Новорічний стіл-2022: у скільки він обійдеться українцям

new
фото ілюстративне

Щоби відсвяткувати Новий 2022 рік, українцям доведеться заплатити більше за продукти, ніж торік.

В середньому накрити стіл для родини із чотирьох осіб обійдеться у понад півтори тисячі гривень.

Наприклад, у дослідженні Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» йдеться, що застілля за рік подорожчало на 8,1% та нині становитиме трохи більше, ніж 1844 гривні.

Там рахували, скільки господині віддадуть із гаманця за святкову вечерю. Для оцінки обрали новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Олів'є, за даними досліджень, обійдеться приблизно у двісті гривень. І саме ця страва за рік подорожчала на 24,6%.

Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 100 грн за 0,5 кг (зростання цін до 43% в залежності від виробника).

Про те, що цього разу на олів'є на Новий рік доведеться розщедритися, свідчать й дані сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, який проаналізував ціни на складові традиційного в Україні салату.

Експерти кажуть, що подорожчали майже всі інгредієнти новорічної страви. Загалом індекс вартості олів'є — середня сума вартості, в яку обійдеться приготування до столу салату за класичним рецептом — зріс на 21%.

Хіба подорожчання не спіткало картоплю: вона подешевшала на 15% і в середньому вартує 7 гривень за кілограм.

Найбільше, за їхніми даними, подорожчали цибуля (майже вдвічі) і яйця (на більш ніж 50%). Ціни на найдорожчий інгредієнт олів’є – ковбасу — варіюються від 120 до 290 грн/кг. Однак замість ковбаси часто додають курятину, яка теж подорожчала, вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе — на 20%.

Банка консервованого горошку коштує в діапазоні від 25 до 50 гривень. Ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних — 40-70 грн.

Оскільки основні складові майонезу, яйце і соняшникова олія, подорожчали, то, відповідно, зріс в ціні і сам майонез — в середньому на 20%.

Також аналітики підрахували, скільки коштуватиме приготувати на сім’ю трьох кілограмів олів’є за класичним рецептом. Для нього потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або солоні, горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень і майонез.

Салат обійдеться у 209 гривень 90 копійок. Тоді як станом на перше грудня торік приготувати олів'є можна було за 173 гривень 50 копійок.

Водночас вартість новорічного столу за рік зросла на чверть. Окрім цього, на порозі свят цінники можуть змінитися ще на 3-4% через високий попит на продукти, повідомив УНН виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин.

З його слів, споживчий кошик українця зріс приблизно на чверть, себто на 25%. Цифри будуть схожими, якщо говорити й зокрема про новорічний стіл.

На 10-26% зросли витрати на м’ясні продукти. Пів кілограма нарізки з сирокопченої ковбаси салямі коштуватиме майже 100 грн (+10,1 % проти цін 2020 року).

М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим з-поміж різних видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. За 1 кг свіжого курячого філе доведеться заплатити в середньому 120 грн. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі становитиме 443,50 грн, додають у дослідженні Національного наукового центру.

«Порівняно з минулим роком новорічний стіл у середньому подорожчає на 16-20%. Тобто українцям потрібно буде переплатити на 20% для того, щоб накрити стіл, як торік», - зазначив ГолосUA голова Спілки українського селянства Іван Томич.

Найбільше до свят подорожчають м'ясо та овочі. Йдеться про помідори, огірки та перець. Також більше коштуватимуть овочі борщового набору.

Вартість овочів на новорічному столі становитиме в середньому 185 грн, кажуть в «Інституті аграрної економіки».

Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17 грн, гриби (1 кг) – 55 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 52 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 22,50 грн, помідори (1 кг) – 38,00 грн.

Подорожчають також фрукти.

Орієнтовно, за даними дослідження, щоб посмакувати ними під час новорічних святкувань, із родинного бюджету доведеться віддати 106 гривень.

За два кілограми мандарин всередньому потрібно заплатити 70 гривень, за кілограм бананів – 26 гривень, а за лимон (200 г) — майже десять гривень.

Помітно змінилась ціна й у інших продуктів, зокрема напередодні свят. Наприклад, торти та тістечка за 2021 рік подорожчали на 80%, а хліб – на 18%. Вони дорожчають через ціни на енергоресурси, а також з'являється штучний дефіцит через те, що українці почали закупівлі до свят.

Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30%. Твердий сир (300 г) – 75 грн, пачка масла вершкового (200 г) – 50 грн.

Батон (1 кг) коштуватиме 25 грн. Шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 109 грн. Безалкогольні напої коштуватимуть 80 грн.

«Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 500 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2324,74 грн», – дослідили фахівці.

Тож вартість бюджетного варіанту новорічного столу становитиме 2123,59 грн, що на 10,8% більше його вартості у 2021 році.

Як зустрічати прийдешній рік

До слова, прийдешній рік Тигра радять зустрічати зі щедрим застіллям, мовляв це привабить успіх.

Якщо у вас є можливість, то приготуйте якісь м'ясні чи сирні закуски. Експерти говорять, що не варто зловживати стравами з дичини. Ще одне табу – корейська кухня, адже у цій країні м'ясо тигра та інших представників родини котячих – популярний делікатес. Приготувати рибу та морепродукти — теж ідея не з найкращих.

Крупи та злаки спробуйте замінити овочами та картоплею, а гострі приправи та соуси до столу краще не подавати.

Тварина, що стане символом прийдешного року, також не любить алкоголь. Звісно, не варто відмовлятись від нього зовсім, та спробуйте відмовитись від дуже міцних напоїв, а газовані замінити на сік чи компот.

Цього разу зверніть увагу й на скатертину, якою накриєте стіл. Радять постелити лляну або ж бавовняну скатертину – ніякої синтетики тотемна тварина не визнає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: