Мера Мелітополя, якого викрали окупанти, обміняли з другого разу

cropped-ivan-fedorov

Мер Мелітополя Іван Федоров, якого взяли у полон десятеро російських окупантів, розповів, що усі шість днів його тривали у місцевому СІЗО і упродовж цього часу загарбники психологічно тиснули на нього.

Про це він сказав у першому інтерв'ю після звільнення, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у п'ятницю, 18 березня.

«У камері, коли зі мною були переговори, коли від мене треба було щось отримати, часом було п'ять, шість, сім військових зі зброєю», - каже він, додавши: щодо нього не застосовували фізичної сили.

«...але повірте, що сім людей зі зброєю, які знаходяться поруч, достатньо, щоб переконливо довести свою позицію. Або в сусідній камері когось катували - і були чутні ті крики, які точно психологічно тиснуть так, що це абсолютно точно можна порівняти з тиском, тортурами і так далі. Тому всі ці шість днів були досить тяжкі», — розповів Федоров.

За словами мера, перша спроба його обміну виявилася невдалою. При цьому його возили у автомобілі сім годин з мішком на голові. Окупанти ставили Федорову цілий ряд вимог.

«Від мене хотіли отримати заяву про звільнення, від мене хотіли отримати якісь документи на призначення якихось заступників, виконання якихось обов'язків. Але ці люди абсолютно безграмотні, нічого не розуміють в українському законодавстві. У нас мер своїм розчерком пера не може звільнитися з роботи, його відставку мають прийняти депутати міської ради. Вони не розуміють, що міський голова не може призначити заступника, за це мають проголосувати депутати міської ради», - зазначив він.

Що відомо

Нагадаємо, 11 березня стало відомо про викрадення мера Мелітополя Івана Федорова. Його взяли у полон десятеро російських окупантів, надягнувши на голову пластиковий пакет. Федоров відмовив рашистам у співпраці. Увечері того ж дня президент України Володимир Зеленський заявив, що міського голову катують, вимагаючи записати відео у підтримку рф.

12 березня понад дві тисячі місцевих вийшли на мітинг із вимогою звільнити мера.

Згодом після викрадення чинного мера Мелітополя Івана Федорова, окупанти обрали на цю посаду представницю ОПЗЖ Галину Данильченко. Зрадниця одразу звернулася до мешканців із проханням «не чинити опір окупантам».

Федорова звільнили 16 березня. Він одразу вийшов на зв'язок із президентом Зеленський та розповів, що із ним все гаразд, та попросив день відпочинку, щоб проддовжити роботу на посаді міського голови Мелітополя.

Потім стало відомо, що Федорова обміняли на дев'ятьох російських солдат-строковиків. Президент Зеленський нагородив його орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: