«Там реальна гуманітарна катастрофа»: Верещук звинуватила Червоний хрест у бездіяльності

5f1182ee4cf051151531large-1428d8f4b00d2bf1c58b15f5167d38d3
Верещук Ірина

На шостий день війни РФ проти України мешканці Донецької та Луганської областей зазнали реальної гуманітарної катастрофи. У найгіршій ситуації нині українці, що мешкають у Волновасі та Сєверодонецьку: людям бракує їжі та води.

Віцепрем'єр-міністерка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук дорікнула міжнародному товариству Червоного хреста, ООН та ОБСЄ у неналежному виконанні свої обов'язків, оскільки представники через загрозу своєму життю, з її слів, порушують поставки продуктів харчування мешканців зокрема цих областей.

«Минулий день та ніч були важкими, але ЗСУ стримують ворога. Однак, на жаль, не завжди вдається вберегти цивільне населення від болю та страждань. Ворог обрав терору щодо цивільних. Тут йдеться про Донецьку та Луганську області. Міста Волноваха, Северодонецьк, інші — усі вони під тотальним нищівним вогнем ворога. Там відбувається реальна гуманітарна катастрофа: обстрілюються житлові квартали, відсутнє водо- та електропостачання. Люди вимушені постійно перебувати у підвалах без води та їжі. Серед них жінки, діти, літні люди та люди з інвалідністю. Окупанти не дають гуманітарних коридорів, порушуючи міжнародні гуманітарні норми», - сказала вона на брифінгу першого березня.

І визнала, що Україна очікувала більше реальної допомоги від міжнародних гуманітарних структур. Передовсім, від міжнародного комітету Червоного хреста, ОНН, ОБСЄ, уточнила Верещук.

«Тому звертають до названих міжнародних гуманітарних організацій: я розумію, що ви хвилюєтесь за безпеку свого персоналу, але в той же час міжнародно визнаний нейтральний статус, дає вам більше безпеки, ніж наші національні українські структури. Саме цей статус дає вам можливість виконувати ту гуманітарну роботу, у тому числі, для якої, власне, ви були створені. Не всю гуманітарну роботу ви можете виконувати, сидячи у Львові. Якщо ви не можете виконувати свій гуманітарний мандат у Донецькій, Луганській та інших областях через небезпеку, яку створює для вас російська армія, ви маєте чітко, офіційно та недзвозначно про це заявити на весь світ», - заявила міністерка.

І закликала їх передати термінову допомогу автотранспортом та зробити усе можливе для забезпечення гуманітарних коридорів на Донбасі для евакуації мирних мешканців, якщо представники не можуть бути фізично присутніми у нині гарячих точках України.

Нагадаємо, вранці першого березня окупанти розстріляли з «Градів» транспорт, що їхав евакуйовувати мешканців Волновахи, які кілька діб не полишають укриттів через постійні обстріли у місті російськими військовими. Люди сидять без води, світла та їжі.

«Ще одне питання щодо гуманітарних коридорів у Києві та області. Нам відомо про підступні плани ворога оточити столицю та захопити її у кільце. Я вірю і переконана, що українська армія і всі, хто сьогодні зі зброєю в руках боронять нашу рідну землю від злочинців у погонах, які називають себе російською армією, зроблять все можливе і неможливе і цього ніколи не станеться. Але я ще раз звертаюся до Червоного Хреста з вимогою зробити все можливе, щоб були гуманітарні коридори. Якщо ніхто не буде допомагати та брати на себе відповідальність, то хто ми тоді, чи ми люди, чи ми гідні називатися людьми», - сказала Ірина Верещук.

Заявивши, що сьогодні Україні потрібна термінова допомога та мешканці її отримають.

Нагадаємо, під час офіційного звернення до росіян 21 лютого Володимир Путін повідомив, що визнав «незалежність» угруповань «Л/ДНР».

22 лютого російська Рада Федерації дозволила Путіну використати на Донбасі збройні сили РФ у якості «миротворчих сил».

У відповідь на це рішення Кремля США оголосили економічні санкції проти крупних російських банків та членів родин урядовців РФ. Санкції також запровадили Японія, Австралія та країни Європейського Союзу.

23 лютого народні депутати України під час засідання схвалили санкції проти депутатів Держдуми РФ, політиків та чиновників Росії, причетних до визнання ОРДЛО.

Верховна рада України підтримала рішення РНБО щодо впровадження надзвичайного стану.

24 лютого Путін виступив із зверненням в якому повідомив про рішення розпочати повномасштабну війну проти України. Були обстріляні військові об’єкти, аеродроми, склади у Києві, Харкові, Дніпрі.

У відповідь Україна оголосила воєнний стан і розірвала дипломатичні відносини із Російською федерацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: