У Бучі окупанти знищили архів Чорновола

630_360_1650433750-407

Унаслідок ворожих обстрілів російські окупаційні війська знищили архів В'ячеслава Чорновола, що в Бучі на Київщині. Втрачено також усі книжки із колишнього Фонду українського публіциста.

Про це повідомили у Нацспілці журналістів України, посилаючись на заяву Богдана Плахотнюка, племінника Чорновола.

Архіви зберігалися у родинному будинку батьків Богдана – Валентини Чорновіл, сестри В’ячеслава, та Миколи Плахотнюка – у Лісовій Бучі, місцевості міста Буча.

«Знищене моє дитинство та юність...

  • знищено частково архів мого дядька, Героя України, В'ячеслава Чорновола
  • знищено всі книжки із колишнього Фонду Чорновола та понад 60 повних комплектів десятитомника Чорновола, який впорядковувала мама
  • знищено архів тата, політв'язня радянської системи Миколи Плахотнюка крім декількох зошитів, які вилетіли під час вибуху», - повідомив Плахотнюк у вівторок, 19 квітня, коли уперше зумів дістатися обійстя у Бучі.

В'ячеслав Чорновіл був одним з тих, хто започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Один із ініціаторів створення Української Гельсінської Спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду» (1967–1969, 1972–1979, 1980–1988). Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років.

У 1990-1992 роках - голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

1991 року В’ячеслав Чорновіл був кандидатом у Президенти України. Він посів 2 місце, набравши 7 420 727 голосів або 23,27%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: