40% випускників ПТУ Львівщини працюють за кордоном

IMG_1929

Лише 60% випускників закладів професійно-технічної освіти працюють в Україні, а 40% — за кордоном. Більшість з тих, хто поїхав за кордон, працюють не за спеціальністю, яку здобули в Україні.

Такими є дані опитування роботодавців і випускників професійно-технічних закладів Львівщини, яке провели в межах програми «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

Як розповів директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, департамент економічної політики ЛОДА проводить аналогічні дослідження вже кілька років.

«Зараз ми провели опитування дещо ширше: 1782 підприємства, починаючи від 167 великих підприємств, середніх - 366, малих підприємств - 567 і мікропідприємців — 282, - сказав Василь Барилюк. - Відповідно всі категорії і типи підприємств були опитані. Яких їм фахівців потрібно? Якого ступеня підготовки? З іншого боку було опитано 1786 випускників професійно-технічних закладів щодо того, як вони почуваються після закінчення? Чи вони працюють за фахом? Чи вони займаються роботою, до якої їх навчали? Наскільки якість підготовки їх у професійно-технічних закладах відповідала запитам роботодавців? Усі ці цифри ляжуть в основу регіонального замовлення для департаментів економічної політики і освіти», - пояснив він.

За його словами, опитування зокрема показало загрозу відпливу кадрів за кордон. Так, лише 60% працюють після закінчення професійно-технічної освіти в Україні, а 40% — за кордоном. При цьому більшість з цих 40% випускників за кордоном не працюють за спеціальністю, яку здобули, навчаючись в Україні. Натомість серед тих 60%, що працюють в Україні, 80% працюють за здобутим фахом.

«Опитування показало певні проблеми у якості підготовки фахівців у системі професійно-технічної освіти. Роботодавці нарікають на те, що база підготовки застаріла, тож рівень підготовки випускників ПТЗ недостатній, і їх треба доучувати на робочих місцях. А це і час, і кошти. А база потребує суттєвих вкладень коштів, і ця програма EU4Skills передбачає також кошти на модернізацію, зміцнення матеріально-технічної бази. Це синергія коштів - і цієї програми, і обласних, і державних», - розповів Василь Барилюк.

Водночас, 75% вакансій, які зараз є в Центрі зайнятості - це робітничі спеціальності з високою зарплатою.

«Станом на 1 грудня у нас було 5300 вакансій. З них три четвертих —  це насамперед кваліфіковані робітники з інструментом. Зокрема, електрогазозварники, слюсарі-авторемонтники, водії автотранспортних засобів, механізатори. Механізатори, мабуть, найбільш високооплачувана робота - зарплата стартує з 20 тис. грн за місяць, а є і 30 тисяч зарплата в холдингах. Обласний центр зайнятості готує такі кадри на своїй базі. У нас є центр професійно-технічної освіти (ЦПТО), де ми перенавчаємо тих, хто перебуває у нас на обліку. Для прикладу, газоелектрозварників перенавчаємо у себе за кошти фонду зайнятості. Фактично 95% тих, хто навчається у Центрі, одразу працевлаштовуються. Тому що базою для проходження навчання і практики є підприємства, які їх у себе працевлаштовують», - розповів Василь Барилюк.

Навчання можливо також за кошти підприємств, якщо люди не мають статусу безробітних.

«Це зараз дуже поширена форма навчання. Першочергово це стосується водіїв трамваю, водіїв тролейбусу. Теоретичне навчання відбувається на вулиці Княгині Ольги, 122, а практична база — на техніці у «Львівелектротрансі». Там вони і працевлаштовуються. Заробітна плата стартує з 15 тис грн. Аналогічно у нас є ліцензована спеціальність - фермер. Якщо людина має статус безробітного, то ми вчимо його своїм коштом. А практика відбувається у великих господарствах», - розповів директор Центру зайнятості.

Довідка

«EU4Skills: кращі навички для сучасної України» – це програма ЄС для підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні, щоб вона відповідала вимогам ринку праці, а також для допомоги молоді та дорослим у реалізації власного потенціалу. Програма діятиме до 2023 року. Загальний обсяг фінанстування програми становить 58 млн євро, з них 21 млн євро спрямують на оновлення обладнання та інфраструктури.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: