У нас зараз воює все, що можна, навіть те, що було випущено в одному-двох екземплярах, — експерт

війна
Українські військові. Фото з відкритих джерел.

За час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну зброя українського виробництва не раз показала свою ефективність, часто перевершуючи навіть зброю, отриману від НАТО.

ІА Дивись.info поспілкувалася щодо української зброї з воєнним експертом Михайлом Жироховим.

Вільха

«Вільху-М» називають потенційно найпотужнішою у Сухопутних військах України. Розробка цих ракетних комплексів розпочалася 2016 року на ДККБ «Луч», а вже через 2 роки, 2018-го, вона була прийнята на озброєння.

«Вільха-М». Заключні вогневі випробування, 25 квітня 2018.

РСЗВ «Вільха» оснащена дванадцятьмя 300-міліметровими ракетами, які можуть вражати як повітряні, так і водні цілі. Визначальною особливістю «Вільхи» є система наведення і можливість коригування траєкторії вже в польоті. Останні випробування комплексу, які були 2020 року, показали, що «Вільха» здатна стріляти на понад 100 кілометрів, що значно перевершує американські M270 MLRS.

Залп пакетом з 12 ракет відбувається за 48 секунд. За тиждень повномасштабної війни в Україні «Вільха» здійснила понад 50 влучних ракетних ударів.

«Вільха» — це снаряди до реактивної системи БМ-30 «Смерч», вони кореговані, це приблизний аналог американського HIMARS , тільки потужніше. У HIMARS – 240-міліметровий снаряд, а у «Вільхи» — 300-міліметровий і вони теж корегуються за GPS. Але «Вільхи» не купували до війни, тому що вони є у малій серії та дуже дорогі. По суті це стандартні снаряди для «Смерча», але перероблені в Україні. Планувалося створення окремої пускової установки, адже ці ракети запускаються з тим самих «Смерчів». Їх закуплено близько 100 штук і, я думаю, вони використовуються, але не так як HIMARS», — розповідає експерт.

Не я бʼю – «Верба» бʼє

РСЗВ «Верба» – це модернізована версія БМ-21 «Град». Українська розробка отримала систему навігації, зв'язку, вирівнювання і стабілізації платформи, чого не було в радянській установці. Також вдалося скоротити в 7 разів (10 хвилин) час на підготовку до стрільби за рахунок автоматизації процесів. Екіпаж може наводити РСЗВ, вести вогонь і перезаряджати установку в автоматичному режимі. Перезарядка триває всього 10 хвилин. Раніше кожен снаряд вагою понад 60 кг довелося заряджати вручну. На перезарядку повного боєкомплекту йшло від години до двох.

РСЗВ «Верба»

«Верба» — це комплекс на базі БМ-21 «Град» РСЗВ, але він відрізняється деякими несуттєвими моментами. Чи насправді зменшився час перезарядки, не зрозуміло, тому що у бойових умовах вона дуже висока, і як перезаряджати, якщо «Град» менший і його можливо з рук ( ред. - перезарядити), а «Верба» більша? Вона на озброєнні є, але знову ж таки декілька екземплярів, та я би не вважав її суто українською зброєю», — пояснює Жирохов.

Розробляється РСЗВ на Харківському КБ ім. Морозова.

Бог морів

«Нептун» — береговий мобільний протикорабельний ракетний комплекс. Його розробили у 2018 році силами КБ «Промінь» у кооперації з багатьма іншими українськими підприємствами. Калібр ракет, що запускаються, коливається від 340 мм до 420 мм, залежно від ракети. Вага бойової частини – 150 кг. Дальність стрільби до 280 км.

Пуск ракети «Нептун» на випробуваннях, 5 квітня 2019.

Комплекс призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінеців, фрегатів, корветів, а також десантних кораблів. Комплекс також може знищувати і наземні радіоконтрастні цілі.

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» прийнято на озброєння Збройних Сил України 2020 року. Фінальний етап державних випробувань відбувся 17 червня 2020 року на Державному випробувальному полігоні ЗСУ «Алібей» на Одещині – з успішним ураженням надводної цілі двома новими крилатими ракетами Р-360.

«Нептун» прийнятий на озброєння, але його серійного виробництва не було до 24 лютого, і те, що використовувалося по «Москві», це ті ракети, які ще повинні були пройти державне випробування, тобто їх мали запустити, якщо не помиляюся, в березні або квітні для остаточного прийняття на озброєння. Тобто остаточних випробувань не було, був один комплекс на базі КрАЗу, але його переробили, і ось цей комплекс, який мав бути прийнятий на озброєння, був на базі «Татри 815», — розповів воєнний експерт.

Після появи перших фото ракет до «Нептуна» російська пропаганда почала заявляти, що це лише копія радянської ракети Х-35, яка є боєприпасом для російських комплексів «Бал», і хвилюватися не варто.

Об'єкт підводної культурної спадщини України

Світову славу «Нептун» отримав після потоплення флагмана чорноморського фоту рф ракетного крейсера «Москва», який прославився після того, як його «послали» захисники острова Зміїний.

13 квітня 2022 року ВМС України випустили по крейсеру ракету Р-360 «Нептун», внаслідок влучання та складних погодних умов корабель перекинувся та затонув.

Підбита «Москва»

Крейсер був озброєний артилерійською установкою АК-130, шістьма зенітними артилерійськими установками АК-630, вісьмома пусковими установками протикорабельних крилатих ракет П-1000 «Вулкан», вісьмома зенітними ракетними комплексами С-300Ф «Форт» і двома ЗРК Оса-МА, а також двома торпедними апаратами калібру 533 міліметри. На палубі «Москви» базувався вертоліт Ка-27.

Крейсер «Москва» належав до числа шести найбільших кораблів російського флоту, є першим крейсером, потопленим за останні 40 років після аргентинського «Генерал Бельграно» (потоплений 2 травня 1982 року), та може змагатись із ним за титул найбільшого військового корабля, потопленого в результаті бою з часів Другої світової війни.

«У нас зараз воює все, що можна, навіть те, що було випущено в одному-двох екземплярах», — резюмував Михайло Жирохов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: