Е-квиток: як львів'янам отримати пільгову транспорту картку

IMG_8410

Менш ніж за два місяці у Львові має запрацювати електронний квиток у громадському транспорті. Торік восени у місті почали приймати документи на оформлення транспортних карток для пільгового проїзду.

Менш ніж за два місяці у Львові має запрацювати електронний квиток у громадському транспорті. Торік восени у місті почали приймати документи на оформлення транспортних карток для пільгового проїзду.

Якщо раніше їх оформлювали лише у міських ЦНАПАх, то віднедавна у Львові запрацював центр обслуговування пасажирів, де у посиленому режимі опікуються цим питанням.

ІА Дивись.info розповідає, як львів'яни можуть оформити пільгову транспорту картку.

Транспортні картки мешканцям видаватимуть вже з наступного місяця, у листопаді, говорить директор ЛКП «Львіватодор» Микола Власюк.

При зверненні щодо виготовлення транспортної картки, варто прихопити із собою оригінали наступних документів:

  • паспорт громадянина України або ID-картку;
  • документ, що підтверджує статус пільговика (посвідчення пільговика);
  • РНОКПП (індетифікаційний код);
  • кольорове фото, розміром 3×4 (фото має бути зробленим не пізніше, ніж за пів року до моменту подачі заявки).

Важливо: це мають бути оригінали документів, оскільки копії не мають юридичної сили.

Якщо ж у вас немає можливості сфотографуватись, то це можна зробити безпосередньо у ЦНАПах або у центрі обслуговування пасажирів на Горбачевського.

Загалом документи від пільговиків приймають у 25 пунктах. Наприклад, Центр обслуговування пасажирів працює у звичному режимі з понеділка по четвер, з 9:00 год. до 18.00 год., та у п’ятницю, з 9:00 год. до 16:45 год. Для попереднього запису необхідно зателефонувати на номер гарячої лінії 0 800 303 007.

Інші адреси, де можна подати заявки у Львові:

  • вул. К. Левицького, 67
  • вул. І. Виговського, 32
  • вул. Шевченка, 374
  • пр-т. Червоної Калини, 72а
  • вул. Ген. Чупринки, 85
  • вул. Хвильового 14а м.
  • Винники, вул. Галицька, 12

В області:

  • смт Рудне, вул. Грушевського, 55
  • смт Брюховичі,
  • вул. В. Івасюка, 2-А
  • м. Дубляни, вул. Тараса Шевченка, 20.

Подати документи на виготовлення пільгового проїзного квитка, зважаючи на пандемію, також радять через особистий кабінет мешканця на сайті Львівської міської ради.

У Львові мешкає близько 250 тисяч пільговиків, заявки подало орієнтовно 60 тисяч людей.

Що таке «ЛеоКарт»

Єдиний електронний квиток — «ЛеоКарт» — буде охоплювати всі види громадського транспорту Львова: трамвай, тролейбус, автобус, маршрутне таксі, – та дасть можливість пересадки між цими видами транспорту упродовж 40 хвилин після зафіксованої оплати. Також система електронного квитка дозволить користувачам транспорту відстежувати свої витрати на проїзд та підбирати зручніші тарифні пакети у вигляді абонементів.

Фото: Романа Балука

Після впровадження е-квитка в місті, пояснив напередодні керівник Львіватодору Микола Власюк, підставою для пільгового проїзду в громадському транспорті Львова є виключно відповідна транспортна картка. Якщо у пільговика її не буде, то проїзд доведеться оплатити.

«Валідування у транспортному засобі, в тому числі і пільговика, є важливим, воно дає нам можливість орієнтуватися, які є категорії, як вони переміщаються по місту, з якою періодичністю, як потрібно було б відкоригувати графік чи маршрути. Тобто валідування кожного пасажира дає нам можливість сформувати у місті транспортні потоки, які забезпечать потреби мешканців», - цитує його пресслужба міськради.

Скільки вона діятиме

Транспортна картка діятиме п'ять років. Водночас у таких пільгових категорій, як студенти та учні, вони перестануть бути дійсними по закінченню закладу вищої освіти чи школи.

Якщо картка буде втрачена, то повторно її виготовлять безкоштовно. Вже за другу копію мешканцю доведеться заплатити, її собівартість ще визначають.

Десять (к)років до е-квитка у Львові

Першу спробу впровадити е-квиток у Львові зробили 2012 року, коли мерія хотіла залучити до проєкту латвійську компанію-інвестора, втім, все зійшло нанівець.

Через три роки процес навкола цього питання знову пожвавився, і 2015-го Львів підписав меморандум із ЄБРР.

Таким чином Європейський банк реконструкції та розвитку задекларував готовність надати кошти ЛКП «Львівавтодор» під гарантії міста на впровадження системи електронного квитка. Розмір позики, яку готовий надати банк – не більше 10 мільйонів євро.

Наступного року в мерії ухвалили умови кредиту від ЄБРР для впровадження е-квитка із наміром реалізувати проєкт за два роки, себто 2018 року. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування на загальну суму 10 мільйонів євро, місто внесло 1,2 мільйона євро.

Замовниками проєкту е-квитка у Львові є ЛКП «Львівавтодор» та Львівська міська рада, а впроваджуватиме його в життя консорціум двох компаній — чеська Mikroelektronika та львівська SoftServe. Торік у березні відбулося підписання договору з консорціумом Mikroelektronika & SoftServe – переможцем тендеру (стартом проєкту, згідно з договором, вважається 15 травня 2020 року).

А 25 вересня здійснені технічні заміри у громадському транспорті представниками із Mikroelektronika для майбутнього встановлення необхідного обладнання. Також підписано design systems проєкту в жовтні 2020 року і 19 жовтня розпочалась робота адміністраторів ЛКП «Львівавтодор» у ЦНАПах, які приймають документи та заяви від пільгової категорії населення.

Посадовці вже пів року обіцяють, що до кінця грудня усі транспортні засоби в місті обладнають системою АСОП. У цьому, що все з цим буде гаразд, ІА Дивись.info нещодавно запевнив керівник проєкту Роман Лев. Сьогодні, за даними міськради, валідаторами обладнано вже близько 700 транспортних одиниць.

Остаточно е-квиток має запрацювати 13 січня 2022 року.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: