Кабмін схвалив і передав до Ради проєкт держбюджету-2022

гривна-бюджет-деньги-640x394
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Уночі 2 грудня Кабінет міністрів схвалив на своєму засіданні проєкт ЗУ «Про Державний бюджет України на 2022 рік», підготовлений до другого читання.

Уночі 2 грудня Кабінет міністрів схвалив на своєму засіданні проєкт ЗУ «Про Державний бюджет України на 2022 рік», підготовлений до другого читання.

Про це повідомив заступник голови комітету ВРУ з питань бюджету Володимир Гевко.

«Проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік підтримано Комітетом з питань бюджету. Сьогодні о 03:10 Комітетом з питань бюджету було схвалено проект Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік (реєстр. № 6000) у другому читанні», - йдеться в його дописі у Facebook.

Вже сьогодні, себто 2 грудня, його винесуть на розгляд народних депутатів в сесійну залу Верховної Ради України

«І Проєкт Закону про Державний бюджет України на 2022 рік може бути ухвалено у другому читанні та в цілому», - додав він.

Упроєкті, який подавався на розгляд Кабміну, доходи бюджету порівняно з 1 читанням збільшено на 54,7 млрд грн (по загальному фонду на 50 млрд грн та по спеціальному фонду на 4,7 млрд грн), сказано в даних Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки.

«Тепер доходи проєкту державного бюджету на 2022 рік (без трансфертів) очікуються у сумі 1,31 млрд грн (у т. ч. загального фонду — 1,17 млрд грн та спеціального фонду — 141,016 млрд грн)», — йдеться у повідомленні.

Причини збільшення, зазначають аналітики це — врахування пропозицій, наведених у Бюджетних висновках ВР, а також уточнення прогнозних середньорічних цін на сировину, зокрема на імпортований природний газ, нафту марки Brent та світової ціни на залізну руду.

У проєкті збільшили доходи по загальному фонду за рахунок низки податків:

  • податку на прибуток підприємств — 21,1 млрд грн;
  • «внутрішнього» ПДВ (з урахуванням бюджетного відшкодування) — 13,3 млрд грн;
  • «імпортного» ПДВ — 6,5 млрд грн;
  • рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату — 24,4 млрд грн грн;
  • акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) — 625 млн грн;
  • акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) — 2,1 млрд грн;
  • плати за видачу, продовження, переоформлення, видачу дублікатів ліцензій на користування радіочастотним ресурсом — 1,5 млрд грн.

Водночас по загальному фонді очікується зменшення:

  • податку та збору на доходи фізичних осіб — на 10,9 млрд грн;
  • коштів, що перераховуються НБУ відповідно до Закону України «Про Національний банк України» — на 10,9 млн грн (уточнення показника відповідно до інформації НБУ);

По спеціальному фонду показники лише збільшувались, зокрема в частині:

  • акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) — на 931,4 млн грн;
  • акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) — 3,2 млрд грн;
  • плати за ліцензії на провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор і за ліцензії на випуск та проведення лотерей — на 426,7 млн гривень.

За даними фахівців КШЕ, видатки проєкту бюджету збільшено на 55,5 млрд грн (у порівнянні з проголосованим варіантом проєкту бюджету у першому читанні).

«Тепер загальний план по видатках становить 1 521,2 млрд грн, у тому числі видатки загального фонду — 1 351,1 млрд грн та видатки спеціального фонду — 170,1 млрд гривень», — додають там.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: