В Інституті вивчення війни пояснили ймовірність вторгнення білорусі в Україну

лукашенко

Через високу ймовірність відновлення внутрішніх заворушень у країні білорусь навряд чи вторгнення в Україну, заявили у американському Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що відкрита участь у війні може послабити можливості самопроголошеного глави країни олександра лукашенка. Адже нагадують, що останній покладався на елементи білоруських збройних сил на додаток до спецслужб, аби придушити народні протести проти його правління, які спалахнули влітку 2020 року після виборів, і продовжились у 2021 році.

«Залучення значної частини цього апарату безпеки до війни в Україні, найімовірніше, зробить Лукашенка відкритим для нових заворушень і опору», — зазначають в Інституті.

Лукашенко боїться підриву свого авторитету

За даними аналітиків, лукашенко, найімовірніше, свідомий того, що вторгнення в Україїну підірве його авторитет як лідера суверенної країни. Мовляв, стане очевидно, що спроба рф забезпечити повний контрольнад білоруссю, увінчалася успіхом.

У гіршому випадку, якщо білоруська армія порушить кордони, це змусить Україну тимчасово перевести частину содатів та техніки із теперішньої лінії фронту.

Читайте також: Скільки білорусів готові воювати проти України, - Генштаб

білорусь продовжить допомагати рф у війні проти України

У ISW вважають, що навіть за такого перебігу подій, білоруська армія все одно була б невеликою силою, яка не змогла би досягти істотного оперативного успіху. І додають, що білорусь продовжить допомагати росії вести війну проти України, хоч дуже низька ймовірність того, що лукашенко відправить свою армію брати участь у бойових діях.

«Надання Білорусією території та повітряного простору дозволяє російським силам підтримувати свої наступальні операції в Україні та завдавати ударів по українських цивільних об’єктах із безпечної гавані», — пояснили аналітики.

Триває інформаційна війна

Натомість російські посадовці продовжуватимуть проводити інформаційні операції, спрямовані на припущення про те, що білоруські сили можуть вторгнутися до України. Це підтверджували й в українській воєнній розвідці.

Цим вони спробують переконати Україну, що білоруські сили можуть затиснути українські сили на білоруському кордоні. Надзвичайно малоймовірно, що ці інформаційні операції свідчать про фактичне білоруське втручання в осяжному майбутньому, зазначають аналітики.

Участь білорусі у війні проти України

Міноборони України неодноразово фіксувало причетність білорусі до війни проти України. Зокрема російські окупанти користуються інфраструктурою країни для здійснення ракетних обстрілів по Україні. Також з білорусі постачають паливно-мастильні матеріали для ворожої техніки, а самопроголошений президент лукашенко дозволив перевозити ракети російських окупантів білоруською залізницею.

Згідно з міжнародно-правовими актами, агресором можна вважати «країною, яка надає свій повітряний простір, свою територію для ударів по третій країні, зазначають у Генштабі ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: