Загальна мобілізація в Україні: Рада ухвалила закон

image
Солдат 1 батальйону 28 механізованої бригади ВСУ / Ентоні Джонс, Армія США

У четвер, третього березня, Верховна Рада України ухвалила закон про загальну мобілізацію.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Нагадуємо, 24 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про проведення загальної мобілізації в Україні.

Згідно з документом, її проведуть у всіх областях. На території території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської. Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.

Мобілізація проводитиметься протягом 90 діб із дня набрання чинності цим указом.

Також указом передбачено здійснити призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб ЗСУ, Національної гвардії, СБУ, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, інших військових формувань України в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

Генеральному штабу ЗСУ доручено визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

Кабінет Міністрів має забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інших заходів, пов'язаних з оголошенням та проведенням загальної мобілізації.

Крім того, Службі безпеки України доручено здійснити заходи контррозвідувального забезпечення під час виконання загальної мобілізації.

Натомість місцеві органи виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців мають організувати та забезпечити в установленому порядку:

  • своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;
  • здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних сил України, Нацгвардії, СБУ. Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;
  • виділення тимчасово будівель, споруд, земельних ділянок, транспортних та інших матеріально-технічних засобів, надання послуг Збройним силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Державній прикордонній службі України, Державній спеціальній службі транспорту, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України та іншим військовим формуванням України відповідно до мобілізаційних планів.

Також головам обласних державних адміністрацій доручили забезпечити створення та роботу обласних, районних та міських медичних комісій.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну

Нагадаємо, під час офіційного звернення до росіян 21 лютого Володимир Путін повідомив, що визнав «незалежність» угруповань «Л/ДНР».

22 лютого російська Рада Федерації дозволила Путіну використати на Донбасі збройні сили РФ у якості «миротворчих сил».

У відповідь на це рішення Кремля США оголосили економічні санкції проти крупних російських банків та членів родин урядовців РФ. Санкції також запровадили Японія, Австралія та країни Європейського Союзу.

23 лютого народні депутати України під час засідання схвалили санкції проти депутатів Держдуми РФ, політиків та чиновників Росії, причетних до визнання ОРДЛО.

Верховна рада України підтримала рішення РНБО щодо впровадження надзвичайного стану.

24 лютого Путін виступив із зверненням в якому повідомив про рішення розпочати повномасштабну війну проти України. Були обстріляні військові об’єкти, аеродроми, склади у Києві, Харкові, Дніпрі.

У відповідь Україна оголосила воєнний стан і розірвала дипломатичні відносини із Російською федерацією.

Запеклі бої у великих українських містах тривають вже восьмий день. За цей час окупанти зазнали суттєвих втрат. Станом на ранок четверга, третього березня, в особовому складі збройних сил РФ загинули та поранились майже дев'ять тисяч військових, повідомляють у Міноборони України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: