Мінекономіки пропонує ідентифікувати інтернет-продавців

Без названия (1)
Зображення з відкритих джерел

Мінекономіки розробило проєкт закону «Про захист прав споживачів» у новій редакції, який передбачає запровадження механізмів з регулювання інтернет-комерції.

Мінекономіки розробило проєкт закону «Про захист прав споживачів» у новій редакції, який передбачає запровадження механізмів з регулювання інтернет-комерції.

Про це йшлося під час зустрічі першого віце-прем’єр-міністра – міністра економіки Олексія Любченка з Українською Радою Бізнесу, передає пресслужба міністерства.

«Регулювання інтернет-комерції – вимоги сьогодення. Адже неможливість ідентифікувати онлайн-продавця спричиняє незахищеність прав споживача та бюджетні втрати через нереєстрацію продавців як підприємців. Отже, щоб вирішити ці проблеми ініціюємо механізм добровільної ідентифікації в реєстрі інтернет-магазинів продавцями товарів в електронній комерції», – зазначила під час зустрічі заступниця міністра економіки України Ірина Новікова.

Підприємці, які здійснюють електронні продажі, обов’язково повинні будуть розміщувати інформацію про себе як суб’єкта господарювання та перелік інформації про продукцію.

У законопроекті надається визначення «електронний торговельний майданчик (маркетплейс)» та «електронний сервіс порівняння продукції (прайс-агрегатор)» та встановлюється відповідальність за ненадання повної інформації суб’єктом господарювання щодо його ідентифікації.

Наразі проект Закону знаходиться на розгляді КМУ.

Також Держпродспоживслужба отримує право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до веб-сайту суб’єктів господарювання, які використовують нечесну підприємницьку практику, порушують законодавство про захист прав споживачів та яких неможливо ідентифікувати. Встановлюється відповідальність за надання недостовірних даних.

Паралельно з цим Мінекономіки спільно з Мінцифри працюють над створенням платформи «Е-споживач» для продавців, які здійснюють господарську діяльність в інтернет-магазинах, зокрема маркетплейсах, прайс-агрегаторах, класифайдах.

Цей електронний сервіс дозволить ідентифікувати продавця шляхом надання йому статусу Держпродспоживслужбою «Перевірений продавець».

Також буде створено «Єдиний реєстр продавців у сфері електронної комерції».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: