Карантин, або Що віднині змінюється для мешканців Львова та області

IMG_7304-696x464

Сьогодні Львівщина вже більше трьох тижнів перебуває у «червоній» зоні карантину, проте деякі обмеження все-таки послабили, а деякі — посилили. 

Сьогодні Львівщина вже більше трьох тижнів перебуває у «червоній» зоні карантину, проте деякі обмеження все-таки послабили, а деякі — посилили.

У області за минулий тиждень помітно стабілізувалась ситуація із захворюваністю на коронавірус, а також числом ушпиталених, втім, говорити про повернення Львівщини принаймі до помаранчевої зони карантину ще зарано, говорять в облдержадміністрації.

Тим часом з 15 листопада учні 1-4 класів львівських шкіл повернулися за парти, а віднині, з 22 листопада, дистанційку скасували й для старшокласників, 5-11 класів. Роботу також відновлює позашкілля — гуртки та секції. Важлививою умовою є 100% вакцинація освітян.

До речі, ще з 8 листопада від роботи почали відстороняти працівників, які не мають щеплень від коронавірусу (обов'язково імунізованими, згідно із постановою уряду від 20 жовтня, мають бути зокрема й працівники сфери освіти).

Варто сказати, що студенти вишів у Львові та області здебільшого продовжують навчатися онлайн, рішення щодо відновлення очних занять ухвалюють керівники закладів самостійно.

Громадський транспорт

З 22 листопада на Львівщині запрацює нове обмеження: тепер приміським громадським транспортом зможуть користуватися лише вакциновані проти коронавірусу пасажири. При цьому, можна мати принаймі одне щеплення. Так вирішила обласна комісія ТЕБ і НС.

До слова, аналогічна вимога вже місяць діє при користуванні залізничним транспортом: пасажири їздять із сертифікатом про вакцинацію, негативним ПЛР-тестом, зробленим не пізніше, ніж за 72 години до подорожі, довідками із протипоказами до імунізації чи про одужання.

Ті, хто не дотримуватиметься вимог, нестимуть адміністративну відповідальність. І це стосується як перевізників, так і самих пасажирів. 

«У випадку, якщо пасажир знаходиться без одягненої маски у громадському транспорті, то на такого громадянина накладуть штраф у розмірі від 170 до 255 гривень. У випадку відсутності перелічених документів (сертифікатів та довідок про вакцинацію) пасажира оштрафують на 17 тисяч гривень»,- пояснює старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції Львівщини Богдан Сав'юк.

Додамо, в області 45% водіїв мають щеплення проти недуги, 20% перехворіли та мають антитіла, а інші водії повинні провакцинуватися найближчим часом, розповів на брифінгу 16 листопада начальника управління транспорту та зв’язку Львівської облдержадміністрації Степан Рудницький.

Цифри і факти про пандемію коронавірусу та карантин на Львівщині

  • З початку пандемії у Львові та області коронавірусом перехворіло більше 164 тисяч мешканців. Недуга забрала життя 5219 осіб.
  • З 30 жовтня нинішнього року область є у «червоній» зоні адаптивного карантину. Діють найжорсткіші обмеження, проте привілеї надають громадянам, які мають зелені covid-сертифікати про завершений курс імунізації від коронавірусу. Тобто вони можуть відвідувати заклади громадського харчування, непродуктові крамниці, театри, галереї та інші заклади культурної сфери.
  • Посилений карантин попередньо діятиме до 29 листопада.
  • Із «червоної» зони Львівщина може вийти і швидше, якщо й надалі зберігатимуться високі показники вакцинації проти недуги.
  • Упродовж 15-20 листопада, наприклад, щодоби щеплення проти коронавірусу отримували всередньому 18-20 тисяч мешканців області. За даними 21 листопада, у Львівській області, принаймі однією дозою вакцини імунізували вже 1456250 людей. Водночас обидвома дозами щеплені 604924 особи.
  • Більшість ушпиталених із коронавірусом по всій області є невакцинованими. З-поміж більш ніж двох тисяч хворих у стаціонарах тільки 331 людина має щеплення віж недуги (дані за 21 листопада).
  • У реанімаціях є більше двохсот пацієнтів, з них на апаратах ШВЛ — 88 (дані за 21 листопада).

Адаптивний карантин по всій Україні триватиме щонайменше до кінця 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: