Навіщо робити бустерне щеплення проти коронавірусу та як це вливає на організм

IMG_6961-630x420
МОЗ дозволило щепитись бустерною дозою всім охочим українцям шостого січня. Фото: Дивись.info

В Україні віднедавна дозволили отримувати бустерну дозу вакцини проти коронавірусу. Щепитись втретє мають змогу всі охочі повнолітні українці щонайменше через пів року після завершення курсу імунізації обидва рази.

В Україні віднедавна дозволили отримувати бустерну дозу вакцини проти коронавірусу. Щепитись втретє мають змогу всі охочі повнолітні українці щонайменше через пів року після завершення курсу імунізації обидва рази.

Усе тому, що в Україні занепокоєнні поширенням штаму коронавірусу «Омікрон». Нині в країні підтвердили п'ять випадків захворювання. Водночас є різниця між додатковою та бустерною дозами.

Про це, а також навіщо українцям імунізуватись від коронавірусу втретє та як реагуватиме наша імунна система на чергову дозу препарату, розповідає ІА Дивись.info.

Майже за рік кампанії з вакцинації в Україні, що стартувала торік у лютому, вже 14 мільйонів громадян отримали базовий курс щеплення проти коронавірусу, себто вакцинувались обома обов'язковими дозами вакцини від недуги. Про це вранці 11 січня повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

Водночас додаткову дозу отримали 6669 людей, а бустерну — 28085 громадян.

Бустер VS додаткова

Хоча після двох щеплень однією із дозволених в Україні вакцин наступне третє щеплення можуть робити без винятку всі охочі українці, яким виповнилось 18 років, існує різниця між додатковою та бустерною дозою.

У МОЗ пояснюють:

  • Додаткову дозу вакцини вводиться людям, яким через важкі хвороби дві дози вакцини могли не дати необхідного захисту. Її можуть отримати люди з ВІЛ та раком крові, а також ті, хто переніс трансплантацію органів, проходив хіміотерапію або лікування великими дозами гормональних препаратів.
  • Бустерну — щоб посилити ефективність препарату, яка з часом знижується у всіх людей.

«Певні віруси, як-от грипу чи ГРВІ, не дають стійкого пожиттєвого імунітету. На відміну від вірусу кору чи вітряної віспи. До них належить і коронавірус. Для прикладу, вакцинацію від грипу слід проводити раз на рік перед епідсезоном. Те саме відбувається і з коронавірусом. Наразі більшість людей отримали щеплення пів року тому. Їх захист вже слабне. На тлі появи нових штамів і продовження пандемії слід проводити бустерну вакцинацію», – пояснює ІА Дивись.info генетик молекурярно-біологічних досліджень Юрій Леонов.

Додатково препарат бажано ввести через 28 днів чи максимум три місяці після другого щеплення тією ж вакциною, якою зробили два попередніх. У разі відсутності потрібного препарату, вакцини, якщо немає протипоказів, можна змішувати за дозволеною схемою. Востаннє їх змінили на початку січня вже нового року.

Джерело: МОЗ України

Бустерне щеплення натомість варто зробити щонайменше через пів року (у період від 180 до 270 днів після другої). Вакцинуватимуть мРНК-препаратами — Moderna або Comirnaty від Pfizer — незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.

«Суть бустерної дози – в ефекті підсилення. Імунна відповідь, що «тьмяніла» знову загорається і цього разу має більш тривалий ефект. Також треба сказати: за останніми даними, вакцинація проти коронавірусу, найімовірніше, стане щорічною. Так, як це відбувається з грипом», – говорить Юрій Леонов.

Що робити із COVID-cертифікатами

«Зелений» сертифікат про подвійну вакцинацію від коронавірусу діє рік. Водночас після щеплення додатковою дозою залишається той самий документ, а бустерною — згенерують окремий.

У ньому, як розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич, будуть всі три проведені щеплення.

«Бустерна доза вводиться для тих людей, у яких минув вже той термін, коли вакцина дає свій захист – йдеться про 6-9 місяців. Тоді людина має право отримати третю дозу і сформувати додатковий зелений сертифікат через сервіс «Дія», який буде дійсний ще 270 днів. Якщо ми говоримо про додаткову дозу, то сертифікат не передбачається, людина користується тим документом, який наявний», – уточнила Карчевич в етері «Сніданку з 1+1».

Документи стануть доступними у застосунку чи на порталі «Дія» наприкінці січня 2022 року. Як зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, до того часу чинним буде сертифікат за попередню повну вакцинацію.

У ковід-сертифікаті при проведенні бустерної вакцинації відображатимуться всі три проведені щеплення.

Як щепитись втретє

Додаткову чи бустерну дози вакцини від коронавірусу можна отримати у тих самих локаціях — центрах вакцинації або пунктах щеплень, які діюсь у кожному місті.

Якщо у людини є медичні покази, то додаткову дозу вакцини можна отримати за направленням довільної форми від сімейного чи профільного лікаря. Безпосередньо щепитись можна буде у найближчому пункті вакцинації. Натомість лікар вакцинальної бригади має внести дані про введення додаткової дози до електронної системи охорони здоров’я як третю.

Для отримання бустерної дози запишіться у helsi та приходьте у будь-який пункт вакцунації у своєму місті.

Чи є протипокази до бустерного щеплення

У МОЗ кажуть: третє щеплення не варто робити людям, у яких після попередньої дози була серйозна алергічна реакція.

«Єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19 наразі є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад, анафілактичний шок. Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C», - пояснюють у відомстві.

Там також каже, що варто порадитись із лікарем, якщо у вас є сумніви або якщо ви п'єте препарати, які впливають на імунну систему.

«Хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення! Навпаки, люди з хронічними захворюваннями ризикують важче перенести COVID-19, а тому потребують захисту, який дає вакцинація. Обов’язково повідомте лікаря, який оглядає вас перед щепленням, про свої хронічні хвороби та про будь-які алергічні реакції, що були раніше», – розповіли у МОЗ.

Водночас немає жодних протипоказів для вакцинації у вагітних.

Імунізація на Львівщині

У Львівській області сьогодні проведено 1904220 щеплень (з них 918225 – другою дозою, 81 – додатковою, 860 – бустерною), йдеться в даних за 11 січня.

Мешканці надають перевагу вакцині «Pfizer» – 952145 щеплень.

Іншими ж препаратами зроблено щеплень:

  • «Covieshield»   – 38403,
  • «Astra Zeneca» – 192673,
  • «Coronavac» – 519549,
  • «Moderna» – 201450.

Упродовж тижня — 11-16 січня — в області працюватиме 23 центри масової вакцинації проти коронавірусу у 12-ти містах. Графік - тут.

Також вакцинуватися можна у пунктах щеплень, попередньо звернувшись до сімейного лікаря.

Що ще відомо про вакцинацію в Україні

Вже майже 48% дорослих українців отримали принаймні одну дозу вакцини від COVID-19.

Серед лідерів — Київська, Полтавська та Дніпропетровська області.

Інфографіка: МОЗ

Понад половина дорослого населення тут щеплена однією чи двома дозами.
Найменше мешканців вакциновано на Заході України – в Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Напередодні нового року головний санітарний лікар Ігор Кузін заявляв, що 2022-го українців очікує ревакцинація проти коронавірусу. І пояснив, що бустерна доза і ревакцинація – це одне й те саме.

«Тобто ревакцинальна доза – це і є той бустер. Його вводять через певний проміжок часу після отримання повного курсу вакцинації. Коректно вживати поняття «ревакцинальна» доза, адже йдеться про щеплення, яке людина отримує після того, як пройшла повний курс вакцинації», – сказав Кузін в інтерв'ю Укрінформу.

Сьогодні в Україні проти COVID-19 вакцинують підлітків з 12 років, а вже незабаром розглядатимуть питання щодо імунізації дітей з п'яти років. В Україні на початок грудня 2021 року вже понад сорок тисяч підлітків скористалися цією нагодою.

Повнолітні українці, які мають обидва щеплення проти коронавірусу, можуть отримати віртуальну тисячу гривень, аби витрати їх на книги, спорт, кіно, подорожі, театри чи інші культурні локації. Програмою Є-підтримка скористалися вже понад 6,7 млн громадян. За три тижні дії проєкту (з 19 грудня) громадянам вже виплатили майже 6,4 млрд грн. Люди старші 60 років матимуть змогу витратити кошти на ліки.

Нагадуємо, нині Ізраїль став першою країною у світі, де громадянам почали робити четверту дозу вакцини. Про аналогічні дії лиш днями оголосив президент Чилі.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: