З лютого медіа Медведчука вклали у Facebook-рекламу два мільйони гривень

Віктор Медведчук

У лютому 2021 року, одразу ж після накладення санкцій та блокування, «112 Україна», NewsOne та ZIK різко наростили витрати на поширення рекламних дописів у соціальних мережах. Невдовзі активізувався і новостворений «Перший незалежний».

У лютому 2021 року, одразу ж після накладення санкцій та блокування, «112 Україна», NewsOne та ZIK різко наростили витрати на поширення рекламних дописів у соціальних мережах. Невдовзі активізувався і новостворений «Перший незалежний».

Про це повідомляє рух «ЧЕСНО»

З березня витрати на рекламу лише зростали і у липні сягнули 27,5 тис. доларів, або понад 700 тис. гривень. Загалом згадані медіа з лютого по липень витратили на рекламу у Facebook 73,6 тис. доларів, або близько 2 млн гривень.

Інфографіка: "ЧЕСНО"

Найбільше на рекламу витрачає «Перший незалежний» — загалом 27 тис. доларів, або 37% від загальної суми витрат. «112 Україна» у 2021 році вже витратив 18 тис. доларів, NewsOne — 14 тис., а ZIK — 12 тис.

У червні — липні активізувалася ще одна сторінка, афілійована з цими каналами — «Стопцензура: 112 Украина, NewsOne, Zik». Її витрати станом на кінець липня сягають 1,3 тис. доларів.

Одразу три канали за підсумками першого півріччя 2021 року потрапили у першу двадцятку за витратами на рекламу в українському сегменті Facebook: «Перший незалежний» (шосте місце), «112 Україна» (десяте місце), NewsOne (18-те місце). ZIK за витратами у той же період посів 26-те місце.

Зміст рекламних дописів досить одноманітний. Якщо спочатку «Перший незалежний» просував сам себе, апелював до свободи слова і був критичний щодо влади, то в останні місяці сторінка повністю переключилася на піар Віктора Медведчука, партії ОПЗЖ та її основних спікерів (Вадима Рабіновича, Рената Кузьміна).

Джерело: "ЧЕСНО"

Контент сторінки «112 каналу», який до того розміщував критичні дописи щодо Володимира Зеленського та влади загалом, у липні також «переключився» передовсім на піар Медведчука. У таких дописах канал акцентує увагу на партійності політика.

Джерело: "ЧЕСНО"

Чи не найсистемніше на піар Медведчука працює NewsOne. На три-чотири рекламні дописи про нього припадає хіба що один інший допис, переважно критичний щодо влади (про ціни, тарифи тощо).

Зміст рекламних дописів ZIK мало відрізняється від «Першого незалежного», «112 каналу» чи NewsOne.

Втім онлайн-експансія Медведчука, його каналів та їхніх спікерів не обмежується рекламою зі сторінок згаданих телеканалів. Вже тривалий час в інтересах Медведчука та ОПЗЖ працюють видання Politeka та Znaj.ua. На сайтах цих видань щодня з'являється по кілька новин із цитуванням лідера ОПЗЖ або ж позитивні тексти про нього.

Джерело: "ЧЕСНО"

За останні пів року у Facebook синхронно активізувалися основні експерти медведчуківських каналів, а також Politeka та Znaj.ua. Значну частину з них дослідження Інституту масової інформації та «Детектору медіа» ідентифікує як поширювачів антизахідних та/чи проросійських наративів. Йдеться, зокрема, про Михайла Чаплигу, Руслана Бізяєва та Руслана Бортніка.

Джерело: "ЧЕСНО"

Втім до мережі сторінок, виявлених ЧЕСНО, входить майже два десятки сторінок, які тим чи іншим чином пов'язані з ними. Концепція більшості полягає у просуванні авторського політичного відеоконтенту з YouTube через розміщення рекламних дописів у Facebook.

На такі дописи у січні — липні 2021 року ці сторінки вже витратили 47,5 тис. доларів. Про повязаність цих сторінок, крім того, що їхні автори є основними спікерами промедведчуківських медіа, свідчить ще й те, що вони залучають до своїх програм один одного. Тобто Бізяєв кличе у свої програми Чаплигу, Чаплига — Бортніка, і так по колу. В цілому їхній контент критичний щодо влади та Заходу. Втім, він не просуває Медведчука та ОПЗЖ так відверто, як це роблять «Перший незалежний» та інші телеканали.

Нагадаємо, у порівнянні з першим півріччям 2020 року у 2021 році витрати на політичну рекламу у Facebook зросли майже на третину — з 850 тис. доларів до 1,2 млн доларів. Найбільше на рекламу витрачають сторінки політиків, партійні сторінки, а також медіа, в першу чергу пов'язані з Віктором Медведчуком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: