День чотирьох свят, або Що захисники говорять про 14 жовтня

IMG_6705-630x420

В Україні сьогодні відзначають День захисника та захисниць, окрім цього, на нинішню дату припадає ще три свята: 79-та річниця створення Ураїнської Повстанської Армії, День козацтва та свято Покрови.

ІА Дивись.info поспілкувалась із українськими захисниками про те, що для них означає цей день.

«До цього дня ставлюсь лише позитивно з кількох причин. З початку російсько-української війни триває декомунізація, відповідний день радянської армії, який святкували 23 лютого, повільно викорінюють, насамперед із нашої свідомості, ці зрушення вже помітні», – ділиться Андрій Борищук, прикордонник і інструктор-кінолог.

І додає, що, між іншим, не варто забувати, що 14 жовтня є й днем створення УПА та Днем українського козацтва.

«Цей день для мене означає тільки одне — черговий привід зустрітись із однослуживцями, хоч головним днем для цього все-таки залишається День Незалежності, та з близькими для мене людьми, які зараз мешкають поруч і які теж носять погони, я з радістю зустрінусь», - ділиться захисник.

Віктор Дудар, боєць 80-ої десантно-штурмової бригади у 2014-2015 рр. ділиться, що раніше цей День був просто церковним святом Покрови чи Днем козацтва, поки чоловік сам не пішов на війну.

«Колись для мене це було просто свято Покрови, я знав і святкував день УПА, а оскільки я свого часу став також причетним, то, звичайно, в мене ставлення до цього свята змінилося. Сьогодні також і День вшанування: тих, хто воював і тих, хто загинув. Дехто каже, що 14 жовтня потрібно тільки вшанувати, тільки тужити за тими, хто загинув. Я погоджуюсь, але сьогодні водночас чудова нагода, аби святкуваннями показувати приклад молоді», - ділиться Віктор.

Він вважає, що низка подій, які заплановані 14 жовтня, несуть виховну місію.

«Марші, військові паради потрібні дійства, адже показують гідний приклад молоді. Також у цей день телебаченню варто приділити особливу увагу цій тематиці», - розповідає наш співрозмовник.

Раніше ІА Дивись.info спілкувалась із добровольцями 80-ої бригади: у цій розповіді Віктор Дудар розповів, чому записався у Збройні Сили 2 березня 2014 року. Її можна прочитати за цим посиланням.

«Цим святом ми продовжуємо традиції наших предків, - говорить військовслужбовець Тарас із позивним «Пугач». Чоловік попросив поки залишитись інкогніто, адже сама в ці дні перебуває на передовій на Донбасі.

І додає, що українські захисники творять нову історію.

«Для мене це свято означає власну причетність до боротьби за рідну землю. Я відчуваю велику відповідальність, коли зараз на передовій роблю певний вклад у те, щоби ми залишались вільними. І звісно, дуже тішить те, що тепер День захисника і захисниць є автономним і відійшрв від тієї «радянщини», як-от 23 лютого», - пояснює боєць.

Олексій Геращенко, волонтер, який 2014 року пішов в АТО добровольцем, служив у БПСМОП «Артемівськ» каже, що День захисника та захисниць — важливе свято.

«Я усіляко вітаю це свято, вважаю, що воно є потрібним, але тут мають бути деякі застереження, щоби воно не перетворювалось на 23 лютого, коли чоловіків вітають, суто зважаючи на стать. Свято захисників і захисниць — це про окремі суттєві речі, тому важливо, аби воно залишалося таким, можна сказати профільним», - говорить він.

Раніше ми спілкувались із Олексієм про волонтерську асоцію SARVA, яку чоловік заснував після повернення з війни з метою допомагати людям. Цю історію можна прочитати тут.

Герой АТО Володимир Вишневський сміється, мовляв, якщо не на роботі, то ставиться позитивно до свята, якщо ж працює, то ставлення дещо псується.

«Я вважаю, що я безпосередньо маю ставлення до цього свята, оскільки сама його назва говорить за себе, для мене воно сокровенне. Я оцінюю його не так, як свято, а як День пам'яті. Ми зустрінемось із побратимами, підемо відвідати могили, пригадаємо часи, людей...», - відповідає нам Володимир.

Боєць брав участь у трагічному бої за 32-ий блокпост на Луганщині і був важко поранений під час облоги. Чотири роки тому нам розповідав цю історію. Володимира Вишневського, героя АТО, нагородили орденом Богдана Хмельницького.

«День захисника України я проведу, як завше, на службі», - ділиться офіцер Національної академії сухопутних військ Сергій Романовський.

«День проходить на службі, захищаючи Батьківщину. Я не вважаю його святом, а Днем пам’яті. День захисника України — чудова нагода, аби вшанувати всіх захисників, привітати тих, хто служив і служить та захищає наші кордони з усіх сторін», - вважає десантник.

Улітку 2014 року, Сергій вирушив на схід, командуючи ротою десантників. У вересні він зазнав поранення, а за три тижні йому ампутували ногу, втім, боєць не здався: нині він активно займається спортом, танцює та бере участь у різноманітних змаганнях. Історія десантника Романовсього є за цим посиланням.

Роман Ковальов, майор запасу ЗСУ вважає День захисників та захисниць України чудовим, щирим святом.

«Для мене це дуже позитивний день. Свято щире та прийняте суспільством, яке наближає нас до того, що нарешті ми позбудемось усіх совкових традицій. Адже досі зустрічаються випадки, коли в дитсадках чи школах збирають гроші на подарунки хлопчикам. Та я вважаю, що ми рухаємось у правильному напрямкові і на нас чекає перемога», - розповів він.

Роман Ковальов додає, що сходить сьогодні на територію Міноборони на захід з нагоди свята.

Фото з архіву редакції

Нагадаємо, 2014 року в українському суспільстві внаслідок реакції на збройну агресію Росії посилилися тенденції декомунізації — відмови від радянських символів і свят.

П'ятий президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати — День захисника України та скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, знаного за радянських часів як «День Радянської армії і Військово-морського флоту».

Ця дата — 14 жовтня — збігається з християнським святом Покрови. За часів Запорізької Січі свято називалося Козацька Покрова. Для січовиків Богородиця була заступницею і покровителькою, а Покрова символізувала своєрідний небесний щит, захист від ворогів. Пізніше військовий символізм свята взяли собі на озброєння бійці армії УНР в 1917-1920 роках. А в 1940-их Покрову стали вважати своєю захисницею бійці Української Повстанської Армії.

Лише три місяці тому Рада перейменувала це державне свято на День захисників та захисниць України, оскільки жінки також воюють і боронять наші кордони.

Додамо, що з нагоди свята на Львівщині 14 жовтня відбудеться низка заходів.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: