ефект. Вакцина є доступною, є центри вакцинації. Є Pfizer та Moderna – всі вакцини, які хотіли люди», – наголосив медик.

Як розповів Андій Орфін, побічних ефектів після вакцинації практично не фіксують.

«Вакцинація переноситься досить добре. Єдине прохання після щеплення посидіти цих 30 хвилин поряд кабінету щеплення. Погане самопочуття після вакцинації – це нормальне явище. Хочу зауважити, якщо у вас після щеплення підвищується температура тіла, це позитивний знак. Оскільки імунітет зреагував на введену вакцину і в організмі відбувається вироблення антитіл. Період від введення вакцини до вироблення антитіл – мінімум 2,5 тижні. Тому не слід нехтувати засобами захисту», – додав він.

За інформацією ЛОДА, за вчорашню добу на Львівщині провакцинували 9918 осіб, з них 1851 мешканець області отримали щеплення в 10-ти центрах вакцинації.

Зокрема, ТРЦ «Форум Львів» - 195; ЛКП «Культурно-освітній центр ім. О. Довженка» - 225; м. Дрогобич - 60; м. Трускавець - 92; м. Стрий - 310; м. Червоноград - 286; м. Новояворівськ - 315; м. Жовква - 82; м. Новий Розділ - 147; м. Самбір - 139.

Всього у центрах вакцинації області щеплення від коронавірусу отримали 64 481 особа.

Загалом на Львівщині станом на сьогодні провакцинували 394 949 осіб (144 459 – другою дозою): вакциною  «Covieshield»   – 38 403 особи, «Astra Zeneca» - 79 791, «Coronavac» - 126 441, «Pfizer» - 103 620, «Moderna» - 46 694 особи.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: