Ситуація під контролем, або Що значить перевірка боєготовності білоруської армії

IMG_2770
Ілюстративне фото. Автор: Микита Печеник

У вівторок, 13 грудня, за дорученням самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка розпочалась раптова перевірка бойової готовності армії. На тлі чуток про ймовірне вторгнення білорусі в Україну, прикордонники запевняють: ситуація на кордоні залишається під контролем.

ІА Дивись.info дізнавалася, що про це відомо.

Заява міністерства білорусі

Усе почалося з неї. Вранці 13 грудня на сайті міністерства оборони країни з'явилась інформація про старт «раптової перевірки бойової готовності» своєї армії. Запевнили, що ці заходи нестимуть комплексний характер, а війська стрімголов висувають у призначені райони.

Тут же, згідно із заявою відомства, білоруське військо здійснюватиме:

  • інженерне обладнання;
  • організує оборону та охорону;
  • зводитиме мостові переправи через річки Неман та Березина.

Останні, за даними моніторингової групи Беларуські Гаюн, не є поблизу кордонів з Україною.

Інфорграфіка: Беларуські Гаюн

Пояснюють: Неман протікає в північно-західній частині білорусі, на територіях Мінської та Гродненської областей. Далі тече до Литви.

А от Березина протікає у білорусі і у чотирьох областях, як-от: Вітебській, Мінській, Могильовській та Гомельській. Найближча точка цієї річки до кордону з Україною – це її гирло, що розташоване в селі Берегова Слобода (Речицький район Гомельської області). І навіть із тієї точки до кордону з Україною залишається щонайменше 80 кілометрів.

У цей період заплановано пересування військової техніки та особового складу, тимчасове обмеження руху транспорту окремими дорогами загального користування та ділянками місцевості. заявили у міноборони країни.

Додатковий виклик

Попри оголошену диктатором лукашенком перевірку боєготовності військ та перекидання техніки, ситуація на кордоні з білоруссю залишається контрольованою, запевняє речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Читайте також: Білоруські прикордонники перехоплюють українські дрони, - ДПСУ

На брифінгу 13 грудня він сказав, що поблизу кордону наразі не спостерігають підрозділів білоруської армії. Водночас заява про перевірку боєготовності є додатковим викликом.

кордон з білоруссю. Фото з мережі

«Ми будемо спостерігати за тим, як розвивається ситуація, в тому числі і наскільки близько ці підрозділи підійдуть до кордону з Україною», - розповів він.

І додав, що на цьому напрямкові не спостерігаєтьмя жодних змін в обстановці по лінії кордону. Нині вона повністю контрольована.

А підрозділи білоруського війська, які були на посиленні кордону з Україною, буцімто через загрозу з нашої території, так і залишаються, себто їхня кількість та характер дій, є незмінними.

«Водночас, на жаль, білорусь не припиняє підтримувати збройну агресію росії проти нашої країни, надаючи свою територію, свою інфраструктуру і свій повітряний простір рф. Нагнітання ситуації з боку росії та білорусі також відбувається шляхом створення спільного регіонального угрупування військ так званої союзної держави, спільними заходами з підготовки військових підрозділів», - пояснив речник ДПС.

Нагнітання ситуації

Те, що у білорусі перевіряють боєготовність і оголосили про це раптово, є ознакою нагнітання ситуації. Про це раніше попереджали й у воєнній розвідці України.

«Інформаційно-психологічні спеціальні операції дуже часто переслідують одночасно кілька цілей. І в даному випадку ми бачимо різні цілі, тобто з одного боку посіяти паніку серед населення, серед українців, в тому числі жителів прикордонних районів і областей. І дезорієнтувати українські сили оборони, розосередити сили, перекинути сили з інших напрямків. Ну і також об'єктом і цілями цієї спеціальної психологічної операції інформаційної є сама білорусь і білоруси, тобто нагнітання. Зробити так, щоб заіскрило, і все-таки втягнути саму білорусь в повномасштабну війну, чого до цього моменту не було», – пояснював представник відомства Андрій Юсов.

Натомість Демченко переконує: Сили оборони України стежать за ситуацією, аби мати розуміння того, на скільки вона може загрожувати.

«І хоча ми не відмічаємо безпосереднього створення угрупування, яке б могло здійснити вторгнення, але такими діями щодо спільних навчань, розгортання регіонального угрупування військ, перевірки бойової готовності — все це показує, що білорусь активно співпрацює з росією і діють по єдиному їхньому задуму» - каже речник ДПСУ.

І вкотре додає: українські захисники готові до будь-якого перебігу подій.

Нагадуємо, через високу ймовірність відновлення внутрішніх заворушень у країні білорусь навряд чи вторгнення в Україну, заявили у американському Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що відкрита участь у війні може послабити можливості самопроголошеного глави країни олександра лукашенка. Адже нагадують, що останній покладався на елементи білоруських збройних сил на додаток до спецслужб, аби придушити народні протести проти його правління, які спалахнули влітку 2020 року після виборів, і продовжились у 2021 році.

«Залучення значної частини цього апарату безпеки до війни в Україні, найімовірніше, зробить Лукашенка відкритим для нових заворушень і опору», — зазначають в Інституті.

Нині на території білорусі перебувають понад 9 тисяч російських військових та значна кількість військової техніки. У повітряному просторі Білорусі тривають польоти МіГ-31К — носіїв гіперзвукових ракет «Кинджал». 

Наразі на території білорусі та в Брянській, Курській і Білгородській областях росії немає ознак формування ударних угруповань. Однак є ймовірність провокації на кордоні.

Участь білорусі у війні проти України

Міноборони України неодноразово фіксувало причетність білорусі до війни проти України. Зокрема російські окупанти користуються інфраструктурою країни для здійснення ракетних обстрілів по Україні. Також з білорусі постачають паливно-мастильні матеріали для ворожої техніки, а самопроголошений президент лукашенко дозволив перевозити ракети російських окупантів білоруською залізницею.

Згідно з міжнародно-правовими актами, агресором можна вважати «країною, яка надає свій повітряний простір, свою територію для ударів по третій країні, зазначають у Генштабі ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: