На вихідні зі Львова, або Кілька місць, які ще не стали туристичними

IMG_5900-630x420
Фото з архіву редакції.

Другий місяць осені тішить нас теплою погодою, а сповпчики термометрів обіцяють сягнути 21 градусів тепла, тому це ще одна гарна нагода присвятити вихідні мандрівкам.

Другий місяць осені тішить нас теплою погодою, а сповпчики термометрів обіцяють сягнути 21 градусів тепла, тому це ще одна гарна нагода присвятити вихідні мандрівкам.

ІА Дивись.info підготувало підбірку із кількох місць, які тільки-но готують зробити новими туристичними локаціями.

Палац Балів

У селі Тулиголове Городоцького району на Львівщині розташований палац Балів — колись велична споруда, а нині об'єкт, що стоїть пусткою. 1898 року його звели за проєктом львівського архітектора Владислава Галицького у стилі французького неоренесансу. Скульптурне оздоблення цього об'єкта вважають одним із найбагатших і-поміж усіх палацових резиденцій на Львівщині.

Фото: Pinterest

Маєтностями тут на початку ХІХ століття володів рід Оссолінських, від якого село перейшло до родини Балів гербу Ґоздава. Марія Бруницька народилася в сім'ї барона Северина Бруницького, польського землевласника, і його дружини Ядвіги Марії Криспіної Загурської у їхньому заміському маєтку в Заліщиках. Вона була польської баронесою і протягом усього життя була музою Яцека Мальчевського, відомого польського національного художника, чиї роботи зберігалися в палаці.

З приходом совітів палац був націоналізований, а власники виїхали за кордон, де і провели останні роки свого життя. У колишній резиденції розмістили туберкульозний диспансер, який закрили 2017 роКУ. Перед закриттям полагодили дах, покривши його металочерепицею. На території кладовища у Тулиголовому збереглися руїни родинної каплиці Балів.

До речі, цей палац хочуть зробити частиною нового туристичного маршруту, що вестиме до могили Короля Лева.

Палац у Тартакові

Неподалік Сокаля, у селі Тартаків, розташований розкішний палац Лянцкоронських, який звели ХІХ ст. на місці замку. Тут збиралася вельмож на бали, а також відпочинок. У замку діяла рідкісна книгозбірня, дзеркальна зала, працювало чимало художників і діяла фабрика суконних виробів, пишуть «Старі фотографії Львова».

Фото: "Старі фотографії Львова"

Раніше замок був у володінні Франца Салезія Потоцького, після смерті якого все перейшло до рук його синові Станіславу Щенсному Потоцькому, який 8 березня 1781 р. продав тартаківський маєток князю Адаму Понінському. Але князь швидко набрався боргів і Тартаків узяв під своє крило спочатку австрійський уряд, а потім Феліціан Росновський. Як посаг його доньки Рози Тартаків переходить у кінці ХІХ ст. в руки панів Лянцкоронських.

Нинішнього року у липні місто Сокаль перемогло в конкурсі УКФ на створення культурно-пізнавального туристичного маршруту, відтак невдовзі тут обіцяють облаштувати.

Костел у Варяжі

Костел святого Марка у Варяжі, що біля Сокаля вважається однією із найцікавіших пам'яток барокового мистецтва, втім сьогодні він є дуже занедбаному стані. Сакральний об'єкт побудували між 1688-1693 роками, за проєктами відомого на той час на Галичині будівничого Войцеха Лєнартовича.

Фото: Rbrechko

Фундатором комплексу монастиря отців піярів (костелу св. Марка і келій) вважається місцевий магнат, дідич Варяжа Марек Матчинський, який був похований в ньому. 1693 року він фундував костел піярів у Варяжі з власним портретом. 1796 року костел постраждав від пожежі і дахи веж відновили значно меншими по висоті.

Фото: Chakramka

На стелі зберігся іконопис 2-ї половини XVIII століття, а такод фрески, виконані у 1810 р. Станіславом Строїнським.

Фото: Folkerman

Церква, збудована без жодного цвяха

Дерев'яний храм святого великомученика Пантелеймона у Сколе на Львівщині — святиня, яку спорудили без жодного цвяха.

Фото: SNCH

Її споруджено у ХVII столітті, за переказами — 1597 року. Спочатку називалася церквою святої Параскеви. Діяла як парафіяльна до 1896 року. З цього ж року почала діяти церква Різдва Пресвятої Богородиці. У церкві св. Пантелеймона богослужби відбувались по великих святах. Остаточно церква була закрита з вересня 1939 року. У 90-х роках замість святині тут діяв музей, а Богослужіння відбувалися у підпіллі. Першу службу Божу тут відправили у серпні 1993 року: з того часу того дня щороку парафіяни святкують храмовий празник.

Тут зберігся іконостас з-під пера галицьких майстрів XVII-XV III ст. У церкві є ікона Богородиці з ознаками її коронації, хоч самої корони і документації немає.

 

 

Фото: Helgi

Нагадаємо, більше сакральних об'єктів Львівщини можна знайти за цим посиланням.

Музей-криївка у Басівці

У селі Басівка біля Пустомит розташований музей-криївка УПА. Знаходиться він на території Лапаївського лісництва в кварталі 38.

Саме на цьому місці 16 серпня 1955 року відбувся бій між упівцями і загоном НКВД. Сили були не рівні. Чисельна перевага загону карателів дала можливість оточити село потрійним кільцем. Група упівців складалася з трьох чоловік: командира Гнатіва Михайла (псевдо «Скорий»), Янкевича Степана (псевдо «Крук»), Кулик Володимири (псевдо «Андрійка»).

Фото: Богдан Козак

Повстанці не мали жодної можливості на прорив і не мали права на швидку загибель, бо треба було знищити архівні матеріали УПА. «Скорий» і «Крук» тримали оборону, а «Андрійка» спалювала документи. Співробітники НКВС, побачивши що повстанці живими не здадуться, позакидали їх гранатами. «Скорий» загинув, а «Крука» і «Андрійку» поранених і непритомних забрали у «Тюрму на Лонцького».

Фото: Галина Василишин

До схованки упівців, які створили тут підпільну типографію, це укриття використовувалося бійцями польсько-української війни 1918—1919 рр. Криївка була знайдена у 1970-х роках лісниками, однак солдати усе розібрали.

У ніч з 1 на 2 січня 2017 року музей згорів. Криївка згоріла повністю. Ймовірною причиною пожежі став навмисний підпал.

Директор музею-криївки Іван Попович впевнений, що займання не могло виникнути під землею.

Більше ідей для мандрів можна знайти ось тут.

Якщо ж ви плануєте провести вікенд за переглядом цікавої стрічки, ІА Дивись.info радить зазирнути сюди та обрати фільм на будь-який смак. Якщо ж ви шукаєте пригод у Львові, то тут можна знайти локації з цікавими подіями у місті 2-3 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: