Десятеро діток із опіками проходять лікування у львівській лікарні

1652-1590_shutterstock_454663204
фото з відкритих джерел

У сезон гарячих напоїв до лікарень все частіше ушпиталюють малюків із опіками. Сьогодні у дитячому опіковому відділенні восьмої лікарні Львова перебуває десятеро діток зі схожими травмами.

Щороку до медзакладу потрапляє 350-360 малюків із опіками отриманими на кухні, або через необережне поводження із відкритим вогнем, розповідають медики.

«Владиславчику немає ще і двох рочків, і він як і всі дітки дуже цікавий до предметів, які його оточують. 3 тижні тому, він захотів ближче розгледіти банячок в якому йому мама готувала зупу . Страва якраз закипіла і малий її потягнув її на себе. На щастя, мама вчасно зреагувала і відштовхнула дитину, але частина рідини таки потрапила на передпліччя та животик хлопчика. Владиславчик вже одужує, ним опікуються наші лікар із дитячого опікового відділення», - кажуть у пресслужбі восьмої лікарні Львова.

Фото: восьма лікарня

Із настанням холодної пори кількість травмованих малюків збільшується. Найчастіше це опіки — голови, тулуба та кінцівок.

Для стабілізації стану дитини при складних і глибоких опіках, лікарі видаляють пошкоджені тканини, а опісля накладають ксеношкіру – штучний замінник шкіри, буквально шкіру свині. Така процедура краще і швидше загоює опіки, адже рана ізолюється і перев’язки є не болючими. Лікування неглибоких опіків триває 2-3 тижні, а от складні випадки – 2-3 місяці.

«Звісно — загоїти опікові рани це ще не весь процес лікування, далі реабілітація: і лікарі дитячого опікового відділення мають розроблені різні схеми. Одна з них компресійна терапія — для маленьких пацієнтів шиють спеціальні костюми, рукавиці та підколінки чи шкарпетки. Компресійний одяг створює тиск на рубці і не дає їм рости. Така реабілітація зменшує ризик отримати контрактури, які до речі найчастіше утворюються у діток саме після опіків. Але їх теж вміють усувати лікарі нашого дитячого опікового відділення за допомогою пластичної хірургії. До речі, вони ж проводять і естетичну пластику», - розповіли у медзакладі.

Також важливо знати, якщо вже трапилося, що дитинка вилила на себе гарячу рідину, або ж обпеклася відкритим вогнем:

  • Припиніть контакт із джерелом. Зніміть гарячий, обгорілий одяг або одяг, що тліє, або тісні предмети на тілі, але не чіпайте речей, що прилипли до шкіри.
  • Охолодіть місце ураження прохолодною водою не менше 20 хв. Охолодження може бути ефективним протягом перших трьох годин після ураження. Ділянки, які не постраждали потрібно залишати сухими та теплими. Припиніть охолоджувати, якщо температура тіла впала до 35 градусів.

Категорично заборонено:

  • Не використовуйте для охолодження лід, адже він може викликати гіпотермію
  • використовувати олію, сік алое, борошно, продукти тваринного походження при опіках
  • не використовуйте жодні мазі до приїзду бригади екстреної медичної допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: