«У Росії є дві цілі», — Подоляк про те, чого хоче досягти Путін, напавши на Україну 

Russia's President Putin makes his annual New Year address to the nation in Moscow
Президент РФ Володимир Путін. Фото: Reuters

У Росії є два ключові завдання, які вона хоче виконати, напавши на Україну. 

У Росії є два ключові завдання, які вона хоче виконати, напавши на Україну.

Президент РФ Володимир Путін планує «відсікти» частину Україну, привівши свою владу. В Україні нині тривають потужні бої, та ЗСУ працює достатньо ефективно і наносить росіянам великі втрати. Про це на брифінгу 24 лютого повідомив радник Офісу Президента Михайло Подоляк. 

З його слів, Росія намагається дестабілізувати ситуацію, роблячи точкові закиди вертольотами чи десантування з кораблів. Зокрема йдеться про великі міста, такі Як Київ та Харків.

«Ключове завдання — прибрати вище керівництво країни, створити максимальну паніку, після цього «обезголовити» все керівництво, щоб не було легітивної влади, потім спробувати завести сюди когось зі своїх маріонеткових і прийняти пакт про двосторонні відносини з РФ тощо», - розповів Подоляк про першу тактичну ціль РФ.

Друга — забрати частину території на Сході (Суми, Харків, Південь) і спричинити максимально потужний удар по керівництву країни, а отже« спровокувати безлад і неможливість керувати країною». Такими є ключові завдання з точки зору військової операції.

Подоляк підкреслив: зараз йдуть бої по всьому військовому периметрові наших кордонів: триває бомбардування міст-мільйонників, а також йде спроба зламати не тільки військову інфраструктуру, а й частково — і громадський сектор.

«Ситуація керована, та можуть виникнути ексцеси, як це буває з обстрілами міст, аеродромів, військової інфраструктури», - пояснив радник ОП, додавши, що це може продовжуватись упродовж дня.

Подоляк зазначив, що обстріли розпочались о 03.40 вночі у четвер, 24 лютого, а не близько п'ятої ранку —  тоді Путін тільки записав своє відеозвернення.

«Вони (РФ) спробують блискавично дограти це рішення та за цей час максимально нанести нам максимальних втрат. Путін хоче досягти максимального ефекту від своєї ініціативи, тому буде відтягувати будь-які перемовини», - сказав Подоляк.

Нагадаємо, під час офіційного звернення до росіян 21 лютого Володимир Путін повідомив, що визнав «незалежність» угруповань «Л/ДНР».

22 лютого російська Рада Федерації дозволила Путіну використати на Донбасі збройні сили РФ у якості «миротворчих сил».

У відповідь на це рішення Кремля США оголосили економічні санкції проти крупних російських банків та членів родин урядовців РФ. Санкції також запровадили Японія, Австралія та країни Європейського Союзу.

23 лютого народні депутати України під час засідання схвалили санкції проти депутатів Держдуми РФ, політиків та чиновників Росії, причетних до визнання ОРДЛО.

Верховна рада України підтримала рішення РНБО щодо впровадження надзвичайного стану.

24 лютого Путін виступив із зверненням в якому повідомив про рішення розпочати повномасштабну війну проти України. Були обстріляні військові об’єкти, аеродроми, склади у Києві, Харкові, Дніпрі.

У відповідь Україна оголосила воєнний стан і розірвала дипломатичні відносини із Російською федерацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: